Haal je hart op langs de Oranjeroute

Wie houdt van charmante stadjes, schitterende landschappen en historische plaatsen kan zijn hart ophalen langs de Oranjeroute. In de kastelen langs het traject wordt de geschiedenis springlevend.

Door Duits Verkeersbureau
Gepubliceerd 29 aug. 2019 16:45 CEST
Willem van Oranje-Nassau door Adriaen Thomasz Key PD
Willem van Oranje-Nassau door Adriaen Thomasz Key PD

De Nederlandse monarchie heeft een historische band met Duitsland. Duitsland was vroeger een ideale ‘toeleverancier’ van huwelijkspartners voor koningshuizen, want tot in de 19de eeuw was het een lappendeken van koninkrijkjes, prins- en hertogdommen. De 22 stadjes waar de wortels van de voorouders van koning Willem-Alexander liggen, vormen samen de ruim 2.000 km lange Oranjeroute. Daar kunt u, met de auto of op de fiets, de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis beleven.

Dillenburg, Wilhelmstoren, © Stadt Dillenburg
Foto door Stadt Dillenburg

Ontdek waar het allemaal begonnen is

Aan het plaatsje Nassau met zijn robuuste burcht die hoog boven het romantische riviertje de Lahn uittorent, dankt de koninklijke familie haar naam: Willem van Oranje-Nassau, geboren in Dillenburg, was de stamvader van het Nederlandse koningshuis. Bij zijn geboorte heette Willem overigens alleen van Nassau. De titel ‘prins van Oranje’ erfde hij op elfjarige leeftijd van een neef. Ter herinnering aan de Vader des Vaderlands is in Dillenburg de Willemstoren gebouwd, met een museum over de Nassau’s. De kazematten onder deze toren, geven eveneens een goede indruk van de geschiedenis. Vanuit Nassau is het een Katzensprung naar de stad Diez, met het elegante slot Oranienstein en het oudere Grafenschloss, beide ook kastelen van de Nassau‘s.

Diez, slot Oranienstein, © Tourist-Information Diez/Dominik Ketz
Foto door Dominik Ketz
Juliana van Stolberg PD

De moeder van Willem van Oranje

Wie verder terugreist in de geschiedenis, komt terecht in de Harz. Hier ligt het leuke vakwerkstadje Stolberg waar de moeder van Willem van Oranje, Juliana van Stolberg, in het slot is geboren. Zij was een telg uit het huis Stolberg-Wernigerode en kreeg in twee huwelijken maar liefst zeventien kinderen. Ook het stadje Wernigerode heeft eeuwenoude vakwerkhuizen en op een heuvel in het centrum prijkt nog steeds het machtige slot Wernigerode®.

Namen met historie

Niet alleen de naam ‘Juliana’ keert later weer terug in de familie, ook prinses Amalia is naar een van haar voorouders vernoemd: begin 17de eeuw werd in het kasteel van Braunfels gravin Amalia geboren. Tijdens de bezetting van de stad vluchtte de familie Solms-Braunfels voor de Spanjaarden naar Duitsland. Daar trouwde Amalia met ‘stedendwinger’ Willem Frederik Hendrik van Oranje. In het erkende luchtkuuroord Braunfels zijn de torens van het imposante slot van verre te zien. De omgeving van de stad leent zich voor mooie wandelingen en fietstochten, bijvoorbeeld langs de idyllische rivier de Lahn en in het natuurpark de Taunus.

 

Recente geschiedenis

Ook Nederlandse vorsten uit de 19de en 20st eeuw vonden hun huwelijkspartners in Duitsland. Sommigen hebben er zelfs geleerd hoe zij moesten regeren: voordat Willem Frederik van Oranje werd ingehuldigd als koning Willem I, heerste hij vanuit het Stadsslot in Fulda vier jaar over zijn Duitse gebiedjes. Hier heeft hij als het ware zijn ‘vak’ geleerd.

Het huwelijk van koning Willem III met prinses Emma van Waldeck-Pyrmont behoedde de dynastie voor uitsterven. Het barokke slot van Bad Arolsen waar de latere koningin-regentes is geboren en getogen, kan nog altijd worden bezichtigd. Zomers verbleef de familie van Waldeck-Pyrmont in het slot van het dichtbij Bad Arolsen gelegen prachtige kuuroord Bad Pyrmont.

Slot Schwerin, © Andreas-Duerst.de
Foto door Christina Korr

Hertog Hendrik, die in 1901 met koningin Wilhelmina trouwde, bracht zijn jeugd door in het sprookjesslot van Schwerin in Mecklenburg-Vorpommern. De woonvertrekken en de troonzaal in dit kasteel zijn nog te bezichtigen. Op weg naar Schwerin is het pittoreske vakwerkstadje Hitzacker, waar de wortels van prins Claus liggen, een aanrader. Een borstbeeld herinnert aan deze beroemde inwoner van het plaatsje aan de Elbe.

De Oranjeroute

De Oranjeroute kan in zelfgekozen delen worden gevolgd, zowel met de auto als met de fiets. De vorstelijke reis loopt door prachtige afwisselende landschappen.

Meer informatie en een routebeschrijving? Ga naar www.oranjeroute.nl.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Een trektocht over Minnesota’s oude ‘superhighway’
Geschiedenis en Cultuur
Vervuiling bedreigt enkele van ’s werelds oudste rotstekeningen
Geschiedenis en Cultuur
Wat de drieduizend moskeeën van Istanboel ons vertellen
Geschiedenis en Cultuur
De tijd dat stewardessen het welletjes vonden: ‘Go Fly Yourself!’
Geschiedenis en Cultuur
Inheemse milieubenadering kan natuurtoerisme in Canada verrijken

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.