Als een god in Slovenië

Op avontuur in Europa’s hotspot.

Door Paul Römer
foto's van Menno Boermans
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:08 CET
Beklimming van de 2245 meter hoge Krn, in nationaal park Triglav.
Beklimming van de 2245 meter hoge Krn, in nationaal park Triglav.
Foto door Menno Boermans

Deze regio is een waar outdoorparadijs. Iedereen die in Slovenië ook maar een beetje actief van de natuur wil genieten bezoekt de Julische Alpen.’ Het zou een tekst uit een brochure van het toerismebureau kunnen zijn, maar de woorden worden uitgesproken door Simon Komar, een jonge kerel uit Ljubljana, de hoofdstad. Ik ontmoet hem op een namiddag bij Blejski grad, het 11de-eeuwse kasteel dat zich op een 130 meter hoge rots aan het Meer van Bled bevindt, als hij zijn vriendin Marusa zoent voor een selfie. Voor ik in het restaurant van het kasteel ga dineren, complimenteer ik Simon met zijn keuze voor deze buitengewoon romantische locatie. Op de achtergrond ligt Blejskiotok, het eilandje met daarop het beroemde en o zo fotogenieke Maria Hemelvaartskerkje. Het is een spectaculair gezicht – niet zozeer die kus, die gaat wel, maar de blauwe schemering die achter het verliefde stel het einde van een stralende dag inluidt. Het gotische kerkje in het water – omgeven door het bergmassief dat, schuin achter ons, de grens vormt met Oostenrijk en dat verderop het begin van nationaal park Triglav aanduidt – lost geleidelijk op in de duisternis. Tijd, besluit ik, om aan tafel te gaan.

Op avontuur
Triglav – ‘driekoppige’ in de lokale taal, naar de vorm van de top – is een begrip in Slovenië. ‘Onder de Triglav ligt mijn huis,’ zeggen de inwoners, want ’s lands hoogste berg (2864 meter), het nationale symbool, is bij helder weer zichtbaar vanuit alle uithoeken van Slovenië, dat half zo groot als Nederland is. Wie ‘de laatste wachter van de Alpen’ niet heeft bedwongen, is geen echte Sloveen, wordt zelfs beweerd. De pittige beklimming bepaalt je karakter.

Kajakkers van SportMix peddelen op de Soča, de gletsjerrivier die vanuit de Julische Alpen richting het zuidwesten van Slovenië loopt.
Foto door Menno Boermans

Ondanks de geringe omvang kent Slovenië – grenzend aan Italië, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije – een grote variatie in het landschap. Van bergen als de Triglav tot watervallen, kloven en karstformaties: de natuurliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Zo beweert ook Nataša Mikelj, een vrouw die ik ontmoet op een terrasje in Radovljica, vlak bij Bled, waar ik twee nachten verblijf. ‘Toen God het land had uitgedeeld,’ vertelt ze, ‘vroegen de Slovenen: “En wij dan?” Hij besloot ons van alles een beetje te geven. Zon, zee, bergen, sneeuw, rivieren, bossen. We hebben naar Europese normen geen hoog inkomen, maar we voelen ons heel rijk en leven van die overweldigende natuur.’

Ik wil die natuur zelf ondergaan. Daarom ga ik in dit land – dat nog maar weinigen weten aan te wijzen op de kaart van Europa maar dat dankzij Melania Trump plotseling mondiale belangstelling geniet – een buitenavontuur aan met fotograaf Menno Boermans. Ik hoop wandelend, varend, klimmend en vliegend te ervaren waarom Simon, de romanticus uit Ljubljana, dit gebied definieert als outdoorparadijs.

