In mijn huurauto rijd ik over de slingerende wegen van Salzkammergut. Hier ten oosten van Salzburg ligt het stroomgebied van de Traun, een zijrivier van de Donau. De naam van de regio laat zich vertalen als ‘zoutdomein’ en verwijst naar de zoutwinning die hier al in de Romeinse tijd plaatsvond. Ik kom hier echter niet voor de zoutgeschiedenis, maar voor de prachtige meren die tussen de bergen verstopt liggen. Ik neem je mee langs de vijf mooiste meren in de regio.

1. Traunsee

Ik begin mijn tocht langs de vijf meren met een bezoek aan de Traunsee. Met een maximale diepte van 191 meter is dit intens blauwe meer het diepste in Oostenrijk. Ik volg de oever van het fotogenieke meer naar Traunkirchen. Het pittoreske dorpje is dankzij haar witte kerkje op een hoge rots hoog boven het meer al van verre te herkennen. Deze plek is slechts een van de vele hoogtepunten aan het water. Aan de andere kant van het meer parkeer ik mijn auto bij fotospot Schiffslände in keramiekstad Gmunden voor een prachtig uitzicht op Seeschloss Ort, een wit kasteel in het meer. Het kasteel uit 1080 ligt op een eilandje en is te bezoeken via een brede houten brug.

Schloss Ort gelegen aan de Traunsee
Schloss Ort, gelegen aan de Traunsee.
Robin Visser

In dit dorp trek ik mijn wandelschoenen aan voor een actief uitstapje. Ik stap in de kabelbaan Grünberg-Seilbahn om tien minuten en duizend hoogtemeters later de Traunsee vanuit een nieuw perspectief te bewonderen. De wandelroutes die hier starten staan bekend als enkele van de mooiste van de regio. Je kunt vanaf hier bijvoorbeeld in een uurtje naar de Laudachsee wandelen. De watertemperatuur loopt in de zomer op tot twintig graden, zodat je na je wandeling comfortabel een duik kunt nemen. Ik wandel de relatief nieuwe Tree Top Walk. Dit houten wandelpad van 1,4 kilometer lang voert door de boomtoppen op de Grünberg. Loop van uitzichtpunt naar uitzichtpunt loop, met aan het eind van het wandelpad de 39 meter hoge uitkijktoren met uitzicht over de hele regio Salzkammergut tot aan Dachstein.

2. Mondsee

De Mondsee is een zeventien vierkante kilometer groot meer, gelegen aan een gelijknamig dorp. Slenterend over de Seepromenade Mondsee aan het turquoise meer ervaar ik een ultiem vakantiegevoel. Verken het meer door met een elektrisch bootje het water op te gaan en stuur richting de Drachenwand. Deze indrukwekkend steile rotswand ligt aan de westelijke oever van het meer. De uitdagende klettersteigroutes op de berg zijn erg geliefd vanwege de prachtige uitzichten over het meer en het Salzkammergut-gebergte. Aan andere oevers genieten zwemmers van de afkoeling die het schilderachtige meer biedt.

De Drachenwand aan de Mondsee
De Drachenwand aan de Mondsee.
Robin Visser

Er zijn ook talloze mooie wandelroutes rondom het meer. Wandel bijvoorbeeld naar de 1.095 meter hoge uitkijktoren Kulmspitz en klim naar boven voor uitzicht tot de Traunsee in het oosten en Salzburg in het westen. Ik kies voor een minder uitdagende wandelroute door het frisgroene Helenental. Ik volg het beekje naar de Erlachmühle, een van de oudste nog werkende molens in Oostenrijk. De rijke historie van de molen is niet de enige reden dat zowel bezoekers als locals deze plek graag bezoeken. Op het menu van het restaurant staat gerookte vis uit de beek, geserveerd met huisgemaakt zuurdesembrood, en versgebakken chocoladetaart.

3. Attersee

De helderblauwe Attersee, ten oosten van Salzburg, is omgeven door steile rotswanden. Met een oppervlakte van 46,7 vierkante kilometer is de heldere en warme Attersee het grootste meer van Oostenrijk, dat veel watersporters trekt. Ook trekt het 171 meter diepe meer vele duikers aan, die terecht kunnen bij de lokale duikschool en in het speciale duikhotel. Avonturiers zonder hoogtevrees bekijken het meer vanuit vogelperspectief vanaf de Attersee Klettersteig. De uitdagende route leidt naar het donkere topkruis op de Mahdlgupf (1.261 m), vanaf waar je een magnifiek uitzicht op het meer hebt. Wie liever minder leegte onder de voeten heeft, geniet van een boottocht over het meer.

Uitzicht op de Attersee
Uitzicht op de Attersee.
Robin Visser

Een mooie wandelroute met uitzicht op de Attersee is een wandeling naar de Egelsee. Zo helder als de Attersee is, zo donker is dit kleine heidemeertje. Het door stille bossen en kruidige weiden omgeven meer is een overblijfsel uit de laatste ijstijd. Je kunt de wandeltocht starten op het kerkplein van het dorpje Unterach, of naar panoramarestaurant Druckerhof rijden en daar starten, als je het steilste deel van de tocht liever met de auto aflegt. In dit bijzondere natuurgebied, met de bergen van het Höllengebergte op de achtergrond, groeien zes soorten vleesetende planten, twaalf soorten orchideeën en vele andere bijzondere flora. In Cafe EISZEIT, aan het noordelijke puntje van het meer, geniet je van biologisch, regionaal en smakelijk ijs met uitzicht over het water.

4. Fuschlsee

De vier kilometer lange Fuschlsee ligt als een azuurblauw lint in een lappendeken van dennenbossen en weiden. Een van de mooiste plekken langs het meer is het Naturbadestrand Hof bei Salzburg aan de westelijke oever. In twintig minuten wandel ik door een natuurgebied naar het strandje. Vanaf de fotogenieke steiger over het water kijk ik uit over het gehele meer. De wolken reflecteren in het stille wateroppervlak en aan de horizon liggen diverse bergtoppen.

Naturbadestrand Hof bei Salzburg bij de Fuschlsee
Naturbadestrand Hof bei Salzburg bij de Fuschlsee.
Robin Visser

De Fuschlsee leent zich ook uitstekend voor stand-up paddleboarding. Vanuit het dorpje Fuschl am See stap ik op een sup-board. Balancerend op mijn board glijd ik over het rustige water van het meer. De geluiden van de oevers vervagen en vanaf mijn licht deinende board zie ik de bergen nog beter dan vanaf de oever. Er schijnt ook een vierdaagse wandelroute langs de Fuschlsee en twee andere meren te lopen. Deze ‘4 bergen - 3 meren’-wandelroute, inclusief bagagevervoer, loopt over vier bergtoppen en biedt de wandelaar fantastische uitzichten op de bergen en meren van Salzkammergut. Die ga ik onthouden!

5. Hintersee bij Faistenau

Bergen reflecteren in de Hintersee, die vlakbij Faistenau ligt, een van de kleinste meren langs mijn route. De perfecte weerspiegelingen worden onderbroken door rotseilandjes met enkele naaldbomen waarvan je je afvraagt hoe ze er kunnen overleven. Rond het meer loopt een vijf kilometer wandelroute. Vanaf elke windrichting is het uitzicht weer helemaal anders en de vele strandjes bieden de perfecte mogelijkheid voor een middagdutje of een duik in het water.

De Lago Bar aan de Hintersee bij Faistenau
De Lago Bar aan de Hintersee bij Faistenau.
Robin Visser

Strijk na afloop neer bij Lago Bar, een prachtig gelegen restaurantje in Italiaanse sferen. Op het menu staan naast overheerlijke pizza’s ook Oostenrijkse klassiekers en hotdogs. Bezoekers genieten met een biertje in de hand van het water dat schittert onder de blauwe lucht.

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Oberösterreich.