Dit artikel verschijnt in de oktober 2019 editie van National Geographic Magazine.

Naturalis Biodiversity Center is onlangs heropend na een ingrijpende verbouwing én forse uitbreiding. Die was nodig omdat er onvoldoende ruimte was voor de drie pijlers van het instituut. De voor het publiek het meest in het oog springende afdeling is het museum. ‘Dat was gebouwd voor circa 150.000 bezoekers per jaar,’ vertelt directeur Edwin van Huis, ‘maar dat werden er na de komst van T. rex Trix zo’n vierhonderdduizend.’ De nieuwe aanwinst triceratops ‘Dirk’ zal daar waarschijnlijk nog verder aan bijdragen.

Michiel Riedijk ontwierp voor het nieuwe museum deze centrale hal Van hieruit leiden monumentale trappen naar de negen museumzalen
Michiel Riedijk ontwierp voor het nieuwe museum deze centrale hal. Van hieruit leiden monumentale trappen naar de negen museumzalen.
Servaas Neijens

Het Leidse instituut herbergt een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld, zo’n 42 miljoen objecten. Deze verzameling wordt continu uitgebreid en wordt veel geraadpleegd door onderzoekers. Voor hen zijn in het nieuwe gebouw moderne laboratoria ingericht.

In de LiveScience-zaal kunnen bezoekers van dichtbij kennis maken met het wetenschappelijk onderzoek en de mensen daarachter. Een van de hoogtepunten: in het dinolab wordt gewerkt aan het prepareren van nog meer triceratopsen, die ooit ook een plaats in het museum krijgen.

Wat staat er allemaal op het spel wanneer dieren uitsterven? Lees alles over 'dossier uitsterving' in de oktober 2019 editie van National Geographic magazine.