Parapenters die starten op de top van de berg Dobrča worden getrakteerd op spectaculaire vergezichten.
Foto door Menno Boermans

Centrum van de wereld 
Waar konden we deze reis door noordwestelijk Slovenië beter beginnen dan bij het Meer van Bled? Niet dat Bled, aan de grens van het nationaal park, nou meteen zo’n avontuurlijke bestemming is, integendeel: het dorpje aan het meer is overduidelijk ingericht op massatoerisme. Bussen rijden af en aan, eettentjes zitten stampvol voor de lunch, souvenirs zijn overal te koop. Maar soms zie je foto’s van plekken die zo veel indruk maken dat je ze zelf ooit wil aanschouwen – om ze tastbaar te maken, om ze toe te eigenen. De Great Blue Hole in Belize is er zo een, net als het terracotta-leger van Xi’an en de Atacamawoestijn in Chili. Bestemmingen waarover je fantaseert en die je doen sparen voor een volgende reis. Op dat lijstje kwam zeker ook dit pittoreske meer voor, zonder twijfel Sloveniës bekendste bezienswaardigheid. 

=======================================================================

WIN EEN VIJFDAAGSE TRIP NAAR OUTDOORPARADIJS SLOVENIË

Traveler en Mijn Slovenië geven een vijfdaagse trip voor 2 personen weg en bieden jou de kans deze verborgen parel van Europa te ontdekken!

WIL JIJ KANS MAKEN OP DEZE TRIP VOOR 2 PERSONEN? GA DAN NAAR NATGEOSHOP.NL/SLOVENIE

=======================================================================

Om de menigte te ontlopen waren Menno en ik ’s ochtends al om vijf uur opgestaan om de zon te zien opkomen. Stilte overheerste, vrijwel alle toeristen sliepen nog. Na een korte beklimming van de Velika Osojnica (bijna 800 meter) keek ik uit over het meer, dat vanaf deze hoogte eerder oogde als een plas. Ingeklemd tussen de bergen, en nog enigszins gehuld in de ochtendnevel, was het weliswaar sfeervol, maar maakte het minder indruk dan ik me van de foto’s herinner. Ik voelde enige teleurstelling. Tot de zon zich tergend langzaam liet zien en de eerste stralen van achter de bergpieken de omgeving geel, oranje en rood kleurden. Wolken reflecteerden in de gladde spiegel van het water. Menno en ik stonden verbijsterd. Het kenmerkende 15de-eeuwse kerkje leek opeens het centrum van de wereld. 

Vanaf de helling van de ruim 2200 meter hoge berg Krn kijk je uit over een intens groen landschap dat doorloopt tot de Adriatische Zee.
Foto door Menno Boermans

Buitenleven 
Net als in landen als Noorwegen en Zwitserland is ‘outdoor’ hier een levensstijl, en dat zie je goed op een lome zondagochtend bij het grootste meer van Slovenië, het Meer van Bohinj. Op parkbankjes trekken wandelaars hun schoenen aan, op terrasjes langs de weg kijken mountainbikers hun fiets nog even na en op parkeerplaatsen lichten watersporters kajaks van het dak van hun auto. De zon schijnt, de bergen en het water wenken. Als ik langs de oever van het ruim drie vierkante kilometer grote en door bergen omgeven meer wandel, zie ik gezinnen picknicken en een duik nemen. Een hond springt achter een stok aan, twee senioren waden door het best frisse water en in het midden van het meer spoeden wedstrijdkajakkers zich naar de finish. Het leven begint buiten.

Niet veel later staan we op de Vogel, in een skicentrum op 1535 meter hoogte aan de zuidzijde van het meer. Hoewel de sneeuw momenteel (half september) ver te zoeken is, zijn de skiliften buiten het winterseizoen gewoon geopend. Het plateau is een populair wandelgebied, met een sensationeel uitzicht over de Julische Alpen. Aan de overzijde van het meer zien we de Triglav opdoemen. Verderop zweven parapenters boven de vallei van Bohinj, in de diepte onder ons, waar het meer felblauw oplicht. Ik moet glimlachen, want ik weet wat die vliegers in de lucht voelen: de vorige dag hing ik zelf aan zo’n scherm. 

