De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

10x Eilandsteden voor je volgende citytrip

Steden die tegelijk eiland zijn – of andersom. In deze 10 fotogenieke eilandsteden bepaalt water het dagelijks leven.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto van Douglas Pearson/Sime/HH

1. Trogir, Kroatië

Er gaat niets boven een wandeling door het middeleeuwse doolhof van straatjes in Trogir, dat prijkt op Unesco’s werelderfgoedlijst (zie foto boven dit artikel). Het eiland, gelegen aan de baai van de Kaštela, is een genot voor natuurliefhebbers en de sfeer in dit prachtig geconserveerde fort is uitermate relaxed.

2. Mozambique-eiland, Mozambique

Mozambique-eiland mag dan klein zijn, deze werelderfgoedsite kent een grootse historie. De straten met kinderkopjes en 16de-eeuwse kloosters herinneren aan de tijd dat dit Portugal belangrijkste koloniale handelspost was in  Oost-Afrika.

3. Lübeck, Duitsland

Het aantrekkelijke Lübeck, omsloten door de Trave in Sleeswijk-Holstein, was ooit een machtige middeleeuwse stad. Aan die rijke historie word je herinnerd in het prachtig bewaard gebleven centrum.

4. Malé, Malediven

Zeker, ook in de hoofdstad van de Malediven vind je het verblindend mooie turquoize water waarom de archipel bekendstaat. Maar anders dan de rustige all-inclusive resorts is Malé een druk en levendig centrum, waar politiek en handel samenkomen en waar het inwonertal in de laatste  20 jaar is verdubbeld tot 105.000.

5. Key West, Florida, VS

De onafhankelijke spirit die zo kenmerkend is voor eilandsteden tref je zeker aan in het relaxte en soms excentrieke Key West. Je vindt er huizen met tinnen daken en kleurrijke herenhuizen langs straten met palmbomen en bars waar Ernest Hemingway een graag geziene gast was.

6. Mexcaltitán de Uribe, Mexico

Dit eilandje, gelegen in een moerassige kustlagune, is alleen bereikbaar per boot in het regenseizoen in de zomer, en staat ook bekend als Mexico’s Venetië... Het pittorekse stadje wordt wel beschouwd als het beginpunt van de Mexicaanse identiteit. Vanuit hier zouden de Azteken in de 11de eeuw Tenochitlán (nu Mexico-stad) hebben opgebouwd.

Tromsø.
Foto van Emmanuel Berthier/hemis.fr/Getty Images

7. Tromsø, Noorwegen

Het decor van dit verbluffend mooie stadje aan de poolcirkel bestaat uit besneeuwde fjorden, bergen en eilanden. Het wordt niet alleen het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd vanwege het noorderlicht dat je hier in al zijn glorie kunt bewonderen, maar ook dankzij de modieuze inwoners. In het centrum staan een indrukwekkend aantal oude houten huisjes.

8. Lindau, Duitsland

Lindau, gelegen in het Bodenmeer, op de grens van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, wordt gekenmerkt door eeuwenoude straatjes en schitterende trapgevels. De mooiste manier om er te komen is zoals de zeevarende handelaren het al deden: via de haven met het beeld van een Beierse leeuw.

9. Santa Cruz del Islote, Colombia

Van dit Colombiaanse eilandje in de Caribische Zee wordt gezegd dat het ’s werelds drukstbevolkte eiland is. Naar schatting leven er 1200 mensen in eensgezinshuisjes op ongeveer 1,2 hectare. Druk, maar gezellig!

10. Florianópolis, Brazilië

42 stranden, grasgroene wildernis, surfers en zakenlui vormen samen dit stadje in zuidelijk Brazilië, dat ook wel het Island of Magic wordt genoemd.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.