Als er één ervaring is die je bijblijft, dan is het wel het zien van het betoverende noorderlicht. In de winter is de kans om toeschouwer te zijn van dit unieke schouwspel in het noorden van Scandinavië het grootst.

Het noorderlicht, of aurora borealis, is een uniek schouwspel dat in de wintermaanden bijzonder goed te zien is. Griezelige groene of roze linten van licht komen tevoorschijn, zwevend, golvend en soms zelfs afketsend langs de nachtelijke hemel. De poollichten zijn het levendigst en frequent in de poolgebieden. Lapland en het noorden van Noorwegen liggen boven de poolcirkel en zijn daarom ideale bestemmingen voor een noorderlichtvakantie – waar behalve dat natuurverschijnsel ook volop andere avonturen in de sneeuw te beleven zijn.

Troms hoofdstad van het noorderlicht Noorwegen
Tromsø, ‘hoofdstad van het noorderlicht’, Noorwegen.
Buro Scanbrit

We tippen drie ultieme noorderlichtvakanties.

1. De noorderlichthoofdstad van Noorwegen

Beste tijd: december t/m maart

Korte dagen, lange nachten: hoe langer en donkerder het is, hoe groter de kans op het zien van het noorderlicht. De aurora borealis manifesteert zich in een enorme ring boven de geomagnetische noordpool van de aarde, die de aurora-ovaal wordt genoemd. Het noorden van Noorwegen ligt midden in die zone en daardoor is het noorderlicht hier in de winter bijna elke avond en vrijwel overal te zien.

Tromsø staat bekend als de 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in de omgeving van de stad negentig procent kans om het noorderlicht te zien. Dat maakt de stad de perfecte uitvalsbasis voor noorderlichtexcursies onder leiding van een ervaren gids die je alles kan vertellen over het magische noorderlicht – het is niet voor niets dat het fenomeen al eeuwenlang een hoofdrol speelt in legenden en overleveringen.

Ontdek de omgeving van Troms per huskyslee
Ontdek de omgeving van Tromsø per huskyslee.
Buro Scanbrit

Naast noorderlichtjagen leent de omgeving van Tromsø zich erg goed voor sneeuwscooterritten, huskysafari’s en andere activiteiten. Bezoek een Samifamilie en leer over hun leven en hun rendieren, ontdek het prachtige winterse landschap met hoge bergpieken en diepe fjorden, of verken de stad met zijn vele musea en gezellige cafés. Kortom: volop afleiding als het noorderlicht op zich laat wachten.

Meer informatie over deze vijfdaagse reis naar Tromsø, inclusief vlucht, vier nachten in een hotel in het centrum van de stad en noorderlichtexcursie vind je hier.

Sneeuwschoenwandelen in het winterse Zweeds Lapland
Sneeuwschoenwandelen in het winterse Zweeds Lapland.
Buro Scanbrit

2. Op jacht naar het noorderlicht in Zweeds Lapland

Beste tijd: december t/m maart

Lapland is geen land, maar een regio die het allernoordelijkste deel van Finland, Zweden en Noorwegen beslaat en het domein is van de Sami, van oorsprong een nomadisch volk en het enige inheemse van Europa, die van hun rendierkuddes leven. In Zweeds Lapland, in het noorden van de Botnische golf ligt de stad Luleå, van waaruit je excursies kunt maken op zoek naar het noorderlicht. Hier verblijf je vier dagen in een hotel in het centrum van de stad, maak je ’s avonds een noorderlichtexcursie en kun je overdag genieten van vele andere geweldige winterse activiteiten. Ga schaatsen, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, maak een uitstapje naar het Storforsen Natuurreservaat of bezoek het historische stadscentrum alwaar het ’s avonds ook gezellig dineren is.

Meer informatie over deze vijfdaagse reis naar Luleå, inclusief vlucht, vier nachten in een hotel in het centrum van de stad en noorderlichtexcursie vind je hier.

Het noorderlicht in Fins Lapland
Het noorderlicht in Fins Lapland.
Buro Scanbrit

3. Winteravonturen in Fins Lapland

Beste tijd: december t/m maart

In het dunbevolkte noorden van Finland zijn de winters streng en de nachten donker en lang. Hier, boven de poolcirkel wordt het nog écht winter, met een dik pak sneeuw en bevroren meren en rivieren. Hoe verder je naar het noorden van Finland reist, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht te zien krijgt. Dankzij diepdonkere nachtelijke luchten en minimale lichtvervuiling oogt het noorderlicht hier feller dan elders, met name in de maanden maart en september. Maar ook in de diepste winter, die van december tot half februari loopt, is noorderlichtjagen uitstekend te combineren met andere winterse activiteiten zoals een huskysafari, ijsvissen, langlaufen en natuurlijk skiën.

Rendieren zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van de Sami
Rendieren zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van de Sami.
Buro Scanbrit

Een van de allerbeste ervaringen is de achtdaagse Winter Adventure Noorderlicht Inari, waar je verblijft in het uiterste noorden van Finland, rond het meer van Inari, waar de Sami-cultuur zijn oorsprong vond. Inbegrepen bij deze reis zijn een oversteek over het Inarimeer – ook wel bekend als de ‘Sami-zee’ – per sneeuwscooter naar het offereiland Ukko's Rock. ’s Avonds ga je met sneeuwschoenen onder, op zoek naar het noorderlicht.

Nog meer kans op het zien van het noorderlicht is er tijdens de Aurora Hunt onder begeleiding van een gids, die dankzij speciale meetapparatuur kan bepalen waar de meeste kans is om het noorderlicht te aanschouwen. Gewoon vanuit je hotelkamer kan dat desgewenst ook, dankzij Aurora-tv, een zender die live het noorderlicht uitzendt.

Ook onderdeel van deze reis vol actie, cultuur en noorderlicht is een huskysafari. Leer hoe je zelf deze hondenslee bestuurt en laat je meevoeren door besneeuwde bossen en over het witte, bevroren Inarimeer. Een reis om nooit te vergeten.

Meer informatie over de Winter Adventure Noorderlicht Inari, inclusief vlucht, hotel en vier excursies (huskysafari, noorderlichtexcursie, sneeuwschoenwandeling en sneeuwscootersafari) vind je hier.

Buro Scanbrit biedt diverse wintervakanties aan waarbij je avontuurlijke winterse activiteiten zoals husky- of een sneeuwscootersafari goed kunt combineren met een noorderlichtexcursie. Voor meer reizen naar het noorderlicht – en tips voor hoe je het fenomeen het beste kunt vastleggen! – kijk je op op de website van Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa.