Van de ene op de andere dag verloren ze hun huizen en werden hun families uiteen getrokken. Op zoek naar veiligheid in Polen, worden duizenden vluchtelingen nu geconfronteerd met wat daarna komt.

VLUCHTELINGEN UIT OEKRAÏNE DELEN HUN SCHRIJNENDE VERHALEN

Wakker worden door explosies. De haast om je ​​paspoort te vinden. Een schrijnende treinreis gehuld in duisternis om Russische troepen te ontwijken. Hoop op een "warme plek" om te schuilen. Het verhaal van elke vluchteling is gevuld met verdriet en een opvallende gemeenschappelijkheid - een gedeeld leed dat misschien onontkoombaar is wanneer meer dan een miljoen mensen gedwongen worden hun huizen te ontvluchten en de harde realiteit dat dit gebeurt aan de Oost-Europese grenzen over de tijdspan van enkele dagen.

Een van die vluchtelingen was Irina Lopuga. Zij en haar man hadden nog even de tijd om te praten, maar niet langer over dromen om een ​​eigen huis te kopen of door Egypte te reizen, maar over overleven. "We hadden het erover dat de hele wereld op zijn kop zou staan."

Toen ze de grens bereikten, was het tijd om hun wegen te scheiden. Oekraïense mannen van 18 tot 60 jaar hebben de opdracht gekregen om thuis te blijven en het verzet te helpen, geflankeerd door vrouwen die voor het eerst wapens oppakken en kleine groepen burgers die eten bereiden - en molotovcocktails maken. Haar man zou de kerk helpen zich voor te bereiden op evacués uit Kiev. Vlak voordat hij vertrok, zegt ze, "draaide hij zich om en barstte in tranen uit."

Toen begon ze, samen met haar kinderen en hond te rennen.

Ze maken nu een klein deel uit van een van de grootste vluchtelingenstromen in decennia. Ondanks angst voor hun eigen veiligheid verwelkomen Europeanen de individuen die deel uitmaken van deze uitgeputte uittocht, sommigen van hen internationale bezoekers in Oekraïne, sommigen overlevenden van jarenlange conflicten met door Rusland gesteunde separatisten in het oosten, en de meesten van hen gebroken gezinnen met tot nu toe een ongebroken geest.

DE BESLISSING

Refugees from Ukraine try to find some normality in their tent at the reception point for refugees in Medyka Poland as they wait to continue their passage to other destinations in Europe
Refugees from Ukraine try to find some normality in their tent at the reception point for refugees in Medyka, Poland, as they wait to continue their passage to other destinations in Europe.
Davide Monteleone

DE ONTSNAPPING

Een gemproviseerd bed ligt buiten in een opvangcentrum voor vluchtelingen nabij de Medykaovergang tussen de Oekraense en Poolse grens aan de rand van Przemyl Polen
Een geïmproviseerd bed ligt buiten in een opvangcentrum voor vluchtelingen nabij de Medyka-overgang tussen de Oekraïense en Poolse grens, aan de rand van Przemyśl, Polen.
Davide Monteleone

DE OORLOG

Een stapel schoenen die door vrijwilligers zijn verzameld staat klaar om te worden uitgedeeld aan vluchtelingen uit Oekrane die Polen in de buurt van Przemyl zijn binnenkomen
Een stapel schoenen die door vrijwilligers zijn verzameld, staat klaar om te worden uitgedeeld aan vluchtelingen uit Oekraïne die Polen in de buurt van Przemyśl zijn binnenkomen.
Davide Monteleone

HET VERLIES

Een uitgeputte vluchteling steelt een moment van rust in Medyka Polen vlakbij de grens met Oekrane waar al zon 100000 vluchtelingen zijn overgestoken
Een uitgeputte vluchteling steelt een moment van rust in Medyka, Polen, vlakbij de grens met Oekraïne waar al zo’n 100.000 vluchtelingen zijn overgestoken.
Davide Monteleone

DE TOEKOMST

Anastasia Taylor-Lind is een National Geographic-fotograaf, een TED-fellow en een Harvard Nieman-fellow uit 2016. Ze behandelt kwesties met betrekking tot vrouwen, bevolking en oorlog.

Alice Aedy is een documentaire fotograaf en filmmaker die zich richt op sociale rechtvaardigheidskwesties, waaronder gedwongen migratie, klimaatrechtvaardigheid en vrouwenverhalen.

Davide Monteleone is een fotograaf, beeldend kunstenaar en National Geographic Explorer met een bijzondere interesse in post-Sovjetlanden. De National Geographic Society, die zich inzet voor het verlichten en beschermen van het wonder van onze wereld, heeft het werk van Monteleone gefinancierd. Zie meer op zijn website.

Petro Halaburda, een Oekraïense student filmproductie gevestigd in Warschau, Polen, verleende veldassistentie en vertaling.