De top 25 beste bestemmingen van de wereld voor 2022

Maak je op voor een nieuw jaar vol prachtige avonturen. Dit zijn de 25 beste bestemmingen voor 2022 volgens de redacteuren van alle internationale edities van National Geographic Traveler.

Avonturiers beklimmen de hoogste via ferrata van Noord-Amerika, Arapahoe Basin, Colorado. 

Foto door Ian Zinner, Arapahoe Basin Ski Area
Door National Geographic Traveler, Maryellen Kennedy Duckett
Gepubliceerd 18 nov. 2021 13:01 CET, Geüpdatet 18 nov. 2021 15:20 CET

National Geographic Travelers Best of the World-lijst is ingedeeld in vijf categorieën: Avontuur, Cultuur en Geschiedenis, Natuur, Familie en Duurzaamheid. Stuk voor stuk zijn het onvergetelijke ervaringen die de schoonheid en diversiteit van de wereld om ons heen onthullen. 

Avontuur

Van duizelingwekkende hoogtes tot adembenemende dieptes: dit zijn de bestemmingen voor echte avonturiers. 

De Nepisiguit-rivier in New Brunswick, Canada.

Foto door Andrew Herygers

New Brunswick, Canada 

Ontdek het langste backcountry-pad in de Canadese Maritimes

Een schildpadvormige rots in de buurt van Nepisiguit Falls, in de Canadese provincie New Brunswick, draagt ​​een legende met zich mee die al eeuwen wordt verteld door de Mi'gmaq-bevolking. Wanneer het waterpeil daalt, lijkt de 'schildpad' - genaamd Egomoqaseg ('rots als een bewegend schip') - uit de rivier omhoog te klimmen, zegt trailmaster Jason Grant, wiens schoonvader, Mi'gmaq oudste Gilbert Sewell, het verhaal overdroeg naar de volgende generatie.

'De legende stelt dat wanneer de schildpad eenmaal volledig uit het water is, dit het einde van de wereld zal zijn voor de Mi'gmaq-bevolking,' zegt Grant. Op basis van zijn jaarlijkse bezoeken aan de rots, voegt Grant eraan toe, heeft Egomoqaseg nog een lange weg te gaan voordat hij droge grond bereikt.

Dit is een van de vele hoogtepunten langs de oude First Nations-migratieroute die verder ontwikkeld is tot het langste backcountry-wandelpad in de Canadese Maritimes. De ruige Sentier Nepisiguit Mi'gmaq Trail is maar liefst 150 kilometer lang en volgt paden die al eeuwen worden gebruikt door de nomadische Mi'gmaq stam. Het pad is een belangrijke culturele plek voor zowel de voorgaande als huidige generatie van de Mi'gmaq stam. 

Wildwaterrafters op een van de stroomversnellingen van de Pacuare-rivier.

Foto door Hemis, Alamy Stock Photo

Costa Rica

Ga op een trektocht van kust naar kust

El Camino de Costa Rica strekt zich uit over Costa Rica, van de Caraïben tot de Stille Oceaan. Het 280 kilometer lange pad brengt je ver buiten de begaande toeristische paden. De route bestaat uit 16 etappes en loopt door verschillende dorpen en steden, inheemse Cabecar-territoria en beschermde natuurgebieden. Lokale ondernemers en non-profitorganisaties bieden de wandelaars van El Camino de Costa Rica verschillende mogelijkheden voor accomodatie en eetgelegenheid. 

Wegens de afgelegen ligging van het pad wordt het sterk aangeraden om El Camino met een gids te bewandelen. Ticos a Pata, UrriTrek Costa Rica en ViaLig Journeys behoren tot de touroperators die begeleide ervaringen aanbieden. Meerdaagse routes bevatten meestal extra optionele avonturen, zoals een wildwaterraftingtrip op de Pacuare River-stroomversnellingen van wereldklasse. 

Ga mee met Nat Geo: Klaar om je reis te boeken? Ontdek de geheimen van Midden-Amerika met Nat Geo Expeditions tijdens een 10-daagse expeditiecruise van Costa Rica naar Panama.

De 434 km lange fietsroute langs de Seine begint in Parijs en loopt door tot Le Havre aan de Franse kust.

