1. Yungasweg, Bolivia

Deze weg verbindt het Amazoneregenwoud van Bolivia met La Paz. Dankzij de verticale rots aan de ene kant en een net zo stijle afgrond aan de andere, in combinatie met slecht onderhoud en gebrek aan vangrails, wordt hij ook wel El Camino de la Muerte (de weg des doods) genoemd. Jaarlijks mountainbiken en rijden hier zo’n 200 à 300 avonturiers langs talloze herdenkingskruizen, en slaan af en toe een kruisje in de hoop niet ook hier te eindigen.

2. Hua Shan, China

Door de bijna verticale trappen, steile hellingen en de houten planken die tegen de horizontale rand van de berg zijn gevestigd, is de klim naar de top van de ruim 2000 meter hoge berg Hua Shan een van de gevaarlijkste en engste van China. Ondanks, of dankzij, deze reputatie is hij uitermate populair.

3. Devil’s Pool, Zambia

De wateren bovenaan de Victoriavallen in Zambia liggen op 108 meter hoogte en zorgen letterlijk voor een killing view – je zou niet de eerste zijn die hier in de kolkende afgrond terecht komt. Je baddert in een van de gevaarlijkste zwembaden ter wereld, leert van een lokale gids hoe je van rots naar rots moet springen zonder uit te glijden en gaat op het randje liggen tot je face to face bent met de enorme afgrond waar het water naar beneden stort.

Yungasweg Bolivia
Yungasweg, Bolivia
Shutterstock

4. Trolltunga, Noorwegen

De lange uitstekende rots (foto bovenaan) op 700 meter hoogte was vroeger te bereiken via een spoorweggetje, maar sinds dat afgesloten is moet je er een lange uitputtende hike voor over hebben. Eenmaal boven word je beloond door een majestueus uitzicht over het Noorse berglandschap en het Ringedalsmeer, om van de spectaculaire kiekjes die je kunt maken nog niet te spreken!

5. Stolen Chimney, Utah

De droombestemming van elke fervente bergbeklimmer is de Stolen Chimney, een klimroute in Arches National Park bij Moab in de VS. Dankzij de ongebruikelijke vormen van de rotsformaties is de route uniek en levensgevaarlijk. Op de top van de zandstenen zuil Cutler is het uitzicht niet te evenaren, maar deze klim is niet geschikt voor beginners.

6. Kjeragbolten, Noorwegen

Een rots die vastzit tussen twee rotsen in Rogaland, op een kilometer hoogte boven het Lysefjord. Het is zo’n tien kilometer klimmen en klauteren om de fotogenieke rots te bereiken, en met elke stap voel je je kleiner en nietiger tegenover het imposante landschap. In tegenstelling tot het moment dat je je bestemming bereikt, dan voel je je natuurlijk on top of the world!

7. Haikutrappen, Hawaï

De Haikutrappen zijn de verboden vrucht van Hawaï, want iedereen weet dat iets verbieden het alleen nog aantrekkelijker maakt. Je klimt over houten en metalen trappen en platen door de wolken heen, waardoor hij de bijnaam Stairway to Heaven heeft gekregen. Jarenlang stond een enorme, gammele schommel aan het einde van de trap, maar die is na enkele reddingsacties weggehaald.