De Belgische Ardennen. Gelegen in een groot deel van Wallonië, welke naast Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest één van de drie delen beslaat van België, is de Belgische Ardennen te herkennen aan zijn bosrijke gebergtes. Niet alleen is de bosrijke omgeving imponerend, ook de idyllische dorpjes en indrukwekkende kloosters en ruïnes zijn een reden voor vele toeristen om naar dit gebied op vakantie te blijven gaan. Het gebied kent namelijk een rijke geschiedenis, maar is helaas ook te linken aan de Tweede Wereldoorlog. De Belgische Ardennen staat namelijk in deze periode bekend om het Ardennenoffensief, Hitlers laatste poging om de geallieerden te verslaan. Vooral in het gebied rondom de Bastogne werd volop gevochten. Op verschillende plekken in de Belgische Ardennen bevinden zich musea waar informatie over dit offensief te vinden is.

Bekende streken en bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen

Binnen de Belgische Ardennen zelf liggen twee bekende streken, de Hoge Venen en de Belgische Eifel. Hier bevindt de Belgische Eifel zich in het oosten van de Ardennen, tegen de grens van Duitsland aan. Dit gebied behoort tot een van de hogere gedeeltes van de Ardennen, waar je zelfs bergtoppen terugvindt die boven de 600 meter uitkomen. Het staat bekend om de groei van vele naaldbomen en is dunbevolkt.

De Hoge Venen ligt weer binnen de Belgische Eifel en staat net als dit gebied bekend om de hoge heuveltoppen. In de Hoge Venen bevindt zich met 694 meter boven TAW zelfs het hoogste punt van België, het Signaal van Botrange. Het is een populair gebied onder wandelaars en heeft een prachtig uitkijkpunt.

Flora en fauna

Tijdens een wandeling door de Belgische Ardennen kom je er hoogstwaarschijnlijk snel genoeg achter dat het gebied zowel een brede flora als fauna kent. Zo is de kans groot dat je wilde dieren als zwijnen, eekhoorns, bevers, herten en roofvogels tegenkomt. Keerzijde hiervan is wel dat - mede om zo de wildstand in balans te houden - er van 1 oktober tot en met 31 december sprake is van een jachtseizoen. Hier hebben jagers het voornamelijk gemunt op herten, reeën en everzwijnen. Kies je er tijdens deze periode voor om te wandelen, dan kan het zo zijn dat bepaalde gebieden en wandelpaden vanwege de jacht zijn afgesloten. Wat betreft de flora van de Belgische Ardennen zul je voornamelijk veenplanten en heideplanten als orchideeënsoorten, veenbes, struikhei en grassen tegenkomen. De variatie in flora en fauna zorgt dan ook voor indrukwekkende wandelingen.

De mooiste plekken in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen bestaat uit verschillende steden en (kleine) dorpen welke zeker een bezoek waard zijn en waardoor je wellicht vaker terug wilt naar dit bosrijke en heuvelachtige gebied. Zo zijn de woningen in renaissance stijl kenmerkend voor het Middeleeuwse dorpje Soiron, kan je in Rochefort het zeldzame Rochefort bier kopen en is Crupet een waar bedevaartsoord door de grot die is opgedragen aan het leven van de heilige. Wil je de rust afwisselen met wat meer reuring, dan is de studentenstad Namen een bezoek waard of bezoek je één van de vele terrasjes in het dorpje Spa.

De Belgische Ardennen, wat is er te doen?

Naast de diversiteit in flora en fauna en de vele dorpjes, komen een hoop toeristen naar de Belgische Ardennen vanwege maar één ding - avontuur. Zo zijn er een hoop spannende en sportieve activiteiten die je kunt ondernemen. Of je nu graag het avontuur aangaat tijdens het mountainbiken of survivallen óf dat je het liever hogerop zoekt tijdens het boomklimmen of een ballonvaart, er valt enorm veel te ondernemen. Je kunt zelf een originele rit op een elektrische step boeken. Kortom, aan elke wens is gedacht. Hebben we jou weten te overtuigen van de schoonheid van de Belgische Ardennen?