Skip to Content

De lijst: Er was eens...

Al zijn verklaringen over tragische liefdes, heroïsche vetes, trollen en goden allang weerlegd door de wetenschap, deze wonderlijke plekken blijven tot de verbeelding spreken. Dit verhaal verscheen in National Geographic Traveler 2/2021.
door Tessa Burger
Het hartvormige Lago di ScannoVanaf een uitzichtpunt dat te bereiken is via de Sentiero del Cuore het pad van het hart in het Italiaanse dorpje Scanno lijkt het alsof dit meer verborgen tussen de toppen van het Majellagebergte de vorm heeft van een hart Het meer ontstond nadat door een aardverschuiving de rivier was afgesloten Maar volgens volkslegenden is het meer f ontstaan door een uit de hand gelopen vete tussen een heks en een tovenaar of door een vluchtpoging van twee geliefden die zich in het water lieten zakkenpinterest icon
Getty Images
1
Karelsbrug in Praag TsjechiToen Praag in 1342 na een overstroming een nieuwe brug nodig had besloot koning Karel IV astrologen en wiskundigen te raadplegen Bijgelovig als hij was wilde hij er zeker van zijn de bouw op het juiste moment te starten De deskundigen besloten dat de eerste steen gelegd zou moeten worden op 9 juli 1357 om 0531 uur Vijftien jaar later zouden de planeten gunstig staan om een brug te bouwen Nog altijd is het een imposant bouwwerk Wie tijdens een wandeling over de brug de plaquette van het standbeeld van de priester St John Nepomuk aanraakt zou geluk wachten n een veilige terugkeer naar de stad
Getty Images
Karelsbrug in Praag, Tsjechië Toen Praag in 1342 na een overstroming een nieuwe brug nodig had, besloot koning Karel IV astrologen en wiskundigen te raadplegen. Bijgelovig als hij was, wilde hij er zeker van zijn de bouw op het juiste moment te starten. De deskundigen besloten dat de eerste steen gelegd zou moeten worden op 9 juli 1357, om 05.31 uur. Vijftien jaar later zouden de planeten gunstig staan om een brug te bouwen. Nog altijd is het een imposant bouwwerk. Wie tijdens een wandeling over de brug de plaquette van het standbeeld van de priester St. John Nepomuk aanraakt, zou geluk wachten én een veilige terugkeer naar de stad.
2
Giants Causeway NoordIerlandBij een vulkaanuitbarsting zon zestig miljoen jaar geleden ontstonden deze opmerkelijke rotsformaties die op bijna perfect gevormde straatstenen lijken Een oude Keltische legende heeft een andereverklaring Die verhaalt over een Ierse reus die fikse ruzie kreeg met een Schotse soortgenoot aan de overkant van het Noorderkanaal Op een dag besloten ze de strijd met elkaar aan te gaan  de rotsformaties zijn de overblijfselen van een weg die door de rivaliserende reuzen moest worden aangelegd om elkaar te bereiken
Getty Images
Giant's Causeway, Noord-Ierland Bij een vulkaanuitbarsting zo’n zestig miljoen jaar geleden ontstonden deze opmerkelijke rotsformaties, die op bijna perfect gevormde straatstenen lijken. Een oude Keltische legende heeft een andere verklaring. Die verhaalt over een Ierse reus die fikse ruzie kreeg met een Schotse soortgenoot aan de overkant van het Noorderkanaal. Op een dag besloten ze de strijd met elkaar aan te gaan – de rotsformaties zijn de overblijfselen van een weg die door de rivaliserende reuzen moest worden aangelegd om elkaar te bereiken.
3
De Puu vulkaankegel op de Klaueavulkaan op HawaDe lokale bevolking gelooft dat Pele de godin van vuur en vulkanen leeft op de vulkaan Klauea en daar met haar magische staf verschillende eruptieuitgangen laat ontstaan Ze speelt een rol in veel plaatselijke folklore Zo staat ze erom bekend zo nu en dan een menselijke vorm aan te nemen maar is ze vooral berucht om haar vurige temperament Terwijl een eruptie soms tientallen huizen verwoest zien velen dit als een voorbode van een huisbezoek van de godin Ze wordt met open armen ontvangen men maakt hun huizen schoon en laat er offers voor haar achter
Getty Images
