Heb je keuzestress over waar je dit jaar naartoe wil reizen? Daar gaan we je bij helpen. Elk jaar verzamelen de redacteuren van National Geographic de beste bestemmingen voor een nieuw jaar vol reizen. Van een afgelegen Incastad in Peru die nog niet is ontdekt door het gros van de toeristen tot een eilandengroep in Europa die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Onze lijst met topbestemmingen voor 2023 geeft je weer een flinke dosis reisinspiratie.

1. Karpathos, Griekenland

Karpathos is een van de Dodekanesoseilanden in Griekenland, gelegen tussen Kreta en Rhodos. De Romeinen, Ottomanen en Italianen zetten hier allemaal voet aan land, wat je overal terugziet: van de architectuur tot de culinaire specialiteiten van het eiland. Zoals wel vaker het geval is bij populaire vakantiebestemmingen, zoeken de bewoners van Karpathos naar de balans tussen de economische voordelen van het toerisme en de druk die het legt op de omgeving.

De lokale bevolking speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van de toerismesector van Karpathos. De Grieken laten je hun eiland en cultuur zien tijdens een wijntour of een nachtelijke visexcursie. ‘In het Engels, staat ‘eco’ voor ecologisch’, vertelt Evangelia Agapiou, oprichter van Ecotourism Karpathos. ‘In de Griekse taal betekent ‘ecos’ thuis, naar het land en de gemeenschap. Dat is wat ecotoerisme hier voor staat: het samenbrengen van mensen.’

hikers op de profitis ilias berg op karpathos
Hikers op de Profitis Iliasberg op Karpathos.
Ciril Jazbec, National Geographic

2. De Azoren, Portugal

Vuur stond aan de basis van de vulkanische eilandengroep de Azoren, maar vandaag de dag is het juist een van de groenste plekken van Europa. ‘De Azoren bestaan uit negen eilanden met elk zijn eigen gewoonten en tradities’, zegt National Geographic Explorer Miriam Cuesta Garcia, een zeebioloog die het gedrag van jonge zeevogels op Pico Island bestudeert. ‘Maar de Azoren delen een visie op duurzaamheid. Ze weten hoe belangrijk het is om hun omgeving te beschermen.’

Vier van de negen eilanden van de Azoren zijn een Unesco-bioreservaat. Het World Wildlife Fund heeft de eilandengroep aangemerkt als veilige haven voor verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Op deze Portugese eilanden nemen ze duurzaamheid serieus, onder andere door het aantal toeristen in te dammen. Zo mag elke dag maar een bescheiden groepje wandelaars Mount Pico beklimmen, zodat we nog jaren van het indrukwekkende vulkanische landschap op de eilanden kunnen genieten.

jonge walvissen zwemmen rondom são miguel island in de azoren
Jonge walvissen zwemmen in de buurt van het eiland São Miguel in de Azoren.
ANDY MANN, NAT GEO IMAGE COLLECTION

3. Slovenia Green Gourmet Route, Slovenië

Ook Slovenië is een pionier op het gebied van duurzaam toerisme. Ga je op reis naar Slovenië, dan kun je kiezen uit verschillende ecovriendelijke tours, waaronder de Slovenia Green Gourmet Route. De fietstocht duurt elf dagen. Daarin zul je tien bestemmingen bezoeken en kennismaken met de lokale keuken.

‘De fiets biedt de gelegenheid om afgelegen plekken op het platteland bezoeken waar unieke kazen gemaakt worden,’ vertelt Jan Klovara, een van de bedenkers van de fietstour. Je fietst dwars door het land, van hoofdstad Ljubljana naar de Sočavallei en het Karstplateau, langs het kolkende water van de Drau en Sava. Onderweg schuif je aan bij een sterrenrestaurant in Maribor en proef je wijnen in Brda, een regio die bekendstaat als het Toscane van Slovenië.

een fietsroute langs de soča rivier in slovenië
De turquoise Sočarivier kronkelt door het westen van de Sočavallei in Slovenië, een natuurgebied met veel fietsroutes.
TOMO JESENIČNIK, SLOVENIAN TOURIST BOARD

4. Busan, Zuid-Korea

Liefhebbers van Koreaanse films kunnen Busan, de tweede stad van Zuid-Korea, op reislijstje zetten voor dit jaar. Tijdens het Busan International Film Festival in oktober vinden op veertien verschillende locaties vertoningen plaats van de best gewaardeerde films van dat jaar.

De stad met 3,4 miljoen inwoners staat ook bekend om haar speciaalbier, dus bezoek voordat je naar de film gaat vooral ook een van de kleine brouwerijen in de stad. Of struin door Citizens Parks, een voormalige Amerikaanse legerbasis die in 2014 werd omgetoverd tot een stadspark. Neem ook een kijkje bij de Nakdong River Estuary. De rivier, de grootste van Zuid-Korea, kronkelt door de stad en is de thuisbasis van de wilde zwaan en andere bedreigde watervogels.

busan in zuid korea
Reizigers bekijken de skyline van Busan in Zuid-Korea vanaf een observatieplatform.
SEONGJOON CHO, BLOOMBERG/GETTY IMAGES

5. Choquequirao, Peru

Machu Picchu trekt elk jaar miljoenen bezoekers, maar slechts een paar duizend mensen weten Choquequirao te vinden. Deze afgelegen Incastad in Peru is alleen te voet te bereiken, via een 29 kilometer lang pad dat al zigzaggend door de bergen naar een hoogte van drieduizend meter leidt.

‘Choquequirao is omgeven met veel mysterie,’ zegt Gori-Tumi Echevarria, een archeoloog die al sinds 2005 bij opgravingen op het complex is betrokken. Een van de intrigerendste delen van de Incastad zijn de Llamaterrassen, vernoemd naar de tientallen levensgrote rotsafbeeldingen van lama’s.

‘De afbeeldingen stammen uit de zestiende eeuw en zijn alleen hier gezien. Bovendien verdween deze kunstvorm daarna weer,’ zegt Echevarria, die gespecialiseerd is in prehistorische rotskunst. Wil je Choquequirao in alle rust bezoeken, wees er dan snel bij. De Peruaanse regering heeft 260 miljoen euro vrijgemaakt om een kabelbaan aan te leggen richting de archeologische vindplaats. Daardoor zal het een stuk makkelijker worden om de Incastad te bezoeken, en dus zullen meer toeristen hun weg naar het complex weten te vinden.

choquequirao in peru
Choquequirao in Peru is alleen nog te voet bereikbaar.
VICTOR ZEA, NATIONAL GEOGRAPHIC

6. Revillagigedo National Park, Mexico

Zo’n 480 kilometer ten zuiden van het Mexicaanse schiereiland Baja California ligt het Revillagigedo National Park. Dit 57.000 vierkante meter grote zeereservaat in Mexico is het grootste volledig beschermde onderwaterreservaat van Noord-Amerika. De wateren rond de vier hoofdeilanden vormen een mekka voor duikers, die hier hamerhaaien en bultruggen kunnen spotten.

‘Dit park is een van de weinige plekken, misschien wel de enige plek op aarde, waar je een intieme interactie kunt hebben met reuzenmanta’s’, zegt zeebioloog en onderwaterfilmmaker Erick Higuera. Hij vertelt dat de manta’s, die tot wel 1600 kilo kunnen wegen en een spanwijdte van acht meter kunnen bereiken, de luchtbellen van duikers leuk lijken te vinden.

Ook de tuimelaars die in de wateren van het reservaat leven, zijn vaak nieuwsgierig naar duikers en zwemmen zelf naar je toe. ‘Het is waanzinnig hoe dicht je bij wilde dolfijnen kunt komen,’ zegt Higuera. ‘Zowel de dolfijnen als wij mensen zijn nieuwsgierig naar elkaar.’

dolfijnen in het revillagigedo national park
De dolfijnen in het Revillagigedo National Park in Mexico zijn vaak nieuwsgierig naar duikers.
ENRIC SALA, NAT GEO IMAGE COLLECTION

7. Via Appia, Italië

Alle wegen leiden naar Rome, maar deze 2300 jaar oude ‘snelweg’ was een van de eerste. De Via Appia is 576 kilometer lang en loopt van de Italiaanse hoofdstad naar de haven van Brindisi aan de Adriatische Zee.

Na de val van het Romeinse rijk raakte de weg in verval, maar daar is onlangs verandering in gekomen. De Italiaanse regering brengt de duizenden jaren oude weg terug in zijn originele staat, waardoor reizigers de historische weg te voet kunnen afleggen. De Via Appia moet een pelgrimsroute door de geschiedenis worden, met stops bij pittoreske dorpjes en archeologische vindplaatsen.

Van een lange dag wandelen krijg je natuurlijk trek. Daarom kun je onderweg volop genieten van de smaken van de Italiaanse keuken. ‘Ga in Apulië, in het zuiden van Italië, naar de dichtstbijzijnde bakkerij en bestel een rustico, een gebakje gevuld met bechamelsaus, mozzarella en tomaat,’ tipt National Geographic-auteur Nina Strochlic.

de start van de via appia in italië
De Via Appia is een 2300 jaar oude weg die dwars door Italië leidt.
ANDREA FRAZZETTA, NATIONAL GEOGRAPHIC