Barbara New Yorker pur sang geeft haar leeftijd niet graag prijs Ze wil alleen kwijt dat ze al heel lang in haar appartement woont Manhattan is haar thuis en alleen al bij de gedachte dat ze ooit weg zou moeten uit de Upper East Side krijgt ze de rillingen Na een carrire als model en actrice deelt Barbara nu haar modekennis via de verkoop van vintagekleding en door mensen te helpen bij het ontwikkelen van een eigen stijl

Dit artikel verscheen in de december 2019 editie van National Geographic Magazine.

"In 1979 was ik voor het eerst in New York om er als tennisfotograaf de US Open vast te leggen. Sindsdien kom ik er vrijwel elk jaar. Meestal verblijf ik dan in de Upper East Side (Manhattan), de duurste buurt van New York. De huurprijs van appartementen ligt tussen de drie­ en achtduizend dollar per maand. Wil je er een kopen, dan moet je één tot vijf miljoen dollar neertellen.

Met al zijn designerboetiekjes en chique lunchrooms hangt er een unieke sfeer in de Upper East Side. Er komen vrijwel geen toeristen en de bewoners zijn allesbehalve alledaags. Ik liep dan ook al jaren rond met het idee om hen te fotograferen. Afgelopen zomer was het zover. Ik heb een maand aan het project gewerkt.

Fotograaf Alain Schroeder 64 aan het werk op een balkon van inwoners van de wijk
Fotograaf Alain Schroeder (64) aan het werk op een balkon van inwoners van de wijk.
Alain Schroeder

Ik voelde me overweldigd door de gastvrijheid waarmee ik werd ontvangen, ondanks de sociale status van de meeste inwoners. Ik begon mijn project met het vastleggen van mensen die ik al kende. Algauw introduceerden zij mij bij hun vrienden. Op de vraag hoe ze het liefst gefotografeerd wilden worden, kwamen de verbazingwekkendste antwoorden: naakt, verkleed als maharadja, noem maar op. Ze wilden lol hebben!

De Upper East Side is sterk veranderd sinds de meeste inwoners er twintig tot veertig jaar geleden kwamen wonen. Oude gebouwen zijn platgegooid; dure, hoge appartementencomplexen zijn ervoor in de plaats gekomen. Maar mensen laten zich niet zomaar verjagen. Neem Walter. Hij betaalt voor zijn ‘railroad apartment’ (met badkuip in de keuken) al zolang hij er woont dezelfde huurprijs. Zijn huisbaas bood hem 25.000 dollar om te vertrekken. Maar zoals voor bijna iedereen in de Upper East Side geldt: hij moet er niet aan dénken te verhuizen."

Van fotojournalist Alain Schroeder verscheen eerder een reportage over orang-oetans op Sumatra. Zijn verhaal is opgetekend door Esmee van Dijk.

Headshot of Esmee van Dijk
Esmee van Dijk
Editor

Esmee van Dijk werkt als redacteur voor National Geographic Magazine, Historia en Traveler. Door haar voorliefde voor geschiedenis en cultuur reist ze het liefst de hele wereld over, zowel fysiek als mentaal. Bovenaan haar verlanglijstje staat een rondreis door Taiwan, Japan en Zuid-Korea, waar ze haar favoriete artiesten eindelijk in het echt hoopt te kunnen zien.