De Pu‘u ‘Ō‘ō-vulkaankegel op de Kīlaueavulkaan op Hawaï De lokale bevolking gelooft dat Pele, de godin van vuur en vulkanen, leeft op de vulkaan Kīlauea en daar met haar magische staf verschillende eruptie-uitgangen laat ontstaan. Ze speelt een rol in veel plaatselijke folklore. Zo staat ze erom bekend zo nu en dan een menselijke vorm aan te nemen, maar is ze vooral berucht om haar vurige temperament. Terwijl een eruptie soms tientallen huizen verwoest, zien velen dit als een voorbode van een huisbezoek van de godin. Ze wordt met open armen ontvangen; men maakt hun huizen schoon en laat er offers voor haar achter.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Roraima wordt beschouwd als een van de oudste geologische formaties op aarde Venezuela ZuidAmerikaDeze tafelberg op de grens van Venezuela Brazili en Guyana is met zijn 2810 meter de hoogste tepui ter wereld Al eeuwenlang is de berg van groot belang voor het inheemse Pmonvolk die hem zien als de stronk van een machtige boom die ooit alle vruchten en groenten van de wereld voortbracht Het plateau is nog steeds de thuisbasis van zeldzame flora en fauna en wordt volgens de Pmon bewoond door goden Roraima stond model voor Paradise Falls in de Pixarfilm Up 2009
Getty Images
Roraima wordt beschouwd als een van de oudste geologische formaties op aarde, Venezuela, Zuid-Amerika Deze tafelberg op de grens van Venezuela, Brazilië en Guyana is met zijn 2810 meter de hoogste tepui ter wereld. Al eeuwenlang is de berg van groot belang voor het inheemse Pémonvolk, die hem zien als de stronk van een machtige boom die ooit alle vruchten en groenten van de wereld voortbracht. Het plateau is nog steeds de thuisbasis van zeldzame flora en fauna, en wordt volgens de Pémon bewoond door goden. Roraima stond model voor Paradise Falls in de Pixar-film Up (2009).
5
Het hartvormige Lago di ScannoVanaf een uitzichtpunt dat te bereiken is via de Sentiero del Cuore het pad van het hart in het Italiaanse dorpje Scanno lijkt het alsof dit meer verborgen tussen de toppen van het Majellagebergte de vorm heeft van een hart Het meer ontstond nadat door een aardverschuiving de rivier was afgesloten Maar volgens volkslegenden is het meer f ontstaan door een uit de hand gelopen vete tussen een heks en een tovenaar of door een vluchtpoging van twee geliefden die zich in het water lieten zakken
Getty Images
Het hartvormige Lago di Scanno Vanaf een uitzichtpunt dat te bereiken is via de Sentiero del Cuore (‘het pad van het hart’) in het Italiaanse dorpje Scanno lijkt het alsof dit meer, verborgen tussen de toppen van het Majella-gebergte, de vorm heeft van een hart. Het meer ontstond nadat door een aardverschuiving de rivier was afgesloten. Maar volgens volkslegenden is het meer óf ontstaan door een uit de hand gelopen vete tussen een heks en een tovenaar, of door een vluchtpoging van twee geliefden die zich in het water lieten zakken.
6
Nong Han KumphawapiElke winter transformeert dit meer in het noordoosten van Thailand tot een zee van bloeiende roze waterlelies Over het ontstaan ervan doen verschillende verhalen de ronde Het bekendst is dat van prinses Nang Ai en haar rivaliserende aanbidders Haar vader de koning besloot een toernooi te organiseren om te beslissen wie met haar zou mogen trouwen Magische transformaties moord wraak en mythische slangen veroorzaakten uiteindelijk een overstroming waardoor dit bijzondere meer ontstond
Getty Images
Nong Han Kumphawapi Elke winter transformeert dit meer in het noordoosten van Thailand tot een zee van bloeiende roze waterlelies. Over het ontstaan ervan doen verschillende verhalen de ronde. Het bekendst is dat van prinses Nang Ai en haar rivaliserende aanbidders. Haar vader, de koning, besloot een toernooi te organiseren om te beslissen wie met haar zou mogen trouwen. Magische transformaties, moord, wraak en mythische slangen veroorzaakten uiteindelijk een overstroming, waardoor dit bijzondere meer ontstond.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Petrified Forest Arizona VSLangs de beroemde Route 66 ligt een buitenaards aandoend woestijnlandschap bezaaid met eeuwenoude versteende bomen waar tweehonderd miljoen jaar oude fossielen het verhaal vertellen van de prehistorische aarde Geen wonder dus dat bezoekers geneigd zijn een aandenken mee te nemen Toch lijken velen daar op den duur spijt van te krijgen in het museum van het park is een kamergewijd aan alle dieven die hun gestolen stukjes versteend hout terugstuurden Van gestrande relaties tot werkloosheid volgens bijgevoegde verklaringen bracht de diefstal iedereen ongeluk
