Voor de ultieme vakantie aan zee hoef je niet per se naar het zuiden te trekken. Denk eens aan Noord-Duitsland, een bestemming met een bijzondere variatie aan kustlandschappen. Kom tot rust bij de vergezichten over kwelders en zandbanken of maak een avontuurlijke tocht over de reusachtige krijtrotsen aan de Baltische kust.

Prehistorisch boslandschap

Hoe zag de natuur van Europa eruit in de prehistorie? Op het eiland Rügen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren kunnen bezoekers dat in levenden lijve ervaren. Krijtrotsen en oerbossen zetten de toon op dit eiland voor de Baltische kust. In het Nationaal Park Jasmund maken bezoekers kennis met de unieke landschappen van Rügen, waaronder een van de oudste beukenbossen in Duitsland: Stubnitz. Dit stukje Europese jungle staat sinds 2011 op de Unesco-lijst van wereldnatuurerfgoed, vanwege haar unieke ecosysteem en belangrijke natuurhistorische waarde.

Het oerbos Stubnitz is een van de laatst overgebleven voorbeelden van een landschap dat vroeger grote delen van het Europese continent bedekte. De meeste van die bossen werden door de eeuwen heen door mensen gekapt. Maar dankzij de steile kusten en moeilijke bereikbaarheid van Rügen, die het gebied ongeschikt maakten voor bosbouw, bleef een groot deel van de natuur er intact. Ga op pad tussen de beukenbomen en geniet van de rust in dit leefgebied van onder meer de slechtvalk, ijsvogel en zeearend.

Wandel over de krijtrotsen

Beleef de hoogtepunten van het Nationaal Park Jasmund tijdens een wandeling over het Hochuferpad, dat werd uitgeroepen tot een van de mooiste wandelroutes van Duitsland. De ruim 12 kilometer lange route leidt dwars door het oerbos en hoog over de krijtrotsen. Op verschillende uitkijkpunten kunnen wandelaars genieten van een onverstoord uitzicht over de Oostzee. Hier en daar daalt een trap af naar het strand, vanwaar de witte krijtmuren te bewonderen zijn.

Een letterlijk hoogtepunt langs de wandelroute is de Königsstuhl, een 118 meter hoge krijtrots die op dramatische wijze uit de bossen omhoog rijst. Bij dit uitkijkpunt ligt een bezoekerscentrum met een tentoonstelling over de natuur en geschiedenis van de omgeving, en een klimbos voor kinderen. Bovendien wordt op deze plek gebouwd aan de Königsweg, een zwevende loopbrug bij de Königsstuhl – in het najaar van 2022 moet het uitkijkplatform klaar zijn.

Het Hochuferpad staat bekend als een van de mooiste wandelroutes van Duitsland
Het Hochuferpad staat bekend als een van de mooiste wandelroutes van Duitsland.
TMV/Roth

Wadlooptocht vanuit Cuxhaven

Een compleet ander, maar minstens zo bijzonder kustlandschap is te vinden in het Nationaal Park Nedersaksische Waddenzee. Dit natuurgebied, ontstaan door de werking van de getijden, bestaat uit getijdengeulen, mosselbanken, zoutmoerassen en weiden met zeegras. De perfecte uitvalsbasis om de Duitse Wadden te ontdekken is Cuxhaven, een havenstad in het Nedersaksische deel van de Hamburgse Metropoolregio. Hier ligt het Bezoekerscentrum Waddenzee, waar een tentoonstelling te zien is en vanwaar verschillende rondleidingen met ervaren wadgidsen georganiseerd worden. Maak bijvoorbeeld de wadlooptocht naar het Neuwerk-eiland: trek in ongeveer drie uur over het wad naar het eiland, waarna je met een boot weer terugvaart naar het vasteland.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Duitse natuur.

Verken de Duitse Wadden tijdens een wadlooptocht vanuit Cuxhaven
Verken de Duitse Wadden tijdens een wadlooptocht vanuit Cuxhaven.
TourismusMarketing Niedersachsen

GNTBDuits Verkeersbureau
GNTB/Duits Verkeersbureau
GNTB/Duits Verkeersbureau