Ik heb lang uitgekeken naar mijn eerste keer New York: de gigantische stad waar je toch echt één keer in je leven geweest moest zijn. Chique straten vol mensen die haast hebben, enorme winkelketens met merken waar je nog nooit van hebt gehoord en de lekkerste bagels die ik ooit heb geproefd. Ik zou een eindeloze blog kunnen schrijven over New York, maar dít zijn mijn favoriete tips!

Ontdek het uitgestrekte, verhoogde stadspark de High Line

Een 2,3 kilometer lang wandelpad, op een voormalige goederenspoorlijn uit de jaren dertig, slingert als een groen lint door New York. De High Line is een verhoogd stadspark in Manhattan, waarvan het laatste gedeelte in 2014 werd geopend. Het langgerekte park start op de hoek van Gansevoort en Washington Street in het Meatpacking District en loopt door het hart van New York richting het noorden, tot 34th Street. Op zo’n negen meter hoogte wandel je door de wijk Chelsea, aan de Lower West Side, langs kunstprojecten en uitkijkpunten. Dat is even wat anders dan wandelen door de drukke straten van New York City. Vanaf houten banken, omzoomd met bloembedden, kijk je uit over de skyline en het drukke verkeer. Tip: stop bij de Chelsea Food Market voor noedels, taco’s of een bagel die je opeet in het zonnetje op de grote ligbanken langs de High Line.

Een muzikant op de High Line
Een muzikant op de High Line.
Robin Visser

Ga naar een baseball game in het Yankees Stadium

Probeer kaarten te scoren voor een baseball game in het Yankee Stadium en combineer dat met een lunch of diner in Harlem of de Bronx. Zodra je de metro uitkomt in Harlem is het duidelijk dat je in een heel ander stukje New York bent beland. Sfeervolle straatmuziek en kleurrijke street art kenmerkt de borough die lang bekend stond als een berucht stukje New York. Bij de Red Rooster, een fenomeen in NYC, smul je van smaakvol soul food, zoals Chicken & Waffles en Hot Honey Yardbird. Vanaf hier ben je zo bij het Yankees Stadium. Ik had tickets voor een belangrijke wedstrijd, de New York Yankees vs. Boston Red Sox, wat het extra leuk maakt. Petjes op en op zijn Amerikaans graaien en slurpen uit grote buckets. Ook als het spel je niet echt interesseert, is het een feestje om een wedstrijd bij te wonen.

Een fotovlucht over de stad staat garant voor ultieme Instagramplaatjes
Een fotovlucht over de stad staat garant voor ultieme Instagramplaatjes.
Robin Visser

Vlieg in een helikopter zonder deuren over de stad

We stijgen op. De wind giert om mijn oren, probeert mijn koptelefoon van mijn hoofd te rukken en slaat mijn haar in mijn gezicht. ‘Hang je benen maar naar buiten,’ denk ik de piloot te horen zeggen, maar ik verkeer nog in lichte shock. Dan zie ik de skyline van Manhattan opdoemen onder mijn voeten. Ik zit in een helikopter zonder deuren, voor een rondvlucht van een half uur boven New York. Mijn hartslag daalt wat. Ik draai een kwartslag en kijk omlaag. We vliegen over de Brooklyn Bridge, rond de World Trade Center en recht over Central Park: een route die we zelf konden samenstellen. Ik tuur door de lange, kaarsrechte straten van Manhattan, de lucht kleurt langzaam oranje door de ondergaande zon. Als je een keer boven New York wil vliegen, kies dan voor de fotovluchten in de deurloze helikopters van FlyNyon. Daar kunnen weinig attracties in New York tegenop.

Fiets langs de waterkant in Brooklyn

Waar fietsen in Manhattan levensgevaarlijk kan zijn, is het in Brooklyn veilig en leuk. James – ’s nachts muzikant en overdag fietsgids – van Get Up And Ride neemt ons mee door zijn favoriete buurten in het grootste stadsdeel van New York. Via de Brooklyn Greenway, een fietspad van ruim 40 kilometer langs de waterkant, fietsen we van de Joodse wijk in Williamsburg naar het Brooklyn Bridge Park, recht onder de twee beroemde bruggen van New York. ‘Lang geleden wilde je niet langs de waterkant wonen, maar buurten zijn vernieuwd en groen gemaakt,’ vertelt James. Via straten vol met bruine, elegante rijtjeshuizen komen we uit bij de Brooklyn Heights Promenade, vanwaar je uitkijkt op de skyline van Manhattan. Ruim vier uur crossen we door hipste buurten van Brooklyn, zoals DUMBO en Greenpoint. De fietstour brengt ons op plekken die we anders nooit hadden ontdekt. We stoppen bij een enorme rooftop farm in de Navy Yard, lunchen bij een 115 jaar oude familiepizzeria in Little Italy en doen zelfs een hot sauce-proeverij. Vergeet niet te te stoppen voor een affogato, vanille-ijs met espresso eroverheen, bij Van Leeuwen in hipster Noord-Williamsburg: het leukste stukje Brooklyn.

Het uitzicht vanuit het Brooklyn Bridge Park
Het uitzicht vanuit het Brooklyn Bridge Park.
Robin Visser

Wandel door de leukste wijken van New York

Ontdek boetiekzaakjes, koffietentjes en hippe lunchspots in de aansluitende en deels overlappende wijken Greenwhich, West Village en Meatpacking District. Start een wandeling in het Washington Square Park, waar hippies zelfgemaakte sieraden verkopen, verliefde stelletjes op de rand van de fontein zitten en eekhoorns vrolijk rondspringen. De lieflijke straatjes van Greenwhich vormen het decor van bekende TV-series als Friends en Sex and the City. De knusse wijk, die ooit door de Nederlanders Groenwijck werd genoemd, wordt nu door New Yorkers liefkozend The Village genoemd. Snuffel rond in oude platenzaken of koop delicatessen in winkeltjes die je alleen hier vindt.

De binnenplaats van The Ludlow
De binnenplaats van The Ludlow.
Robin Visser

Slapen in de Lower East Side

Een leuke, rustige wijk in Manhattan om te verblijven is de Lower East Side. Het is centraal gelegen en met de metro – of te voet voor de wandelaars onder ons – is een groot deel van Manhattan snel en gemakkelijk te bereiken. Je voelt je een echte New Yorker in boetiekhotel The Ludlow. Ontbijt 's ochtends zoals de New Yorkers doen met avocadotoast en drink 's avonds een cocktail met de locals in bistro Dirty French naast de lobby, die altijd vol zit. Vanuit kleine, maar stijlvolle kamers met grote ramen kijk je uit op de skyline van New York. Favoriet: de enorme regendouche in de goud met marmer ingerichte badkamer.

Zelf naar New York?

WOW air vliegt twee keer per dag goedkoop via Reykjavik op New York. Ben je van plan een aantal highlights, zoals The Empire State Building, Statue of Liberty en het 9/11 Memorial & Museum, te bezoeken? Schaf dan een CityPASS aan, om veel geld te besparen. Actuele informatie over attracties restaurants, hotels en exposities vind je op nycgo.com.