Zo overleef je een ijskoude bestemming

‘Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding,’ luidt het gezegde in landen als IJsland, waar het weer koud, nat, ruig en onvoorspelbaar kan zijn. Deze kleding mag zeker niet ontbreken op je paklijst voor een winterse bestemming!

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET

Ben je van plan om naar een koude, winterse bestemming te reizen, zoals Zweden, Alaska of Canada? Dan vraag je je wellicht af wat je kan verwachten qua weer en hoe je daar op te kleden, evenals ik voorafgaand aan mijn trip naar IJsland, waarbij ik oud en nieuw vierde in Reykjavik, gletsjerhikes maakte, nachtenlang op zoek ging naar het noorderlicht en stond te bibberen in enorme ijsgrotten.

In de ijsgrotten van IJsland, die je enkel in de winter kan bezoeken, moet je zeker drie lagen kleding aan om je te beschermen tegen de kou.

Winters IJsland kent lange, donkere nachten en zeer onvoorspelbaar weer: van heldere dagen tot sneeuwstormen en hagelbuien, het kan wisselen per minuut. Vooral de ijzige, harde wind maakt het koud op het grillige eiland, want hoewel de temperatuur soms niet eens onder het vriespunt komt, ligt de gevoelstemperatuur daar vaak ver onder. Toch ondervond ik dat het waar is wat ze zeggen: ‘Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding.’ Met deze basisitems op je paklijst overleef je iedere ijzig koude bestemming! 

Een waterafstotende bovenlaag is onmisbaar!

1. Thermo-ondergoed

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes: het ultieme geheim tegen kou. Een goede onderlaag reguleert je lichaamstemperatuur en zorgt dat je transpiratie snel afgevoerd wordt. Je kan kiezen voor wollen of synthetisch thermo-ondergoed. Groot voordeel van merinowol is dat het dagen achter elkaar gedragen kan worden, omdat het niet gaat stinken. Synthetisch ondergoed is wat slijtvaster en daarmee duurzamer. Belangrijk is dat het goed strak om je lichaam zit en niet ribbelt. Ik heb het geen dag niet gedragen!

De hemel trekt even open, maar de ijzig koude wind maakt dat je ook op heldere dagen niet zonder thermo-ondergoed de deur uit wil.

2. Een thermoball en/of fleecetrui

Dan komt de tweede laag voor je bovenlichaam, die je direct over je thermo-ondergoed kunt dragen: een fleecetrui of een thermoball. Thermoballs zijn ultralichte jasjes, gevuld met synthetisch dons, die dienen als isolerende tussenlaag in de winter of als bovenlaag tijdens minder koude dagen. Zelfs wanneer het materiaal nat wordt, blijft het jasje warm. Ook een fleecetrui mag niet ontbreken, als extra tussenlaag of om mee af te wisselen. Ik had ook nog een dun fleeceshirt met lange mouwen bij, dat goed te dragen was onder het dunne donsjasje: fijn voor de extra koude dagen.

Mijn ‘essentials’ voor de wintertrip naar IJsland!

3. Een wind- en waterdichte bovenlaag

Isolerende en waterdichte kleding zijn onmisbaar voor regenachtige bestemmingen als IJsland, waar het weer wisselt met het uur. Zie je iemand met een paraplu lopen? Dan is het gegarandeerd een toerist. Vanwege de harde wind op het eiland regent het vooral zijwaarts, waardoor een paraplu dus nul bescherming biedt – maar een wind- en waterdichte bovenlaag des te meer. Ik had bijvoorbeeld een jas en broek van de Steep Series van The North Face mee, mijn vriend van de Gatekeeper serie. Licht, ademend, volledig waterdicht en heerlijk warm. Ook je wintersportoutfit kan dus prima mee als bovenlaag!

Goed warm ingepakt op de top van de grootste gletsjer van Europa: Vatnajökull!

4. Stevige hikeschoenen en/of winterlaarzen

Natuurlijk gaat er ook een goed paar hikeschoenen mee in de koffer naar IJsland. Ik had de Verto S3K GTX-boots van The North Face mee, lichtgewicht en waterdichte bergschoenen met een gripvaste zool. Deze heb je nodig voor stevige wandelingen, zoals bijvoorbeeld de gletsjerhike. Ligt er een dik pak sneeuw? Dan is een paar snowboots ook aan te raden. Deze isoleren tot temperaturen ver beneden de nul en houden je voeten warm en droog.

Tip: koop je winterschoenen een halve maat groter dan normaal, zodat je ze ook met dikke thermosokken kunt dragen.

De entree naar een enorme ijsgrot in de Vatnajökullgletsjer.

5. Muts, sjaal en handschoenen

Beetje vanzelfsprekend misschien, maar je winterse outfit is niet compleet zonder lekker warme accessoires. Als nekwarmer vind ik een buff ideaal, die je over je hoofd heen trekt. Verder zijn dikke handschoenen hard nodig in IJsland, maar is het ook fijn om een dunner paar bij te hebben, die je kan afwisselen afhankelijk van de activiteiten die je gaat doen. Een muts met een fleece oorrand aan de binnenkant houdt je oren extra warm.  

De ‘essentials’ van de wederhelft.

Stel zelf je winterse outfit samen op de website van The North Face, kledingsponsor van deze trip naar IJsland. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Hoogste kerk van IJsland geïnspireerd op vulkanen
Reizen
Vier de Mongoolse winter op een oeroud bevroren meer
Reizen
9x gezellige ijshotels en iglo’s om in te overnachten
Reizen
De mooiste zomertrips voor 2018
Reizen
De mooiste winterreizen voor 2018

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.