Het werk van de Nederlandse wildlife en natuurfotograaf Jasper Doest werd de afgelopen jaren onderscheiden met prestigieuze prijzen waaronder Wildlife Photographer of the Year en World Press Photo Doest werkt in opdracht van National Geographic Magazine en reist als Photo Expert mee op National Geographic Expeditions overal ter wereld
Het werk van de Nederlandse wildlife- en natuurfotograaf Jasper Doest werd de afgelopen jaren onderscheiden met prestigieuze prijzen, waaronder Wildlife Photographer of the Year en World Press Photo. Doest werkt in opdracht van National Geographic Magazine en reist als Photo Expert mee op National Geographic Expeditions overal ter wereld.
Jasper Doest

Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 4, 2019.

Mooi werk

'We zijn als mensen steeds verder af komen te staan van onze oorsprong en lijken te zijn vergeten dat we volledig afhankelijk zijn van het andere leven op onze planeet. Fotografie kan de dialoog op gang brengen, nuance aanbrengen waar nodig, en mensen inspireren en aanzetten tot actie. Zo hebben mijn fotoprojecten geld opgeleverd voor meerdere natuurbeschermingsinitiatieven. Dat motiveert me om door te gaan.’

Impact

'De verhalen die ik maak kosten redelijk veel tijd. Soms jaren. Dat maakt dat ik een sterke band heb met elk verhaal. Het is mooi om te zien wat voor impact fotografie kan hebben op de publieke opinie, het politieke debat en de besluiten die daaruit voortkomen. Zo ben ik blij dat mijn serie over ooievaars op vuilnisbelten in Zuid-Europa nog steeds de discussie over plasticgebruik stimuleert, en dat de reportage die ik nu in Japan maak voor National Geographic, over de relatie tussen mens en dier, in dat land een opening biedt voor debat. Zo hoop ik dat elk verhaal een steentje bijdraagt.'

Alberto Andrade heeft een geelvintonijn gevangen voor de kust van het Galapagoseiland Santo Fe
Alberto Andrade heeft een geelvintonijn gevangen voor de kust van het Galapagoseiland Santo Fe.
Jasper Doest

De wereld rond

'Ik reis aardig wat af. Dit jaar was ik al in Washington, Duitsland, Japan, Noorwegen, Curaçao, Engeland, Bonaire en Zambia, en er staan reizen naar Nepal, Zambia en Oeganda op de agenda. Het ene moment zwem ik met een flamingo in zee, het andere sta ik voor een verhaal over duurzaam voedselgebruik tussen drammende mensen in de chaos van een stad als Kampala, Oeganda.

Mijn verhalen hebben altijd een link met natuur en milieu. Ik krijg dan ook vaak vragen over het vele vliegen. Het zou wellicht beter zijn als een Japanner natuurbeschermingsverhalen vertelt over Japan en een Nederlander over Nederland, alleen werkt het in de praktijk helaas niet zo. Mensen zijn vaak blind voor de situatie in eigen land. Toch geloof ik in de positieve impact van dit soort verhalen. Als we de wereld willen veranderen, zullen we dat samen moeten doen.'

Jasper Doest werd de afgelopen jaren onderscheiden met verschillende prijzen, waaronder 'Wildlife Photographer of the Year'. Bekijk hier de winnende wildlife foto's van 2019.