1. Ontdek de Ticino per kano

De Ticino, de rivier waaraan de regio zijn naam dankt, ontspringt in het het Gotthardmassief, om via het Bedrettodal en de Leventina, de Magadino-vlakte en het Lago Maggiore zich bij de Italiaanse rivier de Po te voegen. De hoogstgelegen delen van de rivier zijn een paradijs voor wildwaterliefhebbers, maar vanaf Biasca stroomt het water rustiger naar het Lago Maggiore, waardoor de tochten zeer geschikt zijn voor beginners en kinderen. Hier kano en kajak je in stabiele, opblaasbare tweepersoonskano's onder begeleiding van professionele gidsen op je gemak stroomafwaarts van Cresciano naar Arbedo en richting Bellinzona; een route omgeven door bossen, met zandbanken waar het prettig pauzeren is – bijvoorbeeld met een verkwikkende duik. Bij aankomst word je begroet door het schouwspel van de indrukwekkende burchten van Bellinzona.

Ontdek hier meer.

Uitzicht op de AiroloCap
Uitzicht op de Airolo-Cap.
Matyas Fabian

2. Een week offline in de bergen

Zonder enige moeite en omgeven door prachtige natuur: even afkicken van je (wellicht iets uit de hand gelopen) digitale gewoontes doe je hoog in de bergen van Ticino. En nee, laptops, ipads en zeker smartphones mogen niet mee. Samen met gids Josh wandel je in zes dagen van de alpiene gletsjerrand naar de mediterrane flora van het Lago Maggiore. Op deze tocht ervaar je alle hoogteniveaus en wandel je door afgelegen valleien. Je zoekt je weg over muilezelpaden en smokkelaarsroutes zoals vroeger: met kaart en kompas. Onderweg overnacht je in bivakken en hutten. Eten en drinken vervoer je meestal in je rugzak. Bij aankomst in Locarno ben je innerlijk tot rust gekomen, is je geest helder en zijn je beenspieren trots.

Ontdek hier meer.

Onvergetelijk in een luchtballon boven Lago Lugano
Onvergetelijk: in een luchtballon boven Lago Lugano.
Duurzaam Zwitserland

3. In de wolken boven Lugano

Alleen het bijvullen van de ballon doorbreekt de stilte – en wellicht de oohs en aahs van jezelf en de andere passagiers: de schoonheid van Lugano en omgeving van bovenaf vanuit een luchtballon bekijken is een onvergetelijke belevenis. De ballons zijn – bij goed weer – het hele jaar te boeken. Wat dacht je van een tocht bij zonsopgang of een brunch in een ballon? Ook een aanrader is om een tocht te maken als de herfst is ingezet, wanneer de kastanjebomen kleuren en de natuur in een gouden licht is gedompeld.

Ontdek hier meer.

Terreni alla Maggia Ascona
Terreni alla Maggia, Ascona.
Stefania Giorgi

4. Fietstocht voor wijnliefhebbers

Ticino geldt als een van de interessantste wijnbouwgebieden van wijnland Zwitserland, mede dankzij het milde klimaat en de 2300 zonuren per jaar. Bijzonder en kenmerkend voor de regio is de Merlot Bianco, een elegante, avontuurlijke witte wijn die gemaakt wordt van blauwe druiven. Speciaal voor liefhebbers van wijnen en andere heerlijkheden die de regio biedt, is er een fietstocht uitgestippeld langs de lekkerste plekken. Die tocht begint met een ontbijt aan het station van Locarno van een ontbijt. Vervolgens bezoek je drie wijnmakers, Terreni alla Maggia en Chiodi Vini in Ascona en Cantina Delea in Losone. Bij elke stop doe je een wijnproeverij en er worden typisch lokale, koude hapjes geserveerd. Voordat je in Locarno je fiets weer inlevert, geniet je nog van huisgemaakt ijs.

Ontdek hier meer.

Grotto Alpe di Brusino bij Monte San Giorgio
Grotto Alpe di Brusino bij Monte San Giorgio.
Luca Crivelli

5. Wandel tussen fossielen

Ticino heeft, naast de kastelen van Bellinzona, nog een Unesco Werelderfgoedlocatie: Monte San Giorgio, een piramidevormige berg ten zuiden van de stad Lugano, die een van de belangrijkste vindplaatsen van fossielen is gebleken. Het gesteente van de berg is ontstaan toen hier 245 tot 230 miljoen jaar geleden zich nog een honderd meter diepe zee bevond. Op de talrijke uitgravingsplaatsen werden ongeveer tachtig verschillende vissoorten en dertig zee- en landreptielen ontdekt. Bovendien vonden onderzoekers honderden versteende ongewervelde dieren en planten uit het Midden-Trias. De belangrijkste vondsten worden tentoongesteld in het fossielenmuseum van Monte San Giorgio in het nabijgelegen Meride. In de omgeving van het fossielenmuseum is een middelzware rondwandeling van ruim twaalf kilometer uitgestippeld met toegang vanaf Brusino Arsizio, Riva San Vitale en Meride. Langs de weg staan zo'n 20 educatieve borden met bijzondere kenmerken van de locatie en geven uitleg over de gebeurtenissen die miljoenen jaren geleden plaatsvonden.

Ontdek hier meer.

Meer inspiratie voor duurzame avonturen in Zwitserland vind je hier.