Negentien jaar na dato liggen de aanslagen van 11 september 2001 veel Amerikanen nog vers in het geheugen. Bijna drieduizend mensen in New York, Virginia en Pennsylvania verloren op ‘9/11’ hun leven toen terroristen op aanwijzingen van Osama bin Laden passagiersvliegtuigen kaapten en deze als vliegende bommen gebruikten. Naarmate de jaren verstrijken en de VS en de wereld veranderen, wordt er niet alleen herdacht maar ook nog geleden, door mensen die dierbaren verloren en door overlevenden die gewond raakten of voor altijd door de tragedie zijn getekend.

Op de plek van de aanslagen in New York staat nu het One World Trade Center, het hoogste gebouw op het westelijk halfrond en een uitroepteken van veerkracht tegenover rampspoed.

Om 9/11 te gedenken zal in het National September 11 Memorial & Museumin New York, dat in 2014 zijn deuren opende, de jaarlijkse 9/11-herdenking worden gehouden. De plechtigheden sluiten aan op de permanente tentoonstelling van het museum, waarin de tragedie van die dag wordt belicht. In een eerder interview zei Clifford Chanin, hoofd voorlichting en publieksprogramma’s van het museum, dat “veel foto’s van 9/11 nog altijd de directheid en verschrikking van de aanslagen overbrengen (...) en ons nog altijd choqueren.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in 2016 in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com en bijgewerkt in 2018.

Waarschuwing: deze fotogalerij bevat schokkende beelden.

HERDENKING EN HERBOUW  In mei 2014 verrijst het nieuwe One World Trade Center in de skyline van New York op luttele meters van Ground Zero