10x Ultieme avonturen in Amerikaanse nationale parken

Op zoek naar de beste ervaring ooit in een nationaal park? Waag je aan een van deze tien uitdagingen.

Door Lindsay N. Smith
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:52 CET
Sterrenhemel boven het Death Valley National Park
Een ‘wandelsteen’ of sailing stone op de Racetrack Playa in Death Valley
Foto door Grant Kaye, Aurora

Bezoek de meest adembenemende Nationale Parken in America’s National Parks: elke woensdag in januari vanaf 22:00 op National Geographic.

Ruim driehonderd miljoen mensen bezoeken jaarlijks de nationale parken van de Verenigde Staten. Ze komen er de natuurlijke landschappen verkennen en de Amerikaanse geschiedenis ontdekken en leren er meer over natuurbehoud. Er zijn genoeg geweldige avonturen die je in deze ongerepte gebieden kunt beleven. Hier volgen de tien belevenissen die het ranglijstje van iedere parkliefhebber moeten halen.

Death Valley: de perfecte plek om de sterren te bestuderen

In 2013 ontving het Death Valley National Park de hoogste status van de International Dark-Sky Association, wat betekent dat bezoekers op deze woestijnbestemming genieten van een bijna onverstoorde hemel. Om onze Melkweg het scherpst te zien, boek je een plekje op een camping in het park of trek je verder het landschap in om te kamperen in de vrije natuur. Op een heldere nacht kunnen bezoekers de hemel bestuderen en astronomische objecten spotten die op de meeste plekken in de wereld niet te zien zijn. Om deze ontzagwekkende ervaring nóg interessanter te maken volg je in de winter of het voorjaar een programma voor ‘nachtkijkers’, of een rondleiding met een van de parkopzichters van de Death Valley.

Rafters zakken al peddelend de rivier de Colorado af, in het Grand Canyon National Park.
Foto door Design Pics, National Geographic

Grand Canyon: de wildwatertocht van je leven

Er zijn veel manieren om het Grand Canyon National Park in Arizona te ontdekken, maar de populairste manier is misschien wel een meerdaagse rafting-tocht over de rivier de Colorado. Terwijl je op kortere tochten in twee tot vijf dagen van Diamond Creek naar Lake Mead afzakt, is het ultieme witwateravontuur een zelfstandige tocht van 12 tot 25 dagen door de canyons van zand- en schaliesteen tussen Lees Ferry en Diamond Creek. Vergunningen voor deze tocht, die alleen geschikt is voor ervaren rafters, worden elk jaar afgegeven op basis van een loterij (met meeweging van de kwalificaties van de deelnemers) en zijn altijd lastig te bemachtigen.

Duikers zwemmen tussen de reusachtige kelpbomen van het Channel Islands National Park.
Foto door Water Frame, Alamy

Channel Islands: duiken in een kelpwoud

Het Channel Islands National Park, dat vijf eilandjes voor de kust van Zuid- Californië en de omringende ecosystemen van de oceaan omvat, beschikt over een unieke flora en fauna, die je het best al snorkelend en duikend verkent. Zweef samen met een duikbuddy door of boven de beroemde kelpwouden en zeegrotten rond Santa Barbara, Anacapa en oostelijk Santa Cruz, maar ga bij Santa Rosa en San Miquel niet het water in als je onvoldoende bent getraind en voorbereid op de zeer harde wind. Deze eilanden worden ongelooflijk goed beschermd, waardoor er geen enkel winkeltje of huurbedrijf voor bezoekers is. Ga dus goed uitgerust en voorbereid op pad en pak alles in wat je op deze excursie nodig hebt.

Een heteluchtballon zweeft langs de rotsformatie Three Gossips (‘De Drie Roddels’) in het Arches National Park.
Foto door Dianne Leeth

Hoog boven het Arches National Park

Het Arches National Park in Utah is bezaaid met zo’n tweeduizend natuurlijke steenbogen en nog eens honderden scherpe rotspieken. Wandelaars bewonderen de schoonheid ervan al lopend over het rode gesteente en kampeerders zien de bogen en pieken 's nachts onder een koepel van sterren glanzen. Maar als je een echt unieke blik op deze oeroude formaties wilt werpen, dan ga je de lucht in. Een tocht in een heteluchtballon voert je door naburige bergen, over de steenbogen in de woestijn en hoog boven de cactussen en wilde bloemen van het park. Veel touroperators in de streek organiseren tochten, dus je zult geen probleem hebben om er eentje te boeken. Maak je keuze, pak je fototoestel – en adem diep in.

Een licht schijnt uit het tentje van een winterkampeerder in het Denali National Park.
Foto door Design Pics, Alamy

De ware natuurkampeerder gaat naar Denali

Het Denali National Park in Alaska trekt van mei tot september vooral backpackers aan, maar vergunningen – die uitsluitend persoonlijk worden overhandigd – zijn het hele jaar beschikbaar voor kampeerders en trekkers die niet bang zijn voor het allesbehalve ideale weer, het gebrek aan busdiensten en de weinige uren daglicht per etmaal. Wat het seizoen ook is, kamperen in dit landschap is geen sinecure. Dus voordat je het park in trekt om gletsjers te ontdekken en kariboes te spotten, moet je verplicht je reisplannen met een parkwachter overleggen en een video over de afgelegen wildernis bekijken. Met slechts een handjevol officiële routes vind je hier een overdaad aan gebieden die je buiten de gebaande paden kunt verkennen, elk met zijn eigen keuze aan prachtige wandelterreinen en adembenemende uitzichten.

Een ruiter leidt een kolonne paarden door het Glacier National Park.
Foto door <p> Michael Wheatley, Getty Images</p>

Glacier National Park: terug in de tijd

Met haar kristalheldere beken en meren en wouden vol wilde dieren trekt het Glacier National Park al duizenden jaren mensen aan. Op aandringen van natuurliefhebbers ondertekende de Amerikaanse president Taft in 1910 de wet waarin deze regio tot nationaal park werd uitgeroepen. Hoewel de bestemming tegenwoordig een ruime keuze aan moderne accommodaties, restaurants en verharde wegen biedt, is er in dit veelzijdige landschap nog bijna evenveel te ontdekken als in de tijd van de eerste expedities – en wel te paard. In het voorjaar, de zomer en de herfst worden vanaf Many Glacier, Lake McDonald en Apgar tochten met gidsen georganiseerd. Als je vanaf Many Glacier start, doe je er goed aan de tijd te nemen voor een van de zeer interessante dagtochten door dit gebied.

De rotsklimmers Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson gebruikten een netwerk van touwen om de ‘Ochtendglorenmuur’ (Dawn Wall) op El Capitán te beklimmen; ze bereikten de top in negentien dagen.
Foto door Corey Rich, Aurora

Beklim de loodrechte wand van El Capitain: Yosemite

De top van El Capitan, een monumentale rotswand in het Californische Yosemite National Park, torent ruim negenhonderd meter boven de bodem van de vallei van de rivier Yosemite uit. Deze uitdaging trekt klimmers uit de hele wereld aan – en vestigt elk jaar nieuwe records. Bij de eerste beklimming in 1958 bestegen avonturiers de wand via een formatie genaamd The Nose. In 1961 koos een andere groep voor de Salathé-muur. En in 2015 voltooiden Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson de eerste freestyle-beklimming van de Dawn-muur (‘Ochtendgloren-muur’). Wie in de sporen van deze ervaren klimmers treedt en de top van dit juweel van graniet bereikt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht vanaf een uitstekende rots, over dichte wouden en bloeiende weiden.

Een surfer berijdt de golven in de lagune van Bear Glacier in het Kenai Fjords National Park.
Foto door Ron Niebrugge, Alamy

Kenai Fjords: surfen in ijswater

Het Kenai Fjords National Park in Alaska staat misschien niet op je lijstje van favoriete surfplekken, maar dat zou wel moeten. Voor de rotsachtige kust van het park vinden surfers onherbergzame spelonken en een flinke branding. In de zomer kun je naar de lagune van Bear Glacier trekken om in de schaduw van torenhoge bergen en onder blauwe luchten te surfen – en om je voorraadje imposante verhalen (bijvoorbeeld over het laveren tussen ijsbergen door en het spotten van zeeleeuwen) aan te vullen. Het is mogelijk om vanuit Seward de kleine twintig kilometer naar de lagune per kajak af te leggen, maar zelfs voor ervaren peddelaars is dit een zware route – bovendien heb je een surfplank bij je. Je kunt beter een watertaxi of privébootje nemen en kampeerspullen meenemen voor een wat langere tocht.

A climber ascends a frozen waterfall in Pictured Rocks National Lakeshore.
Foto door Lee Rentz, Alamy

Pictured Rocks: beklim een waterval van ijs

Hoewel de Pictured Rocks National Lakeshore in Michigan technisch gesproken geen echt nationaal park is, was het wel degelijk de allereerste meeroever in de VS die onder bescherming van de National Park Service viel. Deze regio langs het Bovenmeer biedt heerlijke activiteiten bij warm weer, maar bezoekers die ’s winters het lef hebben om naar het noorden te trekken, worden beloond met een echt unieke ervaring: ijsklimmen op een van de vele watervallen en rotsklippen die over het enorme meer uitkijken. Je vindt geschikte ijspilaren tussen Munising Falls en Sand Point, maar bezoekers kunnen – na een tochtje van amper vijf kilometer op ski’s of sneeuwschoenen – ook de Miners Falls beklimmen. Omdat deze routes niet zijn afgebakend en vrij zijn om te beklimmen, is het belangrijk te beseffen dat de natuurlijke structuren rond het ijs tijdens je bezoek beschermd moeten worden. En als je maar geen genoeg krijgt van al deze winterpracht, kun je een winterse kampeertocht of een langlauftocht aan je avontuur vastplakken.

Two visitors snorkle over a section of Biscayne National Park's colorful coral reefs.
Foto door Nps, Alamy

Biscayne: snorkel tussen oude scheepswrakken

De parkwachters van het Biscayne National Park in Florida beschermen niet alleen de koraalriffen en mangrovebossen, maar ook de lange en gecompliceerde menselijke geschiedenis van deze plek. Je zult de sporen daarvan zeker in het landschap terugvinden, maar wie onder het wateroppervlak kijkt, wordt een andere blik in het verleden gegund. Tussen kleurrijke koralen en uitbundig zeeleven varen bezoekers van de Maritime Heritage Trail (‘Maritieme Erfgoedroute’) van het ene scheepswrak naar het andere, waarbij ze af en toe een duik nemen om de vergane schepen nader te bekijken. Het warme en uitnodigende water in het park is ondiep, maar bestudeer de getijdetabellen voordat je op pad gaat.

Reis in januari met ons mee tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth

lees verder

Ga in januari mee op reis tijdens Travel Month

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Een trektocht over Minnesota’s oude ‘superhighway’
Reizen
Alpinisten trotseerden ‘zone des doods’ op achtduizender
Reizen
Beleef grootse avonturen op een eiland dat puur natuur is
Reizen
Zeven spectaculaire avonturen aan de Franse westkust
Reizen
5x Avonturen die zo uit Game of Thrones komen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.