Toeristen verdringen zich binnen in de kroon van het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld, een van de meest herkenbare symbolen van de Verenigde Staten, was een geschenk van Frankrijk ter herinnering aan het bondgenootschap tussen de beide landen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Ambachtslieden bouwden het 46 meter hoge standbeeld in aparte gedeelten gedurende negen maanden van intense werkzaamheden. Toen de afzonderlijke delen klaar waren, werden ze op verschillende plekken in Parijs tentoongesteld. Zo prijkte het hoofd van Libertas (‘Vrouwe Vrijheid’) in de Jardins de Trocadéro, tegenover de Eiffeltoren aan de overzijde van de Seine, evenals de toorts die jarenlang schepen vol migranten in de haven van New York zou begroeten.

Lees ook: Sla dit niet over in New York: 6 tips

In 1885 werd het beeld naar zijn nieuwe standplaats in New York verscheept. (Het eilandje waarop het beeld staat, Liberty Island, behoort tot de staat New York maar ligt in wateren van de stad Jersey City, in de staat New Jersey). Het duurde vier maanden voordat de aparte onderdelen van het gevaarte in elkaar waren gezet, waarna het koperen standbeeld op 28 oktober 1886 officieel werd onthuld. Het duurde nog twintig jaar voordat zich het welbekende groene koperpatina op het Vrijheidsbeeld had gevormd.

(Leuke weetjes over het Vrijheidsbeeld, uit National Geographic Kids.)

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Engels op nationalgeographic.com