Getty Images
Petrified Forest, Arizona, VS Langs de beroemde Route 66 ligt een buitenaards aandoend woestijnlandschap bezaaid met eeuwenoude, versteende bomen, waar tweehonderd miljoen jaar oude fossielen het verhaal vertellen van de prehistorische aarde. Geen wonder dus dat bezoekers geneigd zijn een aandenken mee te nemen. Toch lijken velen daar op den duur spijt van te krijgen; in het museum van het park is een kamer gewijd aan alle dieven die hun gestolen stukjes versteend hout terugstuurden. Van gestrande relaties tot werkloosheid, volgens bijgevoegde verklaringen bracht de diefstal iedereen ongeluk.
8
Rotskerken van Lalibela EthiopiNadat in de 13de eeuw christelijke bedevaarten naar Jeruzalem lastig waren geworden door islamitische veroveringen in het gebied besloot koning Lalibela 11621221 nC elf kerken genspireerd door de kerken die hij in Jeruzalem had gezien uit rotsen te laten houwen Zo schiep hij in zijn eigen koninkrijk in het hart van Ethiopi een Nieuw Jeruzalem In slechts 25 jaar werd het monolitische complex voltooid Het verhaal gaat dat de arbeiders s nachts hulp kregen van engelen Tot op de dag van vandaag zijn de kerken in gebruik als gebedshuizen
Getty Images
Rotskerken van Lalibela, Ethiopië Nadat in de 13de eeuw christelijke bedevaarten naar Jeruzalem lastig waren geworden door islamitische veroveringen in het gebied, besloot koning Lalibela (1162–1221 n.C.) elf kerken, geïnspireerd door de kerken die hij in Jeruzalem had gezien, uit rotsen te laten houwen. Zo schiep hij in zijn eigen koninkrijk in het hart van Ethiopië een ‘Nieuw Jeruzalem’. In slechts 25 jaar werd het monolitische complex voltooid. Het verhaal gaat dat de arbeiders ’s nachts hulp kregen van engelen. Tot op de dag van vandaag zijn de kerken in gebruik als gebedshuizen.
9
Cape Reinga NieuwZeelandGolven beuken er tegen de kliffen en op dit noordwestelijke uiteinde van het Auporischiereiland prijkt een vuurtoren Waar de Tasmanzee en de Grote Oceaan samenkomen ontmoeten volgens de Mori de mannelijke Te MoanaaRehuazee en de vrouwelijke TaioWhitireazee elkaar Bovendien beschouwen ze de plek op het Noordereiland als de plaats waar de zielen van overledenen de aarde verlaten en hun reis beginnen naar het hiernamaals
Getty Images
Cape Reinga, Nieuw-Zeeland Golven beuken er tegen de kliffen en op dit noordwestelijke uiteinde van het Aupori-schiereiland prijkt een vuurtoren. Waar de Tasmanzee en de Grote Oceaan samenkomen, ontmoeten volgens de Mãori de mannelijke Te Moana-a-Rehua-zee en de vrouwelijke Tai-o-Whitirea-zee elkaar. Bovendien beschouwen ze de plek op het Noordereiland als de plaats waar de zielen van overledenen de aarde verlaten en hun reis beginnen naar het hiernamaals.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Kjeragbolten NoorwegenVolgens de legende is dit rotsblok dat tussen twee verticale kliffen zit ingeklemd veel meer dan dat Het zou een trol zijn die in een rots veranderde toen het daglicht op hem viel en de zonnestralen hem raakten Sindsdien bevindt hij zich op een kilometer hoogte boven het reflecterende blauwe water van het Noorse Lysefjord en is het een populaire plek voor waaghalzen geworden
Getty Images
Kjeragbolten, Noorwegen Volgens de legende is dit rotsblok, dat tussen twee verticale kliffen zit ingeklemd, veel meer dan dat. Het zou een trol zijn die in een rots veranderde toen het daglicht op hem viel en de zonnestralen hem raakten. Sindsdien bevindt hij zich op een kilometer hoogte boven het reflecterende blauwe water van het Noorse Lysefjord en is het een populaire plek voor waaghalzen geworden.
Meer van
 
preview for Natuur

Reizen

vakantie in oostenrijk
National Geographic + Oostenrijks Toeristenburo

St. Johann in Salzburg: speelkwartier in de Alpen

kust van capri

De 7 mooiste plekken op het Italiaanse Capri

turkmenistan de hel van karakum

De poort naar de hel vind je in Turkmenistan

vakantie in oostenrijk
National Geographic + Oostenrijks Toeristenburo

Brandnertal en Klostertal: twee dalen, één hart

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder