In beeld: Upper East Side, New York

De Upper East Side in Manhattan staat bekend om zijn peperdure panden, bewoond door een oudere, maar zeer diverse elite. Een ontmoeting met enkele kleurrijke bewoners van de wijk, door de ogen van fotograaf Alain Schroeder.

Door Esmee van Dijk, Juliska Wijsman
foto's van Alain Schroeder
Gepubliceerd 5 dec. 2019 09:47 CET

Dit artikel verscheen in de december 2019 editie van National Geographic Magazine.

"In 1979 was ik voor het eerst in New York om er als tennisfotograaf de US Open vast te leggen. Sindsdien kom ik er vrijwel elk jaar. Meestal verblijf ik dan in de Upper East Side (Manhattan), de duurste buurt van New York. De huurprijs van appartementen ligt tussen de drie­ en achtduizend dollar per maand. Wil je er een kopen, dan moet je één tot vijf miljoen dollar neertellen.

Met al zijn designerboetiekjes en chique lunchrooms hangt er een unieke sfeer in de Upper East Side. Er komen vrijwel geen toeristen en de bewoners zijn allesbehalve alledaags. Ik liep dan ook al jaren rond met het idee om hen te fotograferen. Afgelopen zomer was het zover. Ik heb een maand aan het project gewerkt.

Fotograaf Alain Schroeder (64) aan het werk op een balkon van inwoners van de wijk.
Foto door Alain Schroeder

Ik voelde me overweldigd door de gastvrijheid waarmee ik werd ontvangen, ondanks de sociale status van de meeste inwoners. Ik begon mijn project met het vastleggen van mensen die ik al kende. Algauw introduceerden zij mij bij hun vrienden. Op de vraag hoe ze het liefst gefotografeerd wilden worden, kwamen de verbazingwekkendste antwoorden: naakt, verkleed als maharadja, noem maar op. Ze wilden lol hebben!

De Upper East Side is sterk veranderd sinds de meeste inwoners er twintig tot veertig jaar geleden kwamen wonen. Oude gebouwen zijn platgegooid; dure, hoge appartementencomplexen zijn ervoor in de plaats gekomen. Maar mensen laten zich niet zomaar verjagen. Neem Walter. Hij betaalt voor zijn ‘railroad apartment’ (met badkuip in de keuken) al zolang hij er woont dezelfde huurprijs. Zijn huisbaas bood hem 25.000 dollar om te vertrekken. Maar zoals voor bijna iedereen in de Upper East Side geldt: hij moet er niet aan dénken te verhuizen."

Van fotojournalist Alain Schroeder verscheen eerder een reportage over orang-oetans op Sumatra. Zijn verhaal is opgetekend door Esmee van Dijk

Kijk verder

Vrouwen in het Amerikaanse leger

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Aangrijpende foto's: hier slapen vluchtende kinderen
Fotografie
15x Foto's van traditionele kleding over de hele wereld
Fotografie
Visualisatie van ras, identiteit en verandering
Fotografie
Laat je inspireren door verhalen uit National Geographic Magazine
Fotografie
Bloed, zweet… een fotoverslag van verpleegsters in de coronatijd

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.