Een oeroude bewoner voor een nieuw Naturalis

Naturalis Biodiversity Center is onlangs heropend na een ingrijpende verbouwing én forse uitbreiding. ‘Dirk’ de triceratops is de nieuwste aanwinst.

Monday, September 30, 2019,
Door Servaas Neijens
Foto's Van Servaas Neijens
De nieuwe aanwinst triceratops ‘Dirk’ zal naar verwachting bijdragen aan de toenemende bezoekersaantallen van het museum ...
De nieuwe aanwinst triceratops ‘Dirk’ zal naar verwachting bijdragen aan de toenemende bezoekersaantallen van het museum van Naturalis Biodiversity Center.
Foto van Servaas Neijens

Dit artikel verschijnt in de oktober 2019 editie van National Geographic Magazine.

Naturalis Biodiversity Center is onlangs heropend na een ingrijpende verbouwing én forse uitbreiding. Die was nodig omdat er onvoldoende ruimte was voor de drie pijlers van het instituut. De voor het publiek het meest in het oog springende afdeling is het museum. ‘Dat was gebouwd voor circa 150.000 bezoekers per jaar,’ vertelt directeur Edwin van Huis, ‘maar dat werden er na de komst van T. rex Trix zo’n vierhonderdduizend.’ De nieuwe aanwinst triceratops ‘Dirk’ zal daar waarschijnlijk nog verder aan bijdragen. 

Michiel Riedijk ontwierp voor het nieuwe museum deze centrale hal. Van hieruit leiden monumentale trappen naar de negen museumzalen.
Foto van Servaas Neijens

Het Leidse instituut herbergt een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld, zo’n 42 miljoen objecten. Deze verzameling wordt continu uitgebreid en wordt veel geraadpleegd door onderzoekers. Voor hen zijn in het nieuwe gebouw moderne laboratoria ingericht. 

In de LiveScience-zaal kunnen bezoekers van dichtbij kennis maken met het wetenschappelijk onderzoek en de mensen daarachter. Een van de hoogtepunten: in het dinolab wordt gewerkt aan het prepareren van nog meer triceratopsen, die ooit ook een plaats in het museum krijgen. 

Wat staat er allemaal op het spel wanneer dieren uitsterven? Lees alles over 'dossier uitsterving' in de oktober 2019 editie van National Geographic magazine.

Lees verder

Frisse wind waait door de geschiedenis in het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft in de hoofdgalerij een nieuwe opstelling geopend met de titel Republiek aan Zee. In ruim vijftig topstukken wordt duidelijk hoe de Republiek in de 17de en 18de eeuw een maritieme natie werd. 

Moderne juweeltjes: 10 musea met een spectaculaire architectuur

Bezoek deze cultuurcentra over de hele wereld met een verbluffende buitenkant.

Nieuwe ontdekking toont hoe T. rex het hoofd koel hield

Het is moeilijk om een groot hoofd koel te houden. Maar voor sommige dinosauriërs boden weefsels met extra bloedvaten uitkomst.  
Lees meer