Skip to Content

De vergeten ‘wolfskinderen’ van de Tweede Wereldoorlog

Na het einde van het verwoestende conflict moesten kinderen in Oost-Pruisen onder zware omstandigheden zien te overleven.
Voor Gisela Unterspann is het trauma van de oorlog nog pijnlijk aanwezig Zij vindt dat haar belevenis van een jeugd zonder ouders lange tijd is genegeerdpinterest icon
Lukas Kreibig
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Voor Gisela Unterspann is het trauma van de oorlog nog pijnlijk aanwezig Zij vindt dat haar belevenis van een jeugd zonder ouders lange tijd is genegeerd
Lukas Kreibig
Voor Gisela Unterspann is het trauma van de oorlog nog pijnlijk aanwezig. Zij vindt dat haar belevenis van een jeugd zonder ouders lange tijd is genegeerd.
2
Veel wolfskinderen in Litouwen kregen aandenkens aan hun familie en vroegere leven opgestuurd van verwanten want zelf verloren ze bijna al hun bezittingen toen ze uit OostPruisen werden gevacueerd Op de foto bekijkt Reinhard Bundt oude familiefotos
Lukas Kreibig
Veel ‘wolfskinderen’ in Litouwen kregen aandenkens aan hun familie en vroegere leven opgestuurd van verwanten, want zelf verloren ze bijna al hun bezittingen toen ze uit Oost-Pruisen werden geëvacueerd. Op de foto bekijkt Reinhard Bundt oude familiefoto’s.
3
Het Duitse Rode Kruis ontving na de Tweede Wereldoorlog bijna honderdduizend verzoeken om informatie over vermiste kinderen en ouders De organisatie wijdde zich nog jaren na de oorlog aan het opsporen en herenigen van gezinnen In deze brief uit 1961 liet het Rode Kruis aan Gisela Unterspann weten dat haar moeder in Duitsland was gelokaliseerd
Lukas Kreibig
Het Duitse Rode Kruis ontving na de Tweede Wereldoorlog bijna honderdduizend verzoeken om informatie over vermiste kinderen en ouders. De organisatie wijdde zich nog jaren na de oorlog aan het opsporen en herenigen van gezinnen. In deze brief uit 1961 liet het Rode Kruis aan Gisela Unterspann weten dat haar moeder in Duitsland was gelokaliseerd.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Jaren nadat ze van haar familie was gescheiden ontving Gisela een brief van haar moeder die vijftienhonderd kilometer van haar vandaan woonde Hoewel ze via de briefwisseling weer contact met elkaar kregen was Gisela niet in staat om vr de dood van haar moeder Duitsland te bezoeken
Lukas Kreibig
Jaren nadat ze van haar familie was gescheiden, ontving Gisela een brief van haar moeder, die vijftienhonderd kilometer van haar vandaan woonde. Hoewel ze via de briefwisseling weer contact met elkaar kregen, was Gisela niet in staat om vóór de dood van haar moeder Duitsland te bezoeken.
5
Elfriede Mller geb 1934 moest als 11jarig meisje op de vlucht slaan Op deze foto is Elfriede te zien in het huis van haar vriendin en medewolfskind Margot in Kaunas Litouwen
Lukas Kreibig
Elfriede Müller (geb. 1934) moest als 11-jarig meisje op de vlucht slaan. Op deze foto is Elfriede te zien in het huis van haar vriendin en mede-‘wolfskind’ Margot, in Kaunas, Litouwen.
6
Pas na het ineenstorten van de SovjetUnie voelde Erna dat het tijd was om openlijk over haar Duitse afkomst te praten
Lukas Kreibig
Pas na het ineenstorten van de Sovjet-Unie voelde Erna dat het tijd was om openlijk over haar Duitse afkomst te praten.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Nadat het gezin door Sovjettroepen was ontdekt werd de elf jaar oude Elfriede gescheiden van haar moeder en broer die naar een werkkamp in Siberi werden gestuurd
Lukas Kreibig
Nadat het gezin door Sovjettroepen was ontdekt, werd de elf jaar oude Elfriede gescheiden van haar moeder en broer, die naar een werkkamp in Siberië werden gestuurd.
8
Reinhard Bundt vluchtte vanuit OostPruisen naar Litouwen toen zijn huis werd gebombardeerd Als een van de wolfskinderen die Kreibig tijdens zijn bezoek aan Litouwen ontmoette sprak alleen Reinhard nog genoeg Duits om er zijn verhaal in te doen Ik ben Litouwer maar in mijn hart ben ik Duits zegt hij Op de foto is hij te zien in zijn slaapkamer in zijn huis in Vilnius
Lukas Kreibig
Reinhard Bundt vluchtte vanuit Oost-Pruisen naar Litouwen toen zijn huis werd gebombardeerd. Als een van de ‘wolfskinderen’ die Kreibig tijdens zijn bezoek aan Litouwen ontmoette, sprak alleen Reinhard nog genoeg Duits om er zijn verhaal in te doen. “Ik ben Litouwer, maar in mijn hart ben ik Duits,” zegt hij. Op de foto is hij te zien in zijn slaapkamer in zijn huis in Vilnius.
9
De in 1936 geboren Reinhard was drie jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak
Lukas Kreibig
De in 1936 geboren Reinhard was drie jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Erna Schneider geb 1936 ontsnapte uit een dichte veewagon waarin Duitse kinderen uit OostPruisen naar Rusland werden getransporteerd en verschool zich in de bossen In 1946 belandde ze samen met haar zus en broer in Litouwen waar ze voedsel en onderdak kregen Ze zou willen dat de Duitse overheid meer aandacht schonk aan het lot van de wolfskinderen Op de foto loopt Erna langs de oever van een meer in de buurt van haar woonplaats in Litouwen
Lukas Kreibig
Erna Schneider (geb. 1936) ontsnapte uit een dichte veewagon waarin Duitse kinderen uit Oost-Pruisen naar Rusland werden getransporteerd en verschool zich in de bossen. In 1946 belandde ze samen met haar zus en broer in Litouwen, waar ze voedsel en onderdak kregen. Ze zou willen dat de Duitse overheid meer aandacht schonk aan het lot van de ‘wolfskinderen’. Op de foto loopt Erna langs de oever van een meer in de buurt van haar woonplaats in Litouwen.
Watch Next
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

Het principe van de kantellift

Kantellift

het levensverhaal van elizabeth bthory die ook wel bekendstaat als de bloedhertogin en wordt beschouwd als de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden is onherroepelijk gehuld in gruwelijke mythen eind zestiende begin zeventiende eeuw zou zij honderden jonge vrouwen hebben gemarteld en vermoord

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Op deze tekening is het wrak van de jonk Nanhai Nr 1 in het slib op de zeebodem uitgebeeld voordat het schip werd gelicht

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

een tekening van de nazcalijnen in peru

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder