Toen ik door restaurant 5&33 uitgenodigd werd voor een culinaire reis naar Sicilië met chefkok Nadia Frisina hoefde ik daar geen twee keer over na te denken. De geschiedenis van het eiland heeft gezorgd voor een rijke keuken, met onder andere Griekse en Arabische invloeden, waar ik al lang benieuwd naar was. De tafel moet hier volgens Nadia, die oorspronkelijk van Sicilië komt, altijd volstaan met eten, drinken en kleur. ‘Dat is onze stijl.’ De Siciliaanse neemt me mee naar haar favoriete culinaire spots op het eiland. Vijf dagen lang proef ik lokale lekkernijen: van gefrituurde ricottakaas (ze zijn hier dol op ricotta!) tot rauwe garnalen. Dit zijn vijf insider tips voor fijnproevers!

1. Wijnhuis Cantina Benanti

Aan de oostkant van Sicilië bezoek ik Cantina Benanti, een schitterend gelegen wijnhuis op een helling van de Etnavulkaan, omringd door wijngaarden op vulkanische grond die unieke druiven voortbrengen. Al vier generaties worden hier enkele van de beste Siciliaanse wijnen geproduceerd. Italië kent talloze wijnhuizen maar Guiseppe Benanti wilde een nicheproductie maken met inheemse producten van het eiland. Tijdens een proeverij vloeien de wijnen van Cantina Benanti rijkelijk. De tafel staat vol met lokale lekkernijen, zoals een spread van ricotta, mortadella en pistache (wauw!), en salamiworst gemaakt van het zwarte varken dat vrij rondloopt in de bossen achter de Etna. Smullen!

Een wijnproeverij bij Cantina Benanti in de Etnaregio op Sicili
Een wijnproeverij bij Cantina Benanti in de Etnaregio op Sicilië.
Veerle Witte

2. De markt in Catania: Piazza Carlo Alberto

Courgettes van anderhalve meter lang, krullende komkommer en ronde aubergines ter grootte van een voetbal. Je kijkt je ogen uit op de drukke markt van Catania, na Palermo de grootste stad van het eiland. Volgens chef Nadia is dit het échte Sicilië: luid, soms vies, maar alles vers. Op de oude markt dwaal ik over een binnenplaats vol viskramen met gigantische zwaardvissen – een specialiteit op Sicilië – die in plakken van een centimeter worden verkocht. Ik krijg een stukje tonijn aangereikt van een koopman om te proeven, zó vers. De vismarkt is omringd door barretjes en restaurant. Proef als je hier bent zeker de gefrituurde frutti di mare en drink een verfrissend glaasje granita – bevroren water met citroensap en suiker – tegen de dorst.

Een groentekraam op de markt in Catania
Een groentekraam op de markt in Catania.
Veerle Witte

3. Traditionele gerechten met een moderne twist in Taormina

Taormina is een plaatje: vanaf het autovrije, hooggelegen historische centrum, vol restaurants, winkeltjes en straatmuzikanten, kijk je neer op de witte baaitjes langs het lagergelegen deel van het dorp. In restaurant Rosso Peperoncino eet je traditioneel Siciliaanse gerechten met een moderne twist op een mooi terras. Proef hier de rauwe garnalen met sinaasappeldressing als voorgerecht, zo vers dat ze bijna smelten in je mond. Toe drink je een glaasje amandelwijn – een lokale specialiteit uit Taormina, smaakt naar amaretto – en bestel je een enorme cannolo, een gerold koekje gevuld met ricotta, citroen en pistache. Hmmm! Sluit de avond af op het exclusieve dakterras van Hotel Metropole. Met een cocktail in je hand en livemuziek op de achtergrond kijk je uit over de verlichte baaien rondom Taormina.

Het gezellige stadscentrum van Toarmina
Het gezellige stadscentrum van Toarmina.
Veerle Witte

4. De oude havenplaats Ortigia

Zoetekauwen moeten zeker een bezoek brengen aan Ortigia, een stadseiland dat middels drie bruggen verbonden is met het vasteland. Deze oude havenplaats is beroemd om zijn amandelgranita – granita is een soort slush puppy –, chocoladeijs en cassata – Siciliaanse cake met ricotta en marsepein. Je kan hier eindeloos dwalen door smalle, gezellige straatjes, langs opgravingen of over historische pleinen. Huizen zijn versierd met planten en kleurrijke opslaande luiken. Ga eten bij Taverna Sveva, verstopt op een plek waar de meeste toeristen niet komen. Hier dineer je tussen de lokale bevolking en worden eeuwenoude, traditionele Siciliaanse gerechten geserveerd, zoals pasta met zwaardvis. Slaap in Grand Hotel Ortigia om uitgebreid te ontbijten op het dakterras met uitzicht op de zee.

Een brunch op het dakterras van Grand Hotel Ortigia in Siciliaanse stijl een tafel vol kleurrijke gerechtjes
Een brunch op het dakterras van Grand Hotel Ortigia in Siciliaanse stijl: een tafel vol kleurrijke gerechtjes.
Veerle Witte

5. Dineren bij Famiglia Espedito in Acireale

Met stip op één mijn favoriete plek om te dineren is het restaurant Famiglia Espedito in Acireale, een stad aan de voet van de Etna. Topchef Claudio Trovato opende drie maanden geleden een exclusief huiskamerrestaurant. Vanaf de buitenkant ziet het er niet bijzonder uit, maar wanneer je binnenstapt valt je mond bijna open van de verfijnde barokstijl – typisch voor deze regio. Verschillende kamers met openslaande ramen, live pianospel, zingende chefs, familie die een praatje komt maken aan tafel: hier voel je je direct thuis. Zoals gebruikelijk op Sicilië wordt de tafel vol gezet tot er niks meer bijpast: van octopussalade tot caponata, een van de iconische gerechten van het eiland.

Het hoofdgerecht bij Famiglia Espedito gevulde pasta met aubergine basilicum en scamorza een Italiaanse kaas van koemelk
Het hoofdgerecht bij Famiglia Espedito: gevulde pasta met aubergine, basilicum en scamorza, een Italiaanse kaas van koemelk.
Veerle Witte

Benieuwd naar de Siciliaanse keuken, maar staat er geen reis naar Sicilië op de planning? Deze zomer organiseert 5&33 van 15 juni t/m 15 september een Sicilian Summer in hun restaurant in Amsterdam, met een speciaal samengesteld Siciliaans 3-gangenmenu voor €33 p.p. Kijk voor meer informatie op de website >

Smaakt deze blog naar meer? In de culinaire special van National Geographic Traveler die vanaf maart 2018 te verkrijgen is, verschijnt een reportage van deze reis.