In een droom 
Klemen Peljhak, oprichter en gids van Nature Adventures, houdt van Nederlanders, zegt hij, als hij een glas Cockta (een lokale, mierzoete cola) voor me inschenkt. ‘Jullie zijn gek op fietsen, wandelen, schermvliegen. Andere bezoekers gaan alleen naar Bled, voor een toeristisch boottochtje over het meer.’ Ik heb met hem afgesproken bij een snackbar in het plaatsje Begunje na Gorensjkem, niet ver van Radovljica, op slechts een uurtje rijden van hoofdstad Ljubljana – zoals vrijwel elk dorp in het kleine Slovenië.


In zijn jeep vol glijschermen rijden we in ruim een halfuur de Dobrča op, over een hobbelige weg door een bosrijk gebied, naar de plek waar we een tandemsprong zullen maken. Het uitzicht over de vallei voor ons, ooit gevormd door gletsjers, beneemt me de adem. Het is 29 graden, de zon schijnt fel en ik sta op de rand van een 1600 meter hoge berg. Klemen en ik rennen met het scherm achter ons aan zo hard we kunnen de afgrond in, iets wat je instinctief juist niet wenst te doen, maar Klemen spoort me aan door te lopen tot ik de grond niet meer onder mijn voeten voel. Eenmaal los van de berg weet hij ons van de ene thermiekbel naar de andere te loodsen zodat we het eerste halfuur alleen maar omhoog zweven. Achter ons liggen de Karawanken, de bergketen die Slovenië van Oostenrijk scheidt, en even leef ik in een droom. De serene rust, de warmte in mijn gezicht, het panorama dat zich om mij heen ontvouwt: ik waan mij een god in Slovenië. Is dit werkelijk Europa? 

Dit is een fragment uit het artikel ‘Als een god in Slovenië’ uit National Geographic Traveler 3-2017. Wil je het hele artikel lezen? Koop dan hier het magazine >

Foto door Armand Haye

Managing editor Paul Römer en fotograaf Menno Boermans reisden samen eerder ook naar Fins Lapland (Traveler 1-2013). 


Lees hieronder nog wat tips voor een geslaagde reis.

“‘Na dit avontuur in de Julische Alpen kan ik iedereen aanraden Slovenië te bezoeken,’ aldus auteur Paul Römer. ”

Outdoor 
Voor alle activiteiten rond de Soča, zoals kajakken en raften, ga je naar SportMix in Bovec. Grega Šilc van Hike & Bike verzorgt wandelen fietstochten voor outdoorliefhebbers van elk niveau. Schermvliegen deden we met Nature Adventures

Culinaire top 
Culinair scoort Slovenië goed: de beste vrouwelijke chef van 2017, Ana Roš, komt ervandaan. Wij dineerden in een van de toprestaurants van Slovenië, Vila Podvin in Radovljica. 

Duurzaam 
Slovenië zet hoog in op duurzaam toerisme, de slogan luidt niet voor niets Slovenia Makes You Green
– een strategie die door National Geographic werd beloond met de World Legacy Award 2017. 

Astra Montana.
Foto door Raymond Rutting

Dromen in de bergen: Hotels in de Julische Alpen 
Het schitterende en luxe chalet Astra Montana, ooit een berghut van een herder en nu onderdeel van familiepension Kobala in Tolmin, is ideaal voor rust en een spectaculair uitzicht over de Golf van Triëst. In Bovec, aan de Soča, verbleven we in het fraaie, tussen de bergen gelegen Hotel Sanje ob Soči. Pension Lectar, in het pittoreske Radovljica is een mooi vertrekpunt voor uitstapjes in nationaal park Triglav

Meer info 
Bereid je voor met een bezoek aan mijnslovenie.com, dé gids voor je vakantie in Slovenië. Of kijk op de sites van de verkeersbureaus van Bohinj, Bovec, Kobarid & Tolmin, Radovljica, Bled en Kranjska Gora

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Deze man reed in een elektrische auto naar de andere kant van de wereld
Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Reizen
Kirgizië: de stilte, de storm & het speelkwartier

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.