Foto door David Darrault

Fietsroute langs de Seine, Frankrijk

Fiets de nieuwe beeldschone route van Parijs naar het Engelse Kanaal

La Seine à Vélo is een nieuwe fietsroute die je onder andere langs het voormalige huis van wereldberoemde Franse schilder Claude Monet brengt. Het 430 kilometer lange pad loopt van Parijs naar de zee en is geopend in oktober 2020. 

Naast de culturele mogelijkheden op de route passeren fietsers ook beschermde natuurgebieden zoals het Grande Noé-vogelreservaat van Normandië en langs historische locaties zoals de ruïnes van de abdij van Jumièges en de tuinen van Château de Bizy.

En hoewel Monet niet de enige reden is om het pad te bewandelen, moeten pedaalduwers die van schilderijen houden, extra tijd uittrekken voor het Giverny Museum of Impressionism, dat de revolutionaire 19e-eeuwse kunstbeweging in beeld brengt.

De via ferrata in Colorado's Arapahoe Basin.

Foto door Ian Zimmer, Arapahoe Basin Ski Area

Arapahoe Basin, Colorado 

Bereik een Rocky Mountain high

Voor een ongeëvenaard uitzicht op de Continental Divide moet je hand over voet de hoogste via ferrata van Noord-Amerika beklimmen. De 'ijzeren weg' van Arapahoe Basin - een klimroute bestaande uit metalen sporten en kabels - begint aan de voet van granieten Rocky Mountain-kliffen en stijgt bijna 365 meter naar een top van 3962 meter. 

De via ferrata biedt avontuurlijke klimmers een prachtige blik op het landschap van Colorado, maar is niet weggelegd voor reizigers met hoogtevrees. Na de klim worden klimmers geacht ook af te dalen, wat voor via-ferrata beginners zoals Michael Lytle het meest aangrijpende deel van de reis kan zijn. 

'Je probeert niet helemaal naar beneden te kijken. De snelweg ziet er vanaf daar uit als een draadje', zegt Lytle. 'De angstfactor is reëel.'

Miljoenen gouden kwallen vullen een uniek zeemeer in Palau.

Foto door Ethan Daniels, Alamy Stock Photo

Palau

Duik met haaien in de Stille Oceaan

Tachtig procent van de wateren van Palau - erkend door het Pristine Seas-project van National Geographic als een van de rijkste mariene ecosystemen ter wereld - wordt bewaard als het Palau National Marine Sanctuary. Met een oppervlakte van 500.000 km² is het zogenaamde no-take heiligdom een ​​van 's werelds grootste beschermde zeegebieden, dat bescherming biedt aan meer dan 700 soorten koraal en meer dan 1300 vissoorten, waaronder een duizelingwekkend aantal haaien.

'Vanuit de lucht ziet Palau eruit als een paradijs op aarde,' zegt Pristine Seas-oprichter en National Geographic Explorer in Residence Enric Sala. 'Als je onder water gaat, word je getransporteerd naar een andere wereld.'

Tijdens de 20ste jaarlijkse Shark Week Palau, van 27 februari tot 6 maart 2022, kunnen duikers observeren en deelnemen aan door burgerwetenschap ondersteunde tellingen van talrijke haaiensoorten. Snorkelaars kunnen in februari of november deelnemen aan een Oceanic Society-tour door Palau's zuidelijke lagune van Rock Islands, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Ga mee met Nat Geo: Klaar om je reis te boeken? Snorkel en kajak in de ongerepte zeeën van Palau met Nat Geo Expeditions.

Cultuur en Geschiedenis

Deze bestemmingen zijn geschikt voor jong en oud. 

Freedom Hall, onderdeel van het Martin Luther King, Jr. National Historical Park in Atlanta, Georgia.

Foto door Steve Allen, Alamy Stock Photo

Atlanta, Georgia

Laat je inspireren door een opkomende stad in het zuiden van de VS

In een tijd waarin het stemrecht in de Verenigde Staten in het geding is, wendt Atlanta zijn culturele en politieke kracht aan door middel van twee bijzondere organisaties om kiezers te ondersteunen: The New Georgia Project en Fair Fight Action, beide opgericht door de in Atlanta gevestigde politieke leider en activist Stacey Abrams.

Vooraan lopen op het gebied van sociale verandering is niet nieuw, zegt de inwoner van de stad Bem Joiner, medeoprichter van het creatieve bureau Atlanta Influences Everything. 'Atlanta's 'special sauce' heeft drie ingrediënten: burgerlijk, zakelijk en cultureel. We zijn de bakermat van de burgerrechtenbeweging, de thuisbasis van Coca-Cola, en onze hiphopcultuur vormt de mondiale cultuur. Er is geen andere plek zoals Atlanta.'

Het Kayano Shigeru Nibutani Ainu-museum in Hokkaido.

Foto door Yomiuri Shimbun, Ap

Hokkaido, Japan

Ontdek een eeuwenoude Japanse cultuur

De gemarginaliseerde Ainu, de inheemse volkeren uit de noordelijke regio van Japan, genieten sinds 2019 eindelijk een legale status in Japan. Museum Upopoy is vastberaden in hun missie: de Ainu-cultuur promoten, revitaliseren en uitbreiden zodat de cultuur niet verloren gaat. Voornamelijk de specifieke Ainu-taal, die geen verband houdt met het Japans of een andere taal, wordt door UNESCO als ernstig bedreigd beschouwd.

Het nieuwe museum brengt de levenslessen en ontdekkingen van de Ainu naar voren en deelt deze met de bezoekers. Na een bezoek aan Upopoy, rijd je 30 minuten naar het zuidwesten en geniet je van de natuur bij Noboribetsu Onsen, het belangrijkste warmwaterbronresort van Hokkaido in het Shikotsu-Toya National Park.

Het vissersdorp Marina Corricella, gefotografeerd vanaf de Belvedere dei Due Cannoni.

Foto door Antonio Politano

Procida Island, Italië

Verbind met de culturele hoofdstad van Italië

Al voor de pandemie werd Procida gekozen als Culturele Hoofdstad van Italië voor het jaar 2022. In het licht van de pandemie lijkt het thema La cultura non isola (cultuur isoleert niet) nu bijzonder relevant. Het eiland ligt op 40 minuten afstand van Napels en is makkelijk te bereiken met de veerboot.

De programmeringen van tentoonstellingen, festivals en opvoeringen zijn verspreid over het hele jaar om verantwoord reizen te stimuleren. Het hoogtepunt van het eiland is het Palazzo d'Avalos, een paleis uit de renaissance, gebouwd in 1500 en gesloten in 1988. Het paleis is omgetoverd tot een cultureel centrum en stadspark.

Een medewerker sorteert de gitaren in een winkel op Denmark Street in Londen, Engeland. 

Foto door dan Kitwood, Getty Images

Tin Pan Alley, Londen

Laat je horen op de geboorteplaats van de Britse punkrock

Denmark Street, het voormalige centrum van de Britse muziekindustrie, belooft alle juiste snaren te raken. De kleine straat met de bijnaam 'Tin Pan Alley' hielp legendes zoals David Bowie, Elton John en de Rolling Stones op gang. Dit iconische stukje muziekgeschiedenis wordt nieuw leven ingeblazen als onderdeel van Outernet London, het nieuwe entertainmentdistrict van West End. 

De straat heeft stukken van zijn legendarische verleden behouden: de gevels, de graffitikunst van Johnny Rotten (zanger van de Sex Pistols) en de oude muziekwinkels. Verder verwelkomt het ook nieuwe plekken, zoals gratis opnamestudies en een nieuw hotel. 

Op een theeplantage van Pu'er in de provincie Yunnan, China, worden theebladeren zorgvuldig met de hand geplukt.

Foto door Robert Harding, Alamy Stock Photo

Jingmai Mountain, Yunnan, China

Proef thee van deze eeuwenoude plantage

Deze bestemming zal naar verwachting onderdeel worden van de UNESCO-werelderfgoedlijst. De oude theeplantages van de Jingmai-berg in Pu'er, die samen 's werelds grootste oude en oudste theeplantage vormen, hebben ongeveer 1,13 miljoen theebomen, waarvan de oudste 1400 jaar oud is.

De afgelegen locatie en het beperkte aanbod aan theetoerisme maken een begeleide reis de beste manier om deze bestemming te ervaren. 

