In de middeleeuwen werd de Wolfgangsee regelmatig door pelgrims bezocht. Zij trokken langs de oevers van het meer en beklommen de steile hellingen van de Falkenstein, op zoek naar rust en bezinning. Tegenwoordig zijn het vooral plezierzoekers en natuurliefhebbers die zich naar deze Oostenrijkse bestemming begeven, maar zij vinden veel van hetzelfde als de pelgrims die er eeuwen eerder hun route bewandelden: een ontzagwekkend landschap van bergen en meren.

Omdat de Wolfgangsee volledig omringd wordt door bergtoppen, komt elke hoek van het meer met een eigen uitkijkpunt. Beklim de Bleckwand voor een uitzicht op het dorp Strobl aan de oostelijke oever. Bezoek het plaatsje Sankt Gilgen ten westen van het meer voor een middag op het strand of een rit met de kabelbaan naar de top van de Zwölferhorn.

De Schafbergbahn is de steilste tandspoorweg van Oostenrijk
De Schafbergbahn is de steilste tandspoorweg van Oostenrijk.
Salzburg AG

Zonsondergang op de Schafberg

Leun achterover en kijk toe hoe de berglandschappen achter het treinraampje voorbijglijden tijdens een rit met de Schafbergbahn. Deze treintocht gaat over de steilste tandradspoorweg van Oostenrijk, een bijzonder staaltje ingenieurschap met een lange geschiedenis. Al in de negentiende eeuw werden stoomlocomotieven gebruikt om passagiers via deze route de berg op en af te brengen, en dat doen ze vandaag de nog steeds. In zo’n 35 minuten klimt het rode treintje naar een hoogte van 1.783 meter – best indrukwekkend voor een locomotief die al meer dan 127 jaar in dienst is.

Het uitzicht van de top van de Schafberg is op zijn zachtst gezegd spectaculair. Aan alle kanten wordt de berg omringd door de vele meren van het Salzkammergut en de uitlopers van de Alpen. Op een heldere dag reikt het zicht zelfs tot meer dan honderd kilometer, en schittert in de verte het oppervlak van de Duitse Chiemsee. In de zomermaanden wordt de treinrit ook aangeboden in de avond. Deze avonddiensten zijn perfect getimed om bezoekers van het uitkijkpunt te laten genieten van de ondergaande zon.

De Wolfgangsee met op de voorgrond St Gilgen waar het klooster Gut Aich ligt
De Wolfgangsee met op de voorgrond St. Gilgen, waar het klooster Gut Aich ligt.
WTG

Sushi en schapenkaas

Rond de Wolfgangsee kunnen fijnproevers zich naar hartenlust uitleven. Een van de beroemdste streekproducten uit het gebied is bijvoorbeeld de bekroonde schapenkaas. Bij het familiebedrijf Seegut Eisl worden al tientallen jaren smaakvolle creaties gemaakt van schapenmelk. Deze roomkaas, die sinds de jaren negentig tientallen prijzen wint, wordt volgens traditie verkocht in rolvorm. Ga voor een simpele naturel kaas of kies een van de rollen die zijn verrijkt met kruidencoatings van onder meer bieslook, pompoenpitten of dille. Naast de schapenkaas verkopen ze bij Seegut Eisl yoghurt en ijs. Of, voor wie dicht bij de bron wil blijven, is een simpel glas schapenmelk het proeven zeker waard.

Geïnspireerd door Japan, maar toch lokaal – in het dorpje Strobl aan de Wolfgangsee kunnen bezoekers zich tegoed doen aan de SeeSushi, gemaakt van de verse vangst uit het meer. Dominik Edlinger van het hotel Bergrose Hideaway tovert de Oostenrijkse zoetwatervis om tot kleurrijke nigiri’s en maki’s. Aan de andere kant van het meer ligt het benedictijnenklooster Gut Aich. Met hun kennis over de heilzame werking van verschillende planten en kruiden, houden de monniken een 1500 jaar oude traditie in stand. Koop er verse specerijen en kruidenthee – of ga voor iets sterkers, zoals een kersenlikeur naar traditioneel recept.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Wolfgangsee.