CANNES

Hoewel deze badplaats vooral bekendstaat om de glans en glamour van het jaarlijkse Festival de Cannes, zijn er binnen de stadsgrenzen honderden jaren aan geschiedenis te vinden. Sommige bronnen stellen dat Cannes een verbastering is van ‘cane’, het Engelse woord voor het riet dat ooit volop groeide langs de kust. Ook wordt gezegd dat Napoleon bij zijn terugkeer van Elba zijn kamp opsloeg in de plaatselijke duinen. De stad begon in 1834 aan de transformatie van rustig vissersdorpje tot badplaats toen de welgestelde Lord Brougham er verbleef tijdens een uitbraak van cholera in Nice. Het dorpje beviel hem zo dat hij er een luxe villa liet bouwen en er 34 jaar lang iedere winter naar terugkeerde.

Hoogtepunten: Slenter langs de twee kilometer lange la Croisette, een boulevard vol restaurants, hotels en winkels, maak een stop bij Le musée de la Castre, breng een bezoek aan het Palais des Festivals en wandel door het nabijgelegen Massif de l’Estérel.

MENTON

This is an image
Ross Helen, Alamy Stock Photo

De maanvormige baai van Menton, een stadje vlakbij de grens met Italië, is naar verluidt ‘s winters de warmste plek aan de Franse Rivièra. Menton staat vooral bekend om zijn overdaad aan citroenbomen, die elke winter centraal staan tijdens het jaarlijkse Fête du Citron (Citroenfeest). Daarvoor worden zo’n 140 ton citroenen en sinaasappels op ijzeren frames bevestigd en omgevormd tot gigantische beelden die door de hele stad verspreid staan.

Hoogtepunten: Woon het jaarlijkste Fête du citron bij, bezoek de prachtige Jardins Biovès, en neem een kijkje in het Jean Cocteau Museum, vlakbij het strand.

NICE

This is an image
Chris Hepburn, Getty Images

Nice is met zijn zeehaven de hoofdstad van het departement Alpes-Maritimes en ligt op ongeveer 30 kilometer van de Italiaanse grens. De stad, die rond 350 v.Chr. werd gesticht door een kolonie van Griekse zeevaarders, zou zijn vernoemd naar de overwinning (nikē) op een naburige kolonie. De prachtige heuvels, drukke haven en imposante ruïnes van Nice inspireerden beroemde Franse kunstenaars als Chagall en Matisse, die beiden ooit in de stad woonden. Hun werken hangen in plaatselijke musea.

Hoogtepunten: Word wakker met de geur van rozen bij de Cours Saleya bloemenmarkt, ontdek de Romeinse ruïnes bij Colline du Château, slenter langs de Promenade des Anglais, ga shoppen bij Galeries Lafayette en woon de carnaval van Nice bij.

PEILLON

This is an image
Hemis/Alamy Stock Photo

Het ommuurde dorp Peillon is gelegen op een klif, ingeklemd tussen de bergen van Alpes-Maritimes. Het voetgangersdorpje bestaat uit nauwe stenen straatjes, steile trappen, middeleeuwse huizen en overdekte doorgangen.

Hoogtepunten: Bekijk de prachtige fresco’s in de Chapelle des Pénitents Blancs en de Église de la Transfiguration, gebouwd op het hoogste punt van het dorpje.

VILLEFRANCHE-SUR-MER

This is an image
Camille Moirenc, Getty Images

Villefranche, gesticht in de veertiende eeuw, staat bekend om zijn diepe haven, bijzondere oude stad en indrukwekkende ankerplaatsen. Eeuwenlang was de voormalige marinehaven de enige natuurlijke haven in de Mediterrane wateren. Het schilderachtige plaatsje diende als decor voor films als Ronin, Dirty rotten scoundrels en Never say never again.

Hoogtepunten: Slenter door de steegjes van de oude stad, woon het jaarlijkse Bataille des Fleurs bij, bezoek Citadel St. Elmo, en bekijk het prachtige slandschap vanaf de historische Port de la Darse.

ANTIBES

This is an image
Silvio Massolo, Alamy Stock Photo

Deze havenstad, die vroeger bekendstond als Antipolis, was oorspronkelijk een Griekse handelspost. Later, van de veertiende tot de zeventiende eeuw, viel Antibes onder het gezag van de machtige familie Grimaldi. Tegenwoordig doet het Château Grimaldi dienst als museum, en biedt het onderdak aan werk van Pablo Picasso. De kunstenaar verbleef hier in 1946. In het archeologisch museum is een collectie te zien van prehistorische fossielen die in de omgeving werden gevonden. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor het stadje, wat vooral te danken is aan de stranden, grote jachthavens, en het nabijgelegen wetenschapspark Sophia-Antipolis.

Hoogtepunten: Droom weg bij de muziek van het jaarlijkze Jazz Algarve; Juan festival, haal een drankje bij Absinthe Museum en slenter door de luxueuze tuinen van Exflora Park.

VENCE

This is an image
Banana Pancake, Getty Images

Een bezoek aan het middeleeuwse ommuurde plaatsje Vence, dat tussen Nice en Antibes ligt, is een reis terug in de tijd. Toen D.H. Lawrence hoorde dat hij aan tuberculose leed, verhuisde hij naar Zuid-Frankrijk. Daar schreef hij zijn laatste werk Apocalypse, voordat hij in 1929 in Vence overleed.

Hoogtepunten: Loop door het oude stadscentrum, bezoek de kerk van Saint Mary, Chapelle des Penitents Blancs bij Rue Isnard, de kapel Rosaire van Hendri Matisse en de originele stadpoort, Porte du Peyra.