Familie

vijf plekken die leuk zijn voor het hele gezin. Neem de kans om samen te leren, te spelen en te ontdekken. 

Budapest, de hoofdstad van Hongarije, is een hoogtepunt langs de Donau. 

Foto door Lupengyu, Getty Images

Donau Rivier

Cruise langs oevers vol verhalen

Varen over de Donau is net een sprookje, met prachtige uitzichten op kastelen, middeleeuwse steden en statige paleizen die de Europese geschiedenis tot leven brengen. De rivier kronkelt door 10 Europese landen (Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Moldavië en Oekraïne), en de meeste cruises stoppen in minstens vier daarvan.

Verken Veste Oberhaus in Passau, Duitsland, een van de grootste kastelencomplexen in Europa, of bezoek een Zuid-Hongaarse ranch, waar onverschrokken Csikós balanceren op de ruggen van twee galopperende paarden.  

Aan de oostkust van Maryland kunnen gezinnen op kajakavontuur gaan in Blackwater National Wildlife Refuge.

Foto door Westend 61, Getty Images

Eastern Shore, Maryland

Ontdek de moerassen die Harriet Tubman hebben gevormd

Geschiedenis stroomt door de waterwegen, wetlands, moerassen en kwelders van de Underground Railroad aan de oostkust van Maryland. Hier is waar de beroemde Harriet Tubman werd geboren en opgroeide. Uiteindelijk wist ze te onstnappen van haar bestaan als slaaf en vluchtte naar het naastgelegen Pennsylvania. Zij gebruikte de Underground Railroad velen malen om andere slaven te redden. 

Om Tubmans verhaal voor kinderen tot leven te brengen is er een kajaktocht opgesteld in de Blackwater National Wildlife Refuge, waar Tubman als kind muskusratten ving. 

Een duiker zwemt met een school bogavissen in Bonaire National Marine Park.

Foto door Paul A. Shuterland, Nat Geo Image Collection

Bonaire

Duik in een van de oudste mariene reservaten ter wereld

Oogverblindend zonlicht, een turquoise zee, palmbomen, witte stranden en een relaxte sfeer: Bonaire checkt alle vakjes voor een idyllische tropische bestemming. Voor de kust ligt een van de oudste mariene reservaten ter wereld.

Het Bonaire National Marine Park werd opgericht in 1979 en staat sinds 2011 op de voorlopige UNESCO Werelderfgoedlijst. Het reservaat bevat 27km2 (2700 ha) aan koraalrif, zeegras en mangrovevegetatie. De gezonde riffen van Bonaire zijn een magneet voor duikers en snorkelaars die tot 57 soorten koraal en meer dan 350 verschillende vissoorten kunnen spotten.

Het Alhambra paleis, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ligt op een heuvel met uitzicht op het pittoreske Granada, Spanje.

Foto door Diego Acuña, Eyeem/Getty Images

Granada, Spanje

Bewonder de geometrische schoonheid van het Alhambra

Deze paleisstad wordt beschouwd als het Moorse architecturale juweel van Europa. De amandelvormige stad ligt boven op een heuvel bij Granada, een van de meest pittoreske steden van Spanje. 

Ingewikkelde mozaïeken, arabesken (een herhalend, gestileerd patroon op basis van een bloemen- of plantendesign) en muqarnas (siergewelven) maken het Alhambra tot een meesterwerk van geometrische schoonheid.

In het Paleis van de Leeuwen, een van de drie oorspronkelijke koninklijke paleizen van het Alhambra, zullen gezinnen zich vergapen aan de centrale fontein. Het uitgebreide ontwerp heeft 12 stenen leeuwen die een groot marmeren bassin op hun rug dragen en water uit hun mond spuwen.

Ga mee met Nat Geo: Klaar om je reis te plannen? Breng acht dagen door met Nat Geo Expeditions om de rijke cultuur en het erfgoed van Granada te ontdekken.

Deelnemers rijden mee op ezels met een traditioneel Yörük Festival. 

