Welke reden je ook hebt om een museum te bezichtigen, uit interesse in een specifieke kunstenaar of ter vermaak tijdens een regenachtige dag, de volgende musea overrompelen je waarschijnlijk. De collecties zijn zo indrukwekkend en groots dat je er eigenlijk meerdere dagen voor uit moet trekken om een goed beeld te krijgen. De genoemde topstukken zijn dan ook slechts een tipje van de sluier.

1. Smithsonian Institute, Washington, D.C.

Dit complex is het grootste museum en onderzoeksinstituut ter wereld en herbergt meer dan 137 miljoen objecten, verspreid over 19 musea en een zoölogisch park. Binnen een dag zul je hier dus niet uitgekeken zijn. Sterker nog, als je één minuut kijkt naar ieder stuk, elke dag en nacht, heb je na 10 jaar nog geen 10 procent van de totale collectie gezien. Een beetje plannen voordat je erheen gaat kan dus geen kwaad.

Topstukken: Jurken gedragen door de First Ladies, de Apollo 11 command module of de originele Amerikaanse vlag – het geeft goed weer hoe divers de collectie is.

2. Louvre, Parijs

Het Louvre werd bewoond door koningen voordat het 200 jaar geleden werd ingericht als museum in hartje Parijs. In 1989 werd de nieuwe hoofdingang onthuld: I.M. Pei’s glazen piramide. Dat leverde destijds aardig wat kritiek op, maar toch lijkt de piramide inmiddels op zijn plaats tussen de verschillende gebouwen.

Topstukken: De Mona Lisa en Venus van Milo zijn karakteristieke werken van het Louvre.

3. Akropolis, Athene

Lopend over de glazen vloer biedt dit museum een kijkje in de archeologische rijkdom van de stad. Een blik op de duizenden vondsten die rond het Parthenon gedaan zijn, voert de bezoeker terug naar duizenden jaren geleden, naar de bedrijvigheid die Athene toen al kende.

Topstukken: De Parthenon friezen, de gebeeldhouwde versiering van het Parthenon.

Het winterpaleis de Hermitage in SintPetersburg
Het winterpaleis, de Hermitage in Sint-Petersburg.
Edwin Land, Flickr

4. Hermitage, Sint-Petersburg

Dit museum in Sint-Petersburg is opgericht na een schenking van 300 schilderijen aan Catharina de Grote. De collectie werd vervolgens aangevuld toen zij duizenden schilderijen liet kopen op veilingen in West-Europa. Het belangrijkste van de zes gebouwen aan de oever van de Nevarivier is het winterpaleis, dat in 1764 voltooid werd en vervolgens bewoond door de regerende tsaren.

Topstukken: De Hermitage kent een heuse schatkamer waar – voornamelijk gouden – sieraden gepresenteerd worden.

5. British Museum, Londen

De verzameling in het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk weerspiegelt een miljoen jaar menselijke geschiedenis. Van oud tot heel recentelijk, van enorm tot minder dan een gram. Het Londense museum herbergt 13 miljoen objecten, waarvan de meeste in depot. Het is vooral vermaard om haar collectie Egyptische objecten, de belangrijkste buiten Egypte.

Topstuk: De steen van Rosetta, uit 196 v.Chr.

6. Museo del Prado, Madrid

Waar veel van de andere musea een sterk internationaal karakter hebben, heeft Del Prado in haar collectie van haast 9000 schilderijen vooral oog voor de Spaanse schildergeschiedenis. Het museum is over de eeuwen samengesteld uit de verzameldrang van Spaanse koningen en koninginnen die al die tijd in het paleis in Madrid woonden.

Topstuk: De drie gratiën van Rubens, of werk van de Spaanse Velásquez, Goya, Ribera en Zurbarán.

7. The Metropolitan Museum of Art, New York

Alle objecten samen in dit enorme museum lijken de hele wereldgeschiedenis te omvatten. Sommige thema’s zijn er echter zo volledig uitgewerkt dat ze op zichzelf een museum lijken te vormen. Zo zijn bijvoorbeeld de Europese schilders goed vertegenwoordigd, net zoals de Amerikaanse geschiedenis.

Topstuk: Adam en Eva van Albrecht Dürer.

National Palace Museum Taipei
National Palace Museum, Taipei.
Weixiang Ng, Flickr

8. Vaticaanse Musea, Vaticaanstad

Dit is niet één museum, maar een verzameling paleizen waarin alle schatten van het Vaticaan te zien zijn. De pausen hebben de verzameling aangelegd en deels zelf laten vervaardigen. Met de Sixtijnse kapel die onderdeel is van de Vaticaanse Musea, trekt dit museum jaarlijks bijna 6 miljoen bezoekers.

Topstukken: De Sixtijnse kapel en de Stanza della Segnatura, een vertrek gedecoreerd door Rafaël.

9. Galleria degli Uffizi, Florence

Dit is een van de oudste musea op deze lijst en is gehuisvest in een prachtig klassiek 16de-eeuws gebouw. Oorspronkelijk bedoeld als kantoren voor overheidsinstanties, vormt het een prachtige achtergrond voor de klassieke werken.

Topstukken: Geboorte van Venus door Sandro Botticelli.

10. National Palace Museum, Taipei

Het museum bezit haast 700.000 Chinese artefacten, en is een van de grootste musea ter wereld. China’s oude keizers hebben in de loop der eeuwen alle werken verzameld en tot een eeuw geleden voor het volk verborgen gehouden. Het museum is betrekkelijk overzichtelijk omdat de collecties chronologisch opgesteld zijn.

Topstukken: Sculpturen uit de Ming- en Qing-dynasty.