1. Vertrek ontspannen

Druk, drukker, drukst. Voor de vakantie moet er vaak nog van alles geregeld worden. Zorg dat je niet last-minute nog werk moet afronden en dat je koffers tijdig klaar staan. Ook is het aan te raden het niet te laat te maken op de nachten voor je vertrek. Een verstoord slaapritme kan zich doorzetten tijdens je vakantie.

2. Pak slim in

Je slaapmasker is op vakantie als water tijdens een woestijntocht: onmisbaar. Met een masker heb je geen last van licht in het vliegtuig of je hotelkamer of tent. Vergeet verder niet om oordoppen in te pakken, voor luidruchtige buren of andere vormen van geluidsoverlast. Met een zogeheten white noise-app, zoals de gratis app SimplyNoise, kun je herrie ook blokkeren.

3. Volg een vast ritme

Nog zo’n lekkere cocktail bestellen of de hele nacht door dansen: het is verleidelijk. Je wekker hoeft niet per se vroeg gezet te worden op vakantie. Toch werkt het ’t beste om elke dag vergelijkbare tijden aan te houden voor het opstaan en slapengaan. Een kater verstoort je bioritme, net als een overschot aan cafeïne. Zorg er ook voor dat je dezelfde voorbereidingen treft als thuis. Lees je altijd een aantal bladzijden of drink je een glas warme melk voor het slapen? Dan ook op vakantie!

4. Leg je elektronische apparatuur op tijd weg

Zowel thuis als op vakantie geldt: ruim een uur voor het slapen zou je in een ruimte zonder fel licht moeten zijn. Je apparatuur kun je dus beter wegleggen. Het blauwwitte licht van laptop en telefoon zorgt er namelijk voor dat onze hersen geen melatonine aanmaken: een stofje dat ons lichaam slaperig maakt. Kun je echt niet zonder je apparaat? Dim de helderheid van je scherm, zet deze op nachtstand (bij Apple-apparaten) of download de Twilight-app.

5. Neem je eigen kussen(hoes) mee

Ja, het vergt wat extra inpakruimte. Maar je eigen kussen geeft een ontzettend vertrouwd gevoel wanneer je slaapt op een vreemde plek. Ook een kussenhoes of een pyjama die je voor vertrek al gedragen hebt, kan het verschil maken. Om lekker te slapen kun je sowieso extra (of: betergevormde) kussens vragen in het hotel.

6. Zorg voor comfort

Doe alsof je thuis bent. Dat betekent: alles waar je je comfortabel bij voelt neem je mee. Zoals je zachte pantoffels, een foto die op je nachtkastje staat of wie weet een dierbare knuffel. Ook herkenbare geuren kunnen ervoor zorgen dat je je thuis voelt en lekker ontspant voor het slapen: pak bijvoorbeeld een kleine linnenspray in of een flesje lavendelolie.

7. Houd je kamer koel

De beste temperatuur om te gaan slapen is volgens slaapwetenschappers 18 °C. Zet de ramen open of de airconditioning aan, want frisse lucht heb je nodig voor een avond goede slaap. De koolmonoxide die je ’s avonds uitademt zorgt voor benauwdheid, als je kamer niet geventileerd is.

Lees ook: '10x Slaapmiddelen voor in het vliegtuig'.