Wellingtonians gaan waarheen de wind hen voert.

Als de zuidelijkst gelegen hoofdstad op aarde wonen ze in de ‘Roaring Forties’, de zone tussen 40o en 50o zuiderbreedte, waardoor het in Wellington harder waait dan in Chicago en soms het weer van vier seizoenen doorloopt – in één dag.

Het resultaat is een robuuste bevolking die dol is op deze wat vreemde, innovatieve stad – ze maken alleen geen plannen voor de verre toekomst. Wellingtonians doen niet moeilijk als hun dag een heel andere wending neemt door een toevallige ontmoeting, een omslag in het weer of een verkeerde afslag. Deze compacte stad, die in ongeveer een half uur geheel is te belopen, is gemaakt voor kleine ontdekkingen en de perfecte plek om te verdwalen.

De beste manier om de dag in Wellington te beginnen is een brunch, meestal in Cuba Street. Probeer Fidel’s, Olive of Loretta, echte klassiekers en razend populair bij de plaatselijke bevolking. In het weekend begint Cuba Street ’s ochtends al te bruisen, dus kies een plekje bij het raam om de energie van het straatleven op te vangen. En vergeet niet om te vragen wat er zoal te doen valt.

De Wellington Cable Car is een tandradbaan die loopt tussen Lambton Quay en de Wellington Botanic Garden in Kelburn

“Er is altijd iets bijzonders in Wellington aan de hand, maar je moet wel even informeren, want alles verandert met het weer,” zegt Ray Letoa, cocktailmaster en mede-eigenaar van bioscoop Roxy. “Als je deze prachtige stad bezoekt, weet je toch niet waar je naartoe moet? Dus vraag het gewoon aan de locals. We doen hier alles op mondreclame.”

Als je ’s ochtends nog geen wind mee hebt gehad, ga dan eens lekker winkelen. Cuba Street is chocka (tjokvol) met allerlei winkeltjes, bijvoorbeeld de vintage-kledingzaken Hunters and Collectors, Slow Boat Records, Pegasus Books en Caughley, waar merken worden verkocht die elders nauwelijks meer te krijgen zijn, zoals GANNI uit Kopenhagen en Nieuw-Zeelands eigen Wynn Hamlyn.

“Wellingtonians zijn dol op het uitproberen van dingen die anders zijn,” zegt eigenaar Rachael Caughley. “In Welly is het cool als je iets hebt dat niemand anders heeft of niemand eerder heeft gezien. De mensen hier drukken zichzelf graag uit in wat ze dragen.”

Na wat shoppen kun je, afhankelijk van je stemming (en het weer), de hele middag de tijd nemen om de stad te ontdekken.

Probeer deze plekken eens:

In de Hannah Factory Laneway vind je bij Six Barrel Soda vers geperste en kleurrijke drankjes
In de Hannah Factory Laneway vind je bij Six Barrel Soda vers geperste en kleurrijke drankjes.
Krista Rossow

Hannah’s Laneway: Kijk uit naar de muurschildering van David Bowie in Ghuznee Street en loop dan naar Leeds Street, waar je deze opgeknapte schoenenfabriek uit de jaren dertig van de vorige eeuw vindt, vol bijzondere eettentjes en artistieke winkeltjes, zoals de Alice in Wonderland-achtige pindakaaswinkel Fix & Fogg, de Wellington Chocolate Factory en de Six Barrel Soda Factory.

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa: Nieuw-Zeelands nationale museum telt zes verdiepingen vol historische schatten met heldere uitleg, waaronder voorwerpen en exposities die de Maori-cultuur belichten. De toegang is gratis, behalve voor sommige kortlopende tentoonstellingen.

Moore Wilson’s: Een glas vers geperst sinaasappelsap bestellen en daarna boodschappen doen bij Moore Wilson’s is in Wellington een weekendritueel.

Film: Ondanks zijn kleine omvang is Wellington een belangrijke filmstad en wemelt dan ook van de cinefielen. Het resultaat is een stad met bijzondere bioscopen als de Embassy, in een gerenoveerd gebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw, waar heel wat wereldpremières hebben plaatsgevonden. Houd de agenda van Ngā Taonga Sound & Vision in de gaten, het Nieuw-Zeelandse archief voor beeld en geluid, waar juweeltjes uit de eigen collectie op het programma staan.

In Kelburn een buitenwijk van Wellington ontdek je in de Wellington Botanic Garden een eendenvijver een bekroonde rozentuin en een fraai uitzicht over de stad
In Kelburn, een buitenwijk van Wellington, ontdek je in de Wellington Botanic Garden een eendenvijver, een bekroonde rozentuin en een fraai uitzicht over de stad.
Krista Rossow

Tandradbaan en Botanische Tuin: De Wellingtonse tandradbaan uit 1902 is een echte bezienswaardigheid en brengt bezoekers de heuvel op die over de stad uitkijkt en waar zich de 26 hectare grote Botanic Garden bevindt.

Koffie: Wellingtonians zijn dol op koffie, en je hoeft niet ver te lopen om een goede cappuccino te vinden. De koffiecultuur van de stad begon ruim een eeuw geleden en is inmiddels uitgeroeid van vier koffiebranders in 1989 tot vierhonderd tegenwoordig. “Koffie is onze bloedgroep,” grapt Letoa. “A? B? Nope, koffie.” Probeer de plaatselijke favoriet Havana of de Hangar.

Waterfront: De kiwi’s zeggen: “Op een goeie dag gaat er niets boven Wellington.” Kortom, als het weer meezit, trekken de Wellingtonians erop uit en genieten ze van de zon aan de tropisch blauwe oceaan die de stad aan drie zijden omringt. Kuierend over de promenade en mensen kijkend, denk je nog eens aan dat gezegde...

Als je trek krijgt, kun je naar Cuba Street gaan en de dag afronden met een goed diner in Matterhorn, Floriditas of Logan Brown.

“Als je er langer dan een dag bent, is het leuke aan Wellington dat de ene dag er totaal anders uitziet dan de andere en dat je al je plannen op straat kunt zetten,” zegt Letoa. “Je komt niet naar Wellington om naar jezelf op zoek te gaan, je komt hier om de weg kwijt te raken. Dat is zo leuk aan deze plek.”

De in Nieuw-Zeeland wonende Carrie Miller schrijft als journalist, reiziger en verhalenverteller voor National Geographic Traveler en andere publicaties. Volg haar op Facebook en Instagram.

Krista Rossow fotografeert voor National Geographic Travel. Volg haar op @kristarossow bij Instagram.