Foto door Mustafa Ciftci, Anadolu Agency/Getty Images

Lycië, Turkije

Leer meer over het nomadische leven in het zonnige Mediterraan

De nomadische Yörüks, oorspronkelijk afkomstig uit verschillende Turkse groepen die zich uitstrekten van de Balkan tot Iran, zwierven ooit over de plateaus van de Turkse Rivièra. De meeste Yörüks (letterlijk 'wandelaars') zijn nu gesetteld, maar veel van hun gebruiken zijn nog terug te zien. Teke Peninsula, gelegen in de historische regio Lycië in het zuidwesten van Anatolië, is een van de plekken waar de Yörük-cultuur sterk aanwezig is. Teke Yörüks leven een semi-nomadisch leven met hun tenten, kelim-tapijten, kuddes en herdershonden.

Gezinnen kunnen delen van de beroemde Lycische Weg bewandelen, oude sites bezoeken zoals Patara, Xanthos of Letoon en zwemmen in kristalhelder water. Kinderen kunnen meehelpen met het maken van siroop, het bakken van lokale gebakjes, het melken van de geiten of het oogsten van olijven.

Natuur

Kijk je ogen uit op deze vijf prachtige bestemmingen. 

Het Maya Forest-reservaat.

Foto door Tony Roth, nature conservatory

 Belize

Neem plaats op de eerste rij voor tropisch wild

In april 2021 kocht een coalitie van natuurbescherming-partners, geleid door de Nature Conservancy, 955 km2 (96000 ha) tropisch bos in het noordwesten van Belize om het Belize Maya Forest Reserve te creëren. Het nieuwe beschermde gebied, dat grenst aan het Rio Bravo Conservation Management Area (RBCMA), dicht een groot gat in een vitale natuurovergang die vanuit het zuidoosten Mexico via Guatemala en Belize loopt.

Het gecombineerde reservaat, dat bijna een tiende van het landoppervlak van Belize is, beschermt en verbindt essentiële habitats voor een verbazingwekkende verscheidenheid aan  bedreigde wilde dieren. Deze omvatten de tapir, het nationale dier van Belize; zwarte brulapen; meer dan 400 soorten vogels; en enkele van de grootste nog bestaande jaguar-populaties in Midden-Amerika. 

De Melkweg schittert in het Voyageurs National Park in Minnesota, in 2020 uitgeroepen tot International Dark Sky Park.

Foto door Steve Burns, Getty Images

Northern Minnesota

Doe de lichten uit en ervaar de prachtige sterrenhemel

Duizenden en duizenden sterren schitteren boven het noorden van Minnesota. Deze afgelegen regio grenzend aan de Canadese provincie Ontario heeft weinig tot geen lichtvervuiling en de bewoners zijn vastbesloten om dat zo te houden.

Het Heart of the Continent Dark Sky Initiative is een poging om een ​​van de grootste dark-sky-gebieden ter wereld te creëren. Twee van de grootste stukken bevinden zich in Minnesota: Boundary Waters Canoe Area Wilderness (BWCAW), 's werelds grootste International Dark Sky Sanctuary op meer dan een 4000 km2 (405.000 ha), en het aangrenzende Voyageurs National Park, het eerste International Dark Sky Park van de staat. Beide plaatsen ontvingen in 2020 een Dark Sky-certificering.

In de natuurrijke Caprivistrook van Namibië zwerven olifanten door het Mudumu National Park.

 

Foto door Radek Borovka, Alamy Stock Photo

Namibië

Ontdek een onbekende maar geweldige safaribestemming

Namibië doet velen denken aan beelden van woestijnen, immense duinen en uitgedroogde bergen. Maar de Caprivistrook, een smalle landtong die in het uiterste noorden van het land uitsteekt, is een groen, wildrijk gebied dankzij de aanwezigheid van de rivieren Okavango, Kwando, Chobe en Zambezi.

In het oostelijke deel van de regio ligt Nkasa Rupara National Park. Het park, omringd door het Kwando-Linyanti riviersysteem, moerassen en lagunes, is het grootste beschermde wetland van Namibië. Het park is de thuisbasis van de grootste populatie buffels in Namibië. 

Het Mahango Game Park omvat wetlands en mopane-bossen. Hier zwerven grote kuddes olifanten, nijlpaarden, krokodillen en bijna alle antilopensoorten van Namibië rond, inclusief de ongrijpbare semi-aquatische sitatunga.

In Siberisch Rusland steekt Dragon Rock uit een bevroren Baikalmeer, 's werelds diepste en grootste zoetwatermeer.

