Wie al eens over de Gentse Groentenmarkt liep heeft ze ongetwijfeld gezien: twee bijna identieke kraampjes waar twee fanatieke verkopers proberen te bewijzen dat zij de beste ‘Gentse neuzekes’ of cuberdons verkopen. Het begon met een paar schertsende opmerkingen, maar de twee zijn niet vies van fysiek geweld en halen alles uit de kast om elkaar te ruïneren. Gentenaren kiezen een kant, de hastag #neuzekesoorlog gaat viraal, en de strijdbijl lijkt nog lang niet begraven.

Hoe lang de befaamde neuzekesoorlog al bezig is weet niemand. Nadat de twee verkopers Younes Benzaza (rechterkraam) en Carl Demeestere (linkerkraam) elkaar in 2014 voor de zoveelste keer in de haren vlogen, verbood de burgemeester van Gent beide mannen twee weken lang neuzekes te verkopen. Daarna gingen de mannen over in een koude oorlog; de eigenaar van de rechterkraam noemde de neuzekes van de linkerkraam ‘goedkope brol’, en een verkoopster kreeg de opdracht klanten van Demeestere te achtervolgen om ze te vertellen dat ze niet de echte Gentse neuzekes gekocht hadden. Daarop besloot de Kamer van Koophandel dat Benzaza 1000 euro moest betalen voor elke keer dat hij kwaadsprak van zijn concurrent.

Even leek de vrede teruggekeerd, tot Demeestere op zaterdagnamiddag een emmer water in zijn nek kreeg van zijn concurrent – waarvan dit filmpje het internet rondging. “Ik weet het, wat wij doen, is folklore,” zegt hij in het Nieuwsblad. “De discussies tussen ons horen er een beetje bij. Maar dit is een stap te ver. Wat is het volgende? Kokend frietvet?” Daarop zwoer hij maandag naar de politie te stappen. Volgens Benzaza had Demeestere hem de hele dag getreiterd; “Dat is zoals bij een hond. Als die niet aan de leiband wil blijven, moet je er ook een emmer water overheen gieten. Dan wordt hij weer kalm.”

In plaats van naar de politie te stappen, reageerde Demeestere door een ‘dog bar’ te installeren bij zijn kraam. “Als ik dan toch een hond ben, dan mogen de andere hondjes hier bij mij iets komen drinken,” verklaart hij in het Nieuwsblad.

“Het kan zo niet langer,” zei burgemeester Daniël Termont drie jaar geleden nog tegen Het Laatste Nieuws. Hij gaf toen aan de intentie te hebben de twee kemphanen te scheiden. Dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan; drie jaar later zitten de twee elkaar nog steeds in de haren en noemt Termont de neuzekesoorlog een plaatselijke ‘traditie’ in dit filmpje van de BBC.