Welk land is het gelukkigst?

Dit jaar is voor de vijfde keer het World Happiness Report uitgekomen, in opdracht van de VN. In Nederland en België zit het over het algemeen wel goed met de gelukkigheidsgraad, maar hoe zit dat met de rest van de wereld? En hoe wordt geluk gemeten?

Door Emilie Terpstra
Gepubliceerd 2 nov. 2017 09:40 CET
Foto door sandeepachetan.com, Flickr

In opdracht van de Verenigde Naties stelde het Sustainable Development Solutions Network dit jaar voor de vijfde keer het World Happiness Report op, waarin 158 landen gerangschikt zijn op hun mate van geluk. De drie onderzoekers die aan het hoofd staan van dit project, de economen John F. Helliwell, Richard Layard en Jeffrey Sachs, keken naar zes variabelen die volgens hen hét recept zijn voor een gelukkig leven: een lange levensverwachting, voldoende sociale ondersteuning, onderlinge vrijgevigheid, vrijheid in het maken van levenskeuzes, weinig corruptie en een hoog bruto binnenlands product. 

Bhutan en het bruto nationaal geluk

Bhutan wordt geregeld gezien als een van de gelukkigste landen ter wereld. In 2011 voerde koning Jigme Singye Wangchuk het ‘bruto nationaal geluk’ in. Hij vond dat het geluk van een land niet alleen berekend zou moeten worden aan de hand van materiële zaken, zoals het bruto nationaal product, maar net eveneens door te kijken naar de gezondheid, het opleidingsniveau en de tevredenheid van de inwoners.

Deze filosofie leidde uiteindelijk tot het World Happiness Report, waarbij de verschillende variabelen leiden tot een rapportcijfer van 1 (zwaar ongelukkig) tot 10 (extreem gelukkig) voor elk land. Gek genoeg scoort Bhutan hier middelmatig: met een 5,25 staat het koninkrijk op de 79e plaats van 158 onderzochte landen. Dit komt vooral omdat Bhutan punten verliest op de variabelen van levensverwachting, inkomen en mate van corruptie. 

Waar ligt het geluk?

Om het ultieme geluk te vinden moet je volgens de VN naar Noorwegen vertrekken. Waar het land in 2016 nog op nummer vier op de ranglijst stond, is het nu naar de eerste plek gesprongen. Daarna volgen Denemarken, IJsland en Zwitserland. Al deze landen scoren hoog op de factoren: zorgzaamheid, vrijheid, vrijgevigheid, eerlijkheid, gezondheid, inkomen en een goed bestuur. Nederland staat op de zesde plek en België op de zeventiende plek. Geen slechte scores!

Helaas is er ook altijd een laatste plaats bij een lijst, helemaal onderaan staat de Centraal-Afrikaanse Republiek. Syrië, Tanzania en Burundi staan net iets erboven.

De beoordelingen van de top 10, België, Bhutan en de laagste 3.

Definitie van ‘vooruitgang’

De VN hopen met dit project de overheden van landen aan te sporen om zich in te zetten voor een gelukkiger land, wat weer zou leiden tot economische en sociale voortuigang. Mede met het uitbrengen van dit rapport hebben de VN het begrip ‘vooruitgang’ opnieuw gedefiniëerd. Voorheen stond het woord bijna gelijk aan economische groei, maar tegenwoordig wordt juist het geluk en welzijn van mensen gezien als een van de cruciale factoren van vooruitgang in een gebied. 

Toch lijkt het er wel degelijk op dat geld in zekere zin gelukkig maakt. Rijkere landen staan hoog in de lijst, terwijl arme landen als ongelukkigst beoordeeld worden. Volgens de VN is er een sterke samenhang te zien tussen het bruto binnenlands product en de overige vijf variabelen – ligt het bbp hoger, dan scoort een land over het algemeen ook hoog op de andere variabelen. 

Geïnteresseerd in het volledige World Happiness Report 2017? Bekijk het hier.

Foto: sandeepachetan.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.