Foto door Nithid Sanbundit, Alamy Stock Photo

Baikalmeer, Rusland

Werk mee aan een route rond 's werelds grootste zoetwatermeer

Baikal is zo uitgestrekt en diep dat de lokale bevolking het regelmatig een zee noemt. Met een oppervlakte van ongeveer 31500 km² en een gemiddelde diepte van 744m, is het enorme meer een natuurwonder.

Het verkeert ook in ernstige problemen. Ondanks het feit dat het in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, zijn er grote zorgen over aanhoudende vervuiling, de recente verzwakking van de overheidsbescherming en nieuwe bedreigingen, zoals grootschalige toeristische ontwikkeling, voor grote zorgen.

Bezoekers kunnen helpen het meer en zijn brede scala aan landschappen te beschermen door vrijwilligerswerk te doen met Great Baikal Trail (GBT), de non-profit milieugroep die een wandelroute rond het meer creëert. 

Great Otway National Park, in de zuidoostelijke Australische staat Victoria.

Foto door Chris Putnam, Alamy Stock Photo

Victoria, Australië

Ontdek uniek Australische wild langs de Great Ocean Road

Nieuw groen verschijnt in Australië, waarvan ongeveer 290 km2 (18,6 miljoen ha) werd verbrand tijdens de bosbranden van 2019-2020, wat leidde tot de dood van bijna drie dozijn mensen en meer dan een miljard dieren.

Wildlife Wonders, in de regio Otways in Victoria, speelt een rol in deze vernieuwingspogingen. Te midden van weelderige, oude bossen en watervallen, ligt het geesteskind van Brian Massey - de landschapsontwerper van de Hobbiton-ervaring in Nieuw-Zeeland - die samen met botanici, wetenschappers, zoölogen en milieuspecialisten een kronkelig houten pad heeft aangelegd dat slingert door het reservaat en naadloos opgaat in het landschap.

Alle winsten van Wildlife Wonders gaan naar het Conservation Ecology Centre, dat helpt bij de financiering van verschillende natuurbehoudprojecten in de Otways.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat centraal op deze vijf bestemmingen. Help jij mee aan deze mooie initiatieven?

De hooglanden van Chimanimani National Park, Mozambique.

Foto door Jennifer Guyton

Chimanimani Nationaal Park, Mozambique

Steun de inspanningen voor de instandhouding van de biodiversiteit

Gelegen aan de bergachtige grens van het land, is het Chimanimani National Park, opgericht in oktober 2020, vind je hoogste top van Mozambique, Mount Binga (hoogte: 2436 meter). 

Stroperij gedurende tientallen jaren van de burgerlijke onrust heeft de populaties van de wilde dieren sterk aangetast. In twee recente biodiversiteit-onderzoeken blijkt gelukkig alle hoop nog niet verloren. Hier werden 475 plantensoorten en 260 vogelsoorten geïdentificeerd, samen met 67 soorten amfibieën en reptielen, waaronder een kikker en een hagedis die men nog nooit eerder heeft gezien. 

Duurzame toeristische activiteiten, zoals vogels kijken, wandelen naar boswatervallen en overnachten in het Ndzou Camp, een kleine ecolodge in de gemeenschap, bieden een close-up zicht op een betoverende wilde plek.

Mount Hood op de achtergrond van de Columbia River, in de staat Washington.

Foto door Greg Vaughn, Alamy Stock Photo

Columbia River Gorge, Oregon/Washington

Bewust dineren en wijn drinken in de grootste National Scenic Area van de VS

Met Mount Hood in de buurt trekt de Columbia River Gorge jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. Om de impact van toeristen op de lokale natuur en cultuur te helpen verminderen, heeft een non-profitalliantie een samenwerkingsbeweging op gang gebracht voor het opzetten van ecologisch toerisme. 

Columbia Gorge Tourism Alliance-initiatieven omvatten het bezoekerseducatieprogramma Ready, Set, Gorge en de East Gorge Food Trail, een netwerk van boerderijen, historische hotels, wijnmakerijen en andere ervaringen op eigen bodem.

Het Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen, één van de honderden kolenmijnen die ooit in het Duitse Ruhrgebied lagen, is nu een kunstcentrum.

Foto door Istockphoto, Getty Images

Ruhrgebied, Duitsland

Laat je verrassen door kunst en natuur in een voormalig industriegebied

Mijnbouw en staalproductie domineerden ooit het dichtbevolkte Ruhrgebied, gelegen in de westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen van Duitsland. Tegenwoordig herbestemt de regio voormalige terpen (bergen van mijnafval) en post-apocalyptisch ogende industriële sites als parken en culturele openluchtruimten. De meest bekende is de Werelderfgoedlocatie Zeche Zollverein (Industriecomplex Zollverein Coal Mine), de thuisbasis van een buitenzwembad, een ijsbaan en wandelpaden. 

Huur een fiets in Essen voor een autovrije tocht door het Ruhrdal. Of ga te voet via de 155 km lange Hohe Mark Steig, een wandelpad dat in 2021 is geopend. Een topplek in de buurt? Halde Hoheward, hoogte 151 m, een bergachtige terril gemaakt van 180 miljoen ton mijnafval.

In Yasuní National Park trekken vogels massaal naar een kleilikplaats.

Foto door Hemis, Alamy Stock Photo

YasunÍ Nationaal Park, Ecuador

Leer wat er op het spel staat in dit bedreigde biodiverse paradijs

Als erkenning van het wereldwijde belang van de Amazone, leidt Frankrijk de strijd tegen ontbossing in het Yasuní National Park in het oosten van Ecuador. Het bijna 10.227 km² grote park is de thuisbasis van mahoniebomen, zoete guaba's, anthuriums, palmen en hypnotiserende groene varens. Het initatief van Frankrijk, gelanceerd eind 2020, ondersteunt duurzame ontwikkeling en beschermt de biodiversiteit in het Amazone-regenwoud van Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru.

Yasuní - beschouwd als een van de meest biodiverse plekken op aarde - herbergt verbazingwekkende dieren, zoals miereneters, capibara's, luiaards, slingerapen en ongeveer 600 soorten kleurrijke vogels. In de rivieren Napo en Curaray die het park flankeren, kunnen bezoekers kijken naar de Amazone-rivierdolfijn, een raadselachtige en bedreigde diersoort.

Yasuní biedt ook onderdak aan de Tagaeri en Taromenane, Waorani inheemse groepen die in vrijwillige isolatie leven en handgemaakte kano's gebruiken om tussen waterwegen te reizen. Touroperators zoals Napo Wildlife Centre bieden excursies en accommodatie aan op basis van een duurzaam ecotoerisme-model dat de inheemse stammen ten goede komt.

Het Vrijheidsplein ligt in het hart van de voormalige industriële stad Łódź, Polen.

Foto door Istockphoto, Getty Images

Łódź, Polen

Deze fabrieksstad staat in de schijnwerpers als een leider op het gebied van duurzaam leven

Łódź (spreek uit als woedzj), een stad met bijna 700.000 inwoners in het centrum van Polen, werd in 2017 uitgeroepen tot UNESCO-filmstad vanwege zijn rijke filmcultuur. Nu werkt de stad aan het creëren van een ​​groenere toekomst.

Łódź (spreek uit als woodge) is een leider in duurzaam leven en omarmt innovatieve ecologische oplossingen, zoals het gebruik van pre-RDF (van afval afgeleide brandstof) en biomassa-energie om huizen te verwarmen. In 2021 werkte de stad samen met het Europese e-commerce bezorgplatform InPost om de CO₂-uitstoot en het verkeer in het stadscentrum aanzienlijk te verminderen door 70 pakjesautomaten en oplaadpunten voor elektrische auto's te installeren.

Lees ook de persoonlijke ervaring van Digital Nomad Kevin van Huët in Polen.

We hebben de mooiste beelden van deze bestemmingen voor je verzameld in een fotogallerij.

Benieuwd naar de top bestemmingen van vorige jaar? Bekijk ze hier.

De gedetailleerde lijst met nóg meer informatie over deze bestemmingen zal in het januarinummer van National Geographic Traveler verschijnen. 

Geschreven door de redacteuren van alle internationale edities van National Geographic Traveler, met toegevoegde rapportages van Maryellen Kennedy Ducket, Karen Carmichael, en Shauna Farnell.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.