1. Grotten van Lascaux, Frankrijk.

Per ongeluk ontdekte vier vrienden in 1940 de grotten van Lascaux in de Franse Dordogne, vol prehistorische rotswandschilderingen. De grotten, voornamelijk beschilderd met dieren, waren toegankelijk voor het publiek tot wetenschappers in 1963 schimmels in de grotten ontdekten. Wil je de prehistorische kunst toch zien, bezoek dan Lascaux II, een replica op 200 meter afstand van het origineel.

2. Ilha da Queimada Grande, Brazilië.

Voor de zuidkust van Brazilië ligt het eiland Ilha da Queimada Grande, een beschermd natuurreservaat dat mensen niet mogen betreden vanwege de Gouden Lanspuntslang die alleen hier voorkomt. De zeer giftige slang heeft zich op het eiland op z’n gemak voortgeplant toen het snel stijgende water het stuk land van het vasteland scheidde en alle roofdieren aan de overkant bleken te zitten. Er leven wel één tot vijf lanspuntslangen per vierkante meter. Dat je dit slangeneiland niet mag bezoeken, is dus volledig voor je eigen bestwil!

3. Het Vaticaans geheim archief, Vaticaanstad.

De naam geeft het al een beetje weg: de archieven van de Heilige Stoel, bestaande uit de Paus samen met het staatssecretariaat, verschillende congregaties en pauselijke raden, zijn privé. De 85 kilometer aan eeuwenoude verzamelingen van documenten is niet toegankelijk voor het publiek. Voldoe je aan een aantal eisen kan je een verzoek indienen om een aantal documenten te bekijken, maar niks mag gekopieerd worden en veel documenten staan niet op volgorde.

4. Noord-Sentineleiland, India.

Dit kleine Indiase eiland midden in de Baai van Bengalen wordt bewoond door 50 tot 400 Sentinelezen, één van de laatste geïsoleerde volkeren ter wereld. Er is vrij weinig bekend over het dicht beboste eiland omdat de bewoners elke vreemdeling die het eiland betreedt, proberen te doden met het gooien van stenen en speren. Uit veiligheidsreden heeft de regering van India daarom besloten dat het illegaal is om het eiland te bezoeken.

5. Wereldzadenbank op Spitsbergen, Noorwegen.

Op Spitsbergen, een Noors eiland gelegen in de Noordelijke IJszee, ligt een stevig beveiligde zadenbank 120 meter diep verborgen in een berg. In de internationale bank zijn zo veel mogelijk genen van zaden van voedselgewassen opgeslagen. Het magazijn is een verzekering voor het geval er ooit een grootschalige crisis plaatsvind. Met de zaden die hier worden bewaard, kan de bevolking aan het einde van de crisis opnieuw planten poten en gewassen verbouwen. De zadenbank is niet toegankelijk. Mocht je willen weten welke zaden er zijn opgeslagen word je doorgestuurd naar een van de 1300 landelijke genenbanken wereldwijd verspreid, waar de zaden oorspronkelijk vandaan komen.

Wereldzadenbank Spitsbergen
Wereldzadenbank Spitsbergen.
Cultura RM Exclusive, Tim E White/Getty Images

6. Area 51, Nevada, Verenigde Staten van Amerika.

Area 51 kan niet ontbreken op deze lijst. Er zijn vele complottheorieën over de militaire basis in de woestijn ten noorden van Las Vegas. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gedacht dat er buitenaardse wezens onderzocht worden. De Amerikaanse regering zegt de plek te gebruiken voor de luchtmacht om geheime vliegtuigen en andere technologie te ontwikkelen en testen. Aangezien het verboden is voor bezoekers blijft het de vraag wat er zich nu echt achter de schermen afspeelt.

7. Metro 2, Moskou, Rusland.

Stalin zou tijdens zijn bewind over Rusland diep onder de grond in Moskou een geheime metrolijn hebben gebouwd. Ondanks interviews met bouwvakkers die beweren aan de tunnels gewerkt te hebben, is het onduidelijk of metro 2 werkelijk bestaat. Zijn ze echt, dan liggen de gangen onder de metrotunnels die bewoners dagelijks gebruiken en is het een verbindingssysteem tussen meerdere belangrijke gebouwen. Tijdens oorlog of dreiging van een aanslag, zijn de tunnels beschikbaar voor belangrijke figuren om te vluchten. Van de vreemde theorieën over de functie van het tunnelsysteem is de suggestie dat het een bewaarplaats zou zijn voor het cryogeen bevroren lichaam van Stalin misschien wel de apartste.

8. Surtsey, IJsland.

Ten zuiden van IJsland ligt het kleine eiland Surtsey dat in de jaren 60 is ontstaan door een vulkaanuitbarsting op de zeebodem. Na een uitbarsting van bijna 3,5 jaar kwam het land uiteindelijk boven zee uit. Langzaamaan werd het gekoloniseerd door verschillende plant- en diersoorten. Sindsdien wordt het bestudeerd door biologen om te onderzoeken hoe processen van evolutie en ecologische ontwikkelingen plaatsvinden. Niemand mag het eiland bezoeken, omdat dit het natuurlijke verloop zou verstoren.

Surtsey
Surtsey.
Arctic-images/Getty Images

9. Tombe van Qin Shi Huangdi, China.

Het graf van keizer Qin Shi Huangdi wordt beschermd door een gigantisch terracottaleger. Bijna 8000 voetsoldaten, kruisboogschieters en ruiters staan opgesteld om de keizer te verdedigen. In 1974 vonden boeren de eerste terracottasoldaat, in de jaren erna zijn nog veel meer figuren opgegraven maar het graf zelf is nog niet bloot gelegd. De waarschijnlijke locatie van de tombe is wel bekend maar vanwege een gebrek aan voldoende archeologische kennis bij de Chinezen, de angst om mogelijk relikwieën te beschadigen en de onwilligheid om de klus uit te besteden, ligt hij nog begraven en kan hij niet worden bezocht.

Terracottaleger
Terracottaleger.
Colin Capelle, Flickr

10. Kluis met het Coca-Cola recept, Georgia, Verenigde Staten van Amerika.

Het is een mysterie wat precies het recept is achter de populaire frisdrank. In Atlanta, Georgia, ligt een kluis waar het geheim is opgeborgen. Het recept lag eerst opgeslagen bij een bank maar is in 2011 verhuisd naar een kluis in het interactieve World of Coca-Cola-museum. De kluis is zwaar beveiligd maar veel mensen denken dat Coca-Cola dit doet om mee te gaan in de hype over het mysterie van het recept. Wie weet ligt het echte recept heel ergens anders.

Lees hier over 10 bestemmingen die je nog wel kan bezoeken!