In de zeven skigebieden van Osttirol geniet je volop van rust, sneeuw en zon. Nergens anders in Oostenrijk heb je zo veel ruimte voor jezelf op de pistes. Ontdek de eindeloze manieren waarop je je hier in de sneeuw kan vermaken: van een meerdaagse langlauftocht tot een wandeling door een idyllisch dorp dat een rol speelde in een James Bondfilm.

Geniet van sneeuw n zon in de zonovergoten skigebieden van Osttirol
Geniet van sneeuw én zon in de zonovergoten skigebieden van Osttirol.
Martin Lugger

1. Terrassen-skiën in de zonnestad

Het plaatsje Lienz wordt niet voor niets de ‘zonnestad’ van Oostenrijk genoemd. Deze hoofdstad van Osttirol ligt op slechts dertig kilometer van de grens met Italië, en is gezegend met de meeste zonuren van het land. Zowel zonaanbidders als wintersporters komen hier aan hun trekken! Lienz is de geboorteplaats van de term ‘Terrassenskilauf’. Het idee: je wisselt actie op de latten af met ontspanning op de zonovergoten terrassen. Naast de wintersport moet dus vooral zo veel mogelijk genoten worden van de lokale gerechten, zoals Tiroolse knoedels op het Knödelterras, en het prachtige uitzicht op de Dolomieten.

2. Te paard door de sneeuw

Ooit al eens volop door de sneeuw gegaloppeerd? Op de Ortnerhof in Prägraten am Großvenediger kun je dit beleven tijdens een paardrijtocht. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier terecht voor een rit door de overweldigend mooie omgeving.

Maak een meerdaagse langlauftocht door de Dolomieten in Osttirol
Maak een meerdaagse langlauftocht door de Dolomieten in Osttirol.
Philipp Reiter

3. Langlauf door de Dolomieten

Langlaufers halen hun hart op op de Trans Dolomiti: een netwerk dat loipes met elkaar verbindt tussen Osttirol en de Dolomieten. Ervaar het beste van dit gebied door een meerdaagse tocht te maken. In vier of zeven dagen leg je op de dunne latten zo’n honderd kilometer af. In het hotel wacht je bagage op je – die wordt elke dag naar de volgende bestemming getransporteerd, zodat jij je alleen maar op de wonderschone omgeving hoeft te concentreren.

4. Freeriden in de hoogalpiene

Ga de ongerepte natuur in en laat der adrenaline door je lijf gieren op een van de freeride-routes in Osttirol. Daal af door ongespoorde poeder en over adembenemende open vlaktes in de hoogalpiene. Alle freeride-routes in de regio zijn gemakkelijk met de lift te bereiken en hebben hoogteverschillen tot wel duizend meter.

5. Rit op de rodelbaan

Op een sleetje de berg afroetsjen? Rodelen is een van de ultieme winteractiviteiten in Oostenrijk. In Osttirol is de keuze enorm: in deze regio vind je meer dan dertig rodelbanen! Soms zijn ze verlicht, zodat je ook ’s avonds over de baan kan glijden. Neem onderweg een pauze bij een van de knusse berghutten om op te warmen met een hapje en drankje.