Willem van OranjeNassau door Adriaen Thomasz Key PD
Willem van Oranje-Nassau door Adriaen Thomasz Key PD

De Nederlandse monarchie heeft een historische band met Duitsland. Duitsland was vroeger een ideale ‘toeleverancier’ van huwelijkspartners voor koningshuizen, want tot in de 19de eeuw was het een lappendeken van koninkrijkjes, prins- en hertogdommen. De 22 stadjes waar de wortels van de voorouders van koning Willem-Alexander liggen, vormen samen de ruim 2.000 km lange Oranjeroute. Daar kunt u, met de auto of op de fiets, de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis beleven.

Dillenburg Wilhelmstoren  Stadt Dillenburg
Dillenburg, Wilhelmstoren, © Stadt Dillenburg
Stadt Dillenburg

Ontdek waar het allemaal begonnen is

Aan het plaatsje Nassau met zijn robuuste burcht die hoog boven het romantische riviertje de Lahn uittorent, dankt de koninklijke familie haar naam: Willem van Oranje-Nassau, geboren in Dillenburg, was de stamvader van het Nederlandse koningshuis. Bij zijn geboorte heette Willem overigens alleen van Nassau. De titel ‘prins van Oranje’ erfde hij op elfjarige leeftijd van een neef. Ter herinnering aan de Vader des Vaderlands is in Dillenburg de Willemstoren gebouwd, met een museum over de Nassau’s. De kazematten onder deze toren, geven eveneens een goede indruk van de geschiedenis. Vanuit Nassau is het een Katzensprung naar de stad Diez, met het elegante slot Oranienstein en het oudere Grafenschloss, beide ook kastelen van de Nassau‘s.