20 prachtfoto’s van Hongarije ter inspiratie van je volgende reis
Met zijn adembenemend mooie platteland, bruisende gastronomische sector en mineraalhoudende thermaalbaden bewijst Hongarije dat het de reiziger meer te bieden heeft dan alleen de pracht van Boedapest.
Door National Geographic, Stephen Alvarez, Hongarije
Gepubliceerd 4 dec. 2018 13:13 CET

In Boedapest baadt de Halászbástya (het ‘Vissersbastion’) in de ochtendzon. Dit neogotische en neoromaanse terrasgebouw op de Burchtheuvel van Boedapest is een van de beste plekken voor een prachtig uitzicht over de rivier de Donau, die beneden door de stad slingert.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionHet schiereiland Tihany aan de noordoever van het Balatonmeer staat bekend om zijn weelderige lavendelvelden en zijn Benedictijner Abdij, die in 1055 door koning András I (die in de crypte ervan ligt begraven) werd gesticht en in de achttiende eeuw werd herbouwd. De abdij biedt bezoekers een fraai uitzicht over het meer.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionEen eenzame zeilboot glijdt over het water van het Balatonmeer (het grootste van Midden-Europa), waar de Hongaren samenkomen voor vertier op het water en ze genieten van de wijn in de omliggende dorpen.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionOp het schiereiland Tihany is de verlichte Benedictijner Abdij een baken in de schemering. In het gelijknamige stadje en zijn omgeving kunnen bezoekers genieten van het pittoreske oude centrum, de lavendelvelden en de bijzondere vulkanische geologie.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionNa een dag werken heeft de eigenaar van deze vissersboot op het Balatonmeer zijn vaartuig in het riet gelegd. Er zijn veel goede visplekken te vinden in het meer, dat vooral bekendstaat om zijn smakelijke snoekbaars.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionOp het mineraalhoudende Hévízmeer in het westen van Hongarije zwemt een ochtendbader langs een roeiboot. Het meer is gevuld met biologisch actief en geneeskrachtig water.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionHet reusachtige Parlementsgebouw in Boedapest is op elk moment van de dag een indrukwekkend herkenningspunt, maar vooral bij avond vanaf de overzijde van de Donau. Het gebouw werd in 1896 ingewijd ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Hongarije en in 1904 voltooid.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionDe Kettingbrug (Széchenyi lánchid) is een van de zeven Donau-bruggen in het centrum van Boedapest. Aan de Pest-zijde van de stad staat het prachtige Four Seasons Gresham Palace en de Hongaarse Academie van Wetenschappen, aan de overzijde van de rivier brengt een tandradbaan bezoekers naar de Burcht van Boeda.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionDe beroemde wijnregio Tokaj in het noordoosten van Hongarije staat vooral bekend om zijn droge Furmint en zoete Tokaji Aszú – wijnen die niet méér van elkaar zouden kunnen verschillen. Wijnboeren verbouwen hier inheemse druivenvariëteiten als de Furmint en Hárslevelű.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionDe zon gaat onder boven de wijngaarden van Tokaj. De wijnen uit dit gebied zijn uniek, dankzij een bodem van löss en vulkanische klei en een bijzonder microklimaat (dat ideaal is voor het optreden van de legendarische ‘edele rot’).
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionEen voetpad voert naar het prachtige natuurgebied van Tengerszem, gelegen in en rond een voormalige steengroeve in de regio Tokaj. De groeve werd in 1907 gesloten en aan de natuur overgelaten, waardoor hij zich vulde met water.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionTerwijl de zon ondergaat, wappert de Hongaarse vlag bij het voetpad dat naar het Kasteel van Füzér voert. In de verte strekt zich het Zempléngebergte uit.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionHet Kasteel van Füzér staat op een adembenemende plek in het noordoosten van Hongarije en wordt omringd door het zacht glooiende Zempléngebergte.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionDe zon gaat onder boven het Kasteel van Füzér, een fraai bewaard gebleven middeleeuwse vesting op een rots boven een slaperig dorp.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionIn restaurant Gusteau in Mád creëert chef-kok Gábor Horváth gerechten die perfect bij de toegankelijke Tokaj-wijnen passen en waarin alleen ingrediënten uit de streek zijn verwerkt.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionIn restaurant Gusteau zijn de gerechten niet minder mooi en apart dan de omgeving van de wijnregio Tokaj, waaruit chef-kok Gábor Horváth zijn inspiratie put.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionChef-kok Gábor Horváth verrijkte het dorp Mád – in het hart van de wijnregio Tokaj – met een eigentijdse kijk op de Hongaarse keuken. In 2010 opende hij hier restaurant Gusteau, waar hij gerechten rond de unieke wijnen uit de regio creëert.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionEen wijnbouwer in Tokaj heft het glas in zijn wijngaard. Het weer in de regio bepaalt of het merendeel van de wijn van een bepaalde jaargang droog of zoet zal zijn.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionHet dorp Mád wordt omringd door de beste wijngaarden van Tokaj. In het charmante dorp zijn eeuwenoude wijnkelders, een oude Joodse begraafplaats, een gerestaureerde barokke synagoge (een van de belangrijkste in Hongarije) en meerdere toprestaurants te vinden.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image CollectionKajakkers peddelen over de rivier de Bodrog in Tokaj. De regio wordt afgebakend door natuurlijke grenzen, tussen de samenloop van de rivieren Bodrog en Tisza in het zuidoosten en het Zempléngebergte in het noordwesten.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image Collection