Ontrafel de geheimen van de Catalaanse Pyreneeën

Vijf ontdekkingen in het achterland van Catalonië.

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 

Foto door O. Clavera 
Door Visit Pirineus
Gepubliceerd 23 dec. 2022 09:24 CET

Catalonië staat bekend om zijn levendige hoofdstad en zonovergoten kustlijn, maar de echte geheimen vind je landinwaarts, in de Catalaanse Pyreneeën. Hier vind je eeuwenoude bergdorpen en natuurreservaten waar het leven zich op een heel ander tempo afspeelt.

De Catalaanse Pyreneeën liggen in het uiterste noordenoosten van Spanje, tegen de grens van Frankrijk, en strekken zich uit over een lengte van 250 kilometer. Met z’n vingertoppen in de westelijke vallei van Val d’Aran en z’n tenen in de Middellandse Zee bij Cap de Creus. Het gebied herbergt eindeloos veel verschillende landschappen: van gouden akkerlanden, groene weides, rivierdelta’s en slaperige eenzame middeleeuwse bergdorpen tot rotsachtige baaitjes, vulkanische rotsformaties en bergtoppen die tot ver in de wolken reiken. Een wereld waarin elke vallei z’n eigen culinaire, culturele en natuurlijke geheimen heeft.

Voormalig benedictijnenklooster in natuurpark Cap de Creus.

Foto door Christopher Willan

1. Ontdek de veelzijdigheid van de natuur.

Ondoordringbare bossen, grazige weiden, kolkende rivieren, woeste kale rotsformaties. De natuur in de Catalaanse Pyreneeën komt in verschillende gedaantes. Start je ontdekkingstocht in het enige nationaal park van Catalonië, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, dat bekend staat om z’n meanderende stroompjes, watervallen en gletsjermeren. Daarna staan nog zes natuurparken voor je in de rij, zoals: de dode vulkanen en basaltstromen van Natuurpark van het Vulkanisch gebied van de Garrotxa en Natuurpark Cap de Creus, een door wind en water geërodeerd grillig rotslandschap dat kopje onder gaat in zee.

Mountainbike-trail boven Vall de Boí.

Foto door Rafael López Monné

2. Leef je uit: wandel, fiets, klim, raft of spring.

Het ruige berglandschap van de Catalaanse Pyreneeën is een ideaal decor voor liefhebbers van outdoorsporten. De honderden kilometers aan bewegwijzerde paden maken het mogelijk de meest afgelegen hoogvlaktes en bergruggen te voet te bereiken – er zijn dagetappes, langeafstandswandelingen en circulaire trekkings – maar de valleien, middeleeuwse dorpen, natuurparken zijn ook met de mountainbike, trailschoenen of vanuit de lucht aan een parachute te bewonderen. Op de stroomversnellingen van de Noguera Pallaresa schieten de middeleeuwse dorpen, bruggen, kloven en rotsformaties in een razendsnel, klotsend tempo voorbij.

Honderden jaren oude spar in Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Foto door Dirk Wijnand de Jong

3. Kom tot rust: omarm de natuur.

Het gemoedelijke tempo van het achterland smeekt je om het een stuk rustiger aan te doen, de waan van de dag de rug toe te keren. In de Catalaanse Pyreneeën ervaar je de helende kracht van de natuur door haar – soms letterlijk - te omarmen tijdens een georganiseerde bosbadwandeling, of vanuit een therapeutische warmwaterbron zoals die van Sanillés en Val d’Aran. Pas je ritme aan en kom tot rust bij een knisperend kampvuur of doe mee met een yogasessie midden in de natuur. Overnachten doe je in kleinschalige charmehotels of een hut in de bergen, onder de fonkelende sterrenhemel.

Bewoners rennen tijdens de Falles met brandende fakkels de berg af.

Foto door Dirk Wijnand de Jong

4. Ga op zoek naar geheimen.

Ontrafel de geheimen die al eeuwenlang liggen te wachten achter de bergkammen en goed verstopte valleien. Door het onherbergzame karakter van het gebied zijn veel lokale tradities en monumenten bewaard gebleven. Fascinerend zijn de negen wonderbaarlijk goed geconserveerde vroeg-romaanse kerken in de smalle vallei Vall de Boí – Unesco Werelderfgoed – en het traditionele volksfeest La Patum de Berga – ook Unesco Werelderfgoed. Of aanschouw met eigen ogen hoe de bewoners met brandende fakkels tijdens de Falles de bergen af rennen om het kwaad te verjagen. Je raadt het: ook Unesco Werelderfgoed.

Traditionele Catalaanse stoofschotel met rijst.

Foto door Oscar Vall. PTCBG

5. Verwen je smaakpapillen.

Het pastorale leven in de bergen en valleien heeft door de eeuwen heen geleid tot bijzondere gastronomische tradities. De Pyreneese keuken is een ode aan het berglandschap, aan het leven op het land, de producten die ze voortbrengt. Culinaire tradities die de bewoners, chefs en restauranteigenaren – soms eenvoudig, soms haute cuisine – met liefde in leven houden. Op het menu vind je wild, paddenstoelen, verschillende soorten kazen van koeien-, schapen- en geitenmelk, vleeswaren en stoofschotels. Ga niet weg zonder een van de prachtige wijnen, ambachtelijke bieren of kruidenlikeuren te hebben geproefd.


Wil je meer weten over hoe je jouw ontdekkingstocht in de Catalaanse Pyreneeën vorm kunt geven? Hier vind je alle routes, bezienswaardigheden, natuurparken en overnachtingsmogelijkheden. Meer hoogtepunten en tips vind je hier.

Visit Pirineus / Catalunya Experience

Foto door Visit Pirineus / Catalunya Experience
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De ultieme Amerikaanse roadtrip maak je in Louisiana
Reizen
Winterpret in mediterrane sferen
Reizen
Feest voor smulpapen: ontdek deze drie culinaire regio’s in Oostenrijk
Reizen
De meest bijzondere reis begint hier: Welkom in de Turkaegean
Reizen
De Belgische Ardennen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.