Deze geiten leven in de droogte van Zuidwest-Marokko, in de Sous vallei. Wanneer de vruchten van de Arganboom rijp zijn, klimmen zij in de bomen om zich te goed te doen aan de vruchten. In één boom kun je makkelijk tientallen geiten vinden die soepel rondklauteren door het groen. Arganolie wordt al eeuwenlang gebruikt door de berbervrouwen, en wordt de laatste vijftien jaar ook steeds vaker verwerkt in schoonheidproducten — misschien ken je de shampoo met arganolie wel?

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is
Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
SuperCar-RoadTrip, Flickr

De boeren die de Arganolie verkopen, vinden het niet erg dat de geiten in de bomen klimmen, integendeel. De olie wordt gewonnen uit de pitten die in de vruchten van de arganboom zitten. De harde schaal van de pitten moet worden opengebroken om de arganolie te kunnen persen. De geiten zijn daarin een belangrijke schakel; zij eten de vruchten, verteren alles behalve de pitten en poepen die weer uit. De schaal is, na deze dienst door een geit, veel zachter dan voorheen en kan makkelijk gekraakt worden. Gebruik je shampoo met arganolie, dan weet je nu dat deze dieren daar hun bijdrage aan geleverd hebben.