This is an image

Voor sommige reizigers draait het in de winter om die prachtige witte wereld. Anderen willen juist zo snel mogelijk ontsnappen aan ijs en vorst. Welke voorkeur je ook hebt, tussen deze reizen – geïnspireerd door onze Expeditions en Lodges – vindt je de ideale reis voor jou.

Japan

Rode bruggen en toriipoorten vallen in de wintermaanden onder een deken van witte sneeuw
Rode bruggen en toriipoorten vallen in de wintermaanden onder een deken van witte sneeuw.
vichie81, Getty Images

Stel je voor: helderrode toriipoorten in de sneeuw, Japanse makaken in de warme bronnen van Nagano en dampende koppen ujichathee. ’s Winters is Japan een droomwereld die nog magischer wordt door de vele festivals. Op het één week durende Sneeuwfestival van Sapporo kun je naar hartenlust sleeën en wordt de avond verrijkt door ruim tweehonderd verlichte sneeuwsculpturen. Wandel door kleurrijk verlichte ijsgrotten op het IJswaterfestival Sounkyo Hyobaku. Of warm jezelf op tijdens het spectaculaire Vuurfestival van Nozawa Onsen voordat je het Shiraoi Ainu Museum bezoekt, waar het gracieuze paringsritueel van de bedreigde Chinese kraanvogel van Hokkaido wordt uitgebeeld in statige dansen van het inheemse Ainu-volk. Het met lantaarns verlichte kanaal van het ‘Sneeuwlichtpad’ in Otaru is hét decor voor een perfect romantische afscheidswandeling. Reis met NatGeo: Geniet van de winterfestivals en ‘sneeuwapen’ van Japan.

Patagonië

Op de gletsjer Perito Moreno in het Nationale Park Los Glaciares worden bezoekers omgeven door 260 vierkante kilometer ijs
Op de gletsjer Perito Moreno in het Nationale Park Los Glaciares worden bezoekers omgeven door 260 vierkante kilometer ijs.
Ju Fumero, Getty Images

De berglandschappen en vaalblauwe vergezichten van Patagonië maken de lange vlucht meer dan de moeite waard. Maar in de zomer op het noordelijk halfrond gaan veel voorzieningen en parken hier dicht, waardoor de periode van november tot april de beste tijd is om het gebied te bezoeken. In deze tijd zijn de dagen ook langer en warmer, zodat je flinke trektochten kunt maken. Begin in Argentinië, waar gletsjertunnels in het Nationale Park Los Glaciares zich door de op twee na grootste ijskap op aarde boren. Je overnacht hier in een gezellige joert (Centraal-Aziatische tent) aan het water. Probeer poema’s, nandoes, guanaco’s en gordeldieren te spotten in het Chileense park Torres del Paine, dat beroemd is om zijn hoog oprijzende granietbergen. Daarna check je in het stijlvolle en duurzame Tierra Patagonia Hotel and Spa in, waar je kunt paardrijden en vliegvissen en van een welverdiend glas Chileense Pinot Noir kunt genieten. Reis met NatGeo: Maak een trektocht door Patagonië.

Tanzania

Een cheetah loopt rond in nationaal park Serengeti
Een cheetah loopt rond in nationaal park Serengeti.
National Geographic Creative

Door zijn warme klimaat en gevarieerde landschap – van witte zandstranden en de berg Kilimanjaro tot de Serengetivlakte en ’s werelds op één na diepste meer – is Tanzania voor reizigers (en wilde dieren) de ideale winterbestemming. Maak een tocht in een heteluchtballon over het Serengeti National Park, waar je duizenden gnoes en zebra’s ziet trekken. Struisvogels en vorkstaartscharrelaars zijn slechts twee van de ruim duizend vogelsoorten van Tanzania, die je het best in de winter kunt spotten, wanneer vogels uit het noorden op weg naar het zuiden door het land trekken en wanneer plaatselijke soorten hun volle verenkleed dragen. Safaribestemmingen als de Ngorongoro-krater en de Olduvai-kloof bieden de kans om nijlpaarden, leeuwen, giraffes, flamingo’s, neushoorns, cheeta’s, chimpansees en koedoes te bewonderen terwijl je meer te weten komt over paleontologie en de cultuur van het Masai-volk. Reis met NatGeo: Ervaar de majestueuze trek van de gnoes in Tanzania.

Wenen

Sneeuwstormen verjagen de sfeer niet van de wereldberoemde Weense kerstmarkten
Sneeuwstormen verjagen de sfeer niet van de wereldberoemde Weense kerstmarkten.
Peter Rigaud, Redux

Al eeuwen wordt het centrum van Wenen ’s winters opgewarmd door fraaie kerstmarkten. Bezoek doordeweeks de klassieke Christkindlmarkt op de Rathausplatz om in relatieve rust van je glühwein en rondjes op de ijsbaan te kunnen genieten of kies voor een van de kleinere wijkmarkten. Met zijn kinderboerderij, kartonnen huisjes en biologische hapjes is de klimaatvriendelijke kerstmarkt ‘Karlsplatz Art Advent’ een must voor gezinnen. Op de pittoreske keitjes van de kerstmarkt in de wijk Spittelberg verkopen ambachtslieden hun met de hand vervaardigde aardewerk, complexe mobiles en kaarsen van bijenwas. En bij de boerenkraampjes rond de Freyung-markt vind je Oostenrijkse Alpenkaas en biologische wijn. Kun je tijdens de kerstdagen niet weg? Bewaar de koffiehuizen en schnitzel dan voor het nieuwe jaar, wanneer je het beroemde Opernball kunt bijwonen (een Oostenrijkse traditie die teruggaat tot begin negentiende eeuw). Wenen is natuurlijk niet alleen maar een winterbestemming, maar sowieso een van onze mooiste bestemmingen voor 2018. Reis met NatGeo: Bezoek de kerstmarkten van Europa.

