10x Tips om topfoto’s te maken met een GoPro

Wie de GoPro eenmaal goed beheerst, maakt foto’s waarvan je mond openvalt. Dit zijn 10 tips om te fotograferen als een pro met je GoPro.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door Veerle Witte

In rap tempo heeft GoPro de wereld veroverd. Waar de mini-actiecamera in het begin vooral werd gebruikt door extreme outdoorsporters, gaat deze supergadget met waterdichte hoes en vaste groothoeklens nu met menig reiziger mee op pad. Niet zo gek, want hoewel de GoPro een normale camera niet kan vervangen, schiet hij spectaculaire beelden die je anders nooit had kunnen maken.

Foto's maken met een GoPro is in het begin niet altijd makkelijk, zeker omdat je zonder scherm werkt. Ik heb hem in de afgelopen twee jaar als digital nomad voor National Geographic Traveler standaard mee op reis gehad. Dit zijn mijn tips om topfoto’s te maken met de GoPro.

1. Zorg voor goed licht

 De GoPro heeft veel licht nodig en presteert in donkere omstandigheden matig: de foto’s worden dan al snel ‘bewogen’. Zorg dus voor een lichte omgeving of gebruik extra belichting wanneer je op donkerdere plekken fotografeert.

2. Gebruik een timer

Gebruik je een selfiestick zonder afstandsbediening? Zet dan de timer aan, die meerdere foto’s achter elkaar schiet. De frequentie stel je zelf in: bij mij staat hij ingesteld op iedere twee seconde een foto. Zo wordt de afstandsbediening overbodig en heb je altijd een serie foto’s om uit te kiezen.

3. Hou je object dichtbij

Op afstand fotograferen – en filmen – werkt niet met een GoPro. Dat heeft te maken met de fish-eyelens die zaken in de verte verkleint. Zorg dat het object dat je in beeld wil brengen zich op maximaal één meter afstand van de lens bevindt voor het beste resultaat. De GoPro wordt niet voor niks super veel gebruikt voor selfies!

4. Gebruik de GoPro in de juiste situatie

De GoPro is niet voor iedere situatie geschikt. Zo is de actioncam ideaal wanneer je diepte of hoogte wil benadrukken: bijvoorbeeld wanneer je op een uitkijkpunt staat of juist wil tonen hoe hoog de skyline boven je hoofd is. Doordat de GoPro zo'n groot bereik heeft, krijg je veel meer van de omgeving op de foto, maar vervagen de details op de achtergrond. 

5. Koop een roodfilter voor onder water

Met de waterdichte hoes kan je GoPro tot wel 60 meter diep filmen en fotograferen: een ideale onderwatercamera dus. Echter, hoe dieper je gaat, hoe meer de mooie kleuren plaatsmaken voor een groene of blauwe waas. Gebruik daarom een roodfilter om de originele kleuren terug te brengen.

6. Let op met druppels

Waterdruppels op de behuizing van je GoPro kunnen foto’s flink verpesten. Dit is vooral een probleem voor watersporten met opspattend water, zoals surfen of jetskiën, maar ook wanneer je de camera afwisselend onder en boven water gebruikt. Lastig, want droogmaken is niet zo simpel als je zelf nat bent. Dit verminderen kan met een speciale washing of door de druppels van het scherm te likken. Een beetje vreemd, maar het werkt écht!

7. Speel met verschillende perspectieven

Omdat er geen scherm op de GoPro zit – tenzij je die hebt gekocht – en een groothoeklens nu eenmaal heel ander beeld brengt, kan fotograferen lastig zijn. Speel daarom met het perspectief en bedenk je dat alles voor de lens op de foto komt. Wil je dus een selfie maken, richt de GoPro dan richting je borst, tenzij je juist die palmbomen of blauwe lucht erop wil. Hiervoor geldt vooral: oefening baart kunst.

Iemand maakt toevallig een foto van mij met een onderwatercamera, terwijl ik een selfie neem met mijn GoPro. Hier zie je de twee verschillende beelden naast elkaar: gemaakt op hetzelfde moment.
Foto door Adam Cantley links en Veerle Witte

8. Investeer in de juiste opzetstukken

Er zijn talloze opzetstukken beschikbaar voor de GoPro. Belangrijk is dat je het juiste kiest voor jouw gebruik. Ik ga bijvoorbeeld nergens heen zonder de selfiestick, die ook in het water te gebruiken is. Wil je iets vanuit je eigen persectief vastleggen, dan is de hoofdband ideaal. De GoPro-polsband is dan weer fijn voor avontuurlijke sporters die hun handen vrij willen hebben.

9. Breng extra batterijen mee

Hoewel de levensduur van GoPro-batterijen met elke uitgave verbetert, is er nog steeds een grote kans dat je meer dan één stuk nodig hebt wanneer je de hele dag op avontuur gaat. Neem dus extra opgeladen batterijen mee. Een goede manier om batterijen te sparen, is altijd je wifi uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt: die slurpt ze leeg!

10. Download de GoPro-app

Met deze fijne app kan je niet alleen de GoPro besturen, maar ook direct alle foto’s en video’s bekijken en downloaden naar je telefoon. In mijn geval met name handig omdat ik zo direct foto’s en video’s op social media kan plaatsen voor mijn volgers.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
India: ode aan een kleurrijk land
Reizen
De 24 griezeligste bestemmingen ter wereld
Reizen
Bekijk adembenemende luchtfoto’s van Vietnam
Reizen
Waarom duizenden mensen elk jaar de berg Fuji beklimmen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.