De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Deze familie uit Yorkshire heeft het beste restaurant ter wereld

In tien jaar groeide deze pub in de middle of nowhere uit tot een sterrenrestaurant, broers Tommy en James zetten Black Swan op de kaart, dat nu is uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:16 CET

Het familierestaurant werd in 2006 gekocht door Tom en Anne Banks, die van oorsprong boeren zijn. Hun zonen, Tommy en James, waren toen 17 en 19 jaar oud en kregen de taak om de pub, die op de rand van het faillissement wankelde, om te toveren tot een succesvol restaurant. Ze stroopten de mauwen op en zeven jaar later werd Tommy de jongste kok ooit met een Michelinster op zijn naam.

Foto van Jonathan Andrew

Een algoritme van TripAdvisor vergelijkt jaarlijks miljoenen reviews van alle restaurant op de website. Hieruit kwam het familierestaurant Black Swan, gelegen in het Britse dorpje Oldstead, als beste restaurant ter wereld. Daarmee stoten ze restaurant Lasarte in Barcelona van de eerste plek, dat met zijn drie sterren twee jaar op rij deze award in de wacht sleepte. Normaal ontvangt Black Swan dagelijks slechts 25 gasten, maar gisteren kregen ze meer dan duizend telefoontjes.

Oldstead is een dorp met 68 inwoners (in 2001) in het noorden van Yorkshire, met slechts een klein weggetje dat ernaartoe leidt. De meeste gasten van het restaurant rijden speciaal daarheen voor een hapje gefabriceerd door de Banks, en verblijven dan in het gastenverblijf van het restaurant. Achter de kleine keuken liggen twaalf vierkante kilometer velden, waar de meeste ingrediënten groeien die op de borden verschijnen.  

Foto van Jonathan Andrew

Maar deze award gaat niet enkel om het eten, meent kok Tommy. “Als mensen een review achterlaten op TripAdvisor, beoordelen ze alles. Ik denk dat ze het aangenaam vinden dat we chille, relaxte mensen zijn.” Zegt hij tegen The Guardian.

Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan een etentje bij het beste restaurant ter wereld. Het uitgebreide ‘tasting menu’ kost 106,50 euro en een bijbehorend drankpakket nog eens 67,25 euro.

Foto van Jonathan Andrew
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.