Caribisch gebied

Kleurrijke strandhuisjes werden heropend op veel Caribische eilanden zoals Turks en Caicos
Kleurrijke strandhuisjes werden heropend op veel Caribische eilanden, zoals Turks en Caicos.
National Geographic Creative

Het Caribisch gebied behoort voor veel mensen tot hun favoriete winterbestemmingen, maar veel van de eilanden in de regio krabbelen nog overeind na de verwoestingen van het orkaanseizoen van 2017. Barbuda, Puerto Rico, de Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden, Sint-Maarten en Dominica werden zwaar getroffen door de orkanen Maria en Irma, terwijl ook veel schade werd aangericht op de Turks and Caicos-eilanden, de Dominicaanse Republiek, Guadeloupe, de Florida Keys, Saint-Barts, Anguilla, Cuba, de Bahama’s en Haïti, waar orkaan Matthew een jaar eerder al bijna duizend doden had geëist.

Hoewel sommige eilanden jaren nodig zullen hebben om zich helemaal te herstellen, beginnen voorzieningen op andere eilanden hun deuren weer te openen. Daartoe behoren Anguilla, Saint-Kitts and Nevis, Saint-Barts, de Turks and Caicos-eilanden, Guadeloupe, de Bahama’s, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Sint-Maarten, het Île-à-Vache bij Haïti en Cuba (waarvoor nog altijd een reiswaarschuwing geldt wegens ‘sonische’ aanvallen op Amerikaans ambassadepersoneel).

En het goede nieuws? Dive BVI organiseert duiktrips vanuit Spanish Town op de Britse Maagdeneilanden. Het vliegveld van Sint-Maarten is in oktober weer opengegaan. Het waternet op Anguilla is hersteld. Da Conch Shack, een bekende beachbar op de Turks and Caicos-eilanden, opende zijn deuren weer in november (met wekelijkse concerten). En ook de Hibiscus Valley Inn in Marigot op Dominica is weer open en ontvangt gasten terwijl de eilandbewoners in een indrukwekkend tempo bezig zijn wegen en natuurpaden vrij te maken.

Vietnam en Cambodja

Er zijn talloze manieren om de boogpalmen drijvende markten en de biodiversiteit van de Mekongrivier te ervaren die zes landen met elkaar verbindt
Er zijn talloze manieren om de boogpalmen, drijvende markten en de biodiversiteit van de Mekongrivier te ervaren, die zes landen met elkaar verbindt.
Nigel Killeen, Getty Images

Terwijl in Noord-Europa sommige rivieren dichtvriezen en de ijspret losbarst, stroomt de langste waterweg van Zuidoost-Azië, de Mekong, vrolijk verder, langs overwelvende palmen en zonnige woonboten. De Mekong stroomt door zes landen – van China naar Vietnam – en is na de Amazone de rivier met de hoogste biodiversiteit aan vissoorten ter wereld. Hier leven ook de zeldzame Irrawaddy-dolfijn en de reuzenzoetwaterpijlstaartrog (die bijna zeshonderd kilo kan wegen). Mis de Wat Hanchey in Cambodja niet, een pagode van roze baksteen op een heuvel, met inscripties in Oud-Sanskriet in de deurpost. Op de drijvende markt Cai Be in Vietnam verkopen dorpelingen boten vol verse citrusvruchten en rijpe bananen. Tan Chau staat bekend om zijn plaatselijk vervaardigde zijde, die op traditionele wijze zwart wordt geverfd met kleurstof uit vermalen mac nua-vruchten. Maak ook nog een tussenstop in Kampong Tralach in Cambodja, waar je de rijstvelden en een boeddhistisch klooster kunt bewonderen. Reis met NatGeo: Ontdek schatten langs de rivier de Mekong.

Belize

Belize staat bekend om zijn ongerepte wateren en koraal maar het vasteland is net zo mooi Deze oerwouden bevinden zich in de buurt van Belcampo Lodge
Belize staat bekend om zijn ongerepte wateren en koraal, maar het vasteland is net zo mooi. Deze oerwouden bevinden zich in de buurt van Belcampo Lodge.
Intersection Photos/Alamy Stock Photo

Het Engelssprekende Belize is een waar duikparadijs. Je vindt hier het grootste barrièrerif van het noordelijk halfrond, het driehonderd meter brede Great Blue Hole en een grote populatie geelvleugelara’s, die het best te spotten zijn in de wintermaanden, wanneer ze oostwaarts naar Red Bank trekken. De in Belize geboren Amanda Acosta beveelt het eiland Half Moon Caye aan, waar je “geen telefoons, geen computers en geen internet hebt, waardoor je de kans krijgt tot rust te komen, jezelf te herontdekken, te ontspannen en van zonsondergangen te genieten.” Hoewel de campings op het eiland het hele jaar open zijn, kunnen ze lastig te bereiken zijn. Acosta raadt de periode van december tot en met april aan, wanneer touroperators transport en hulp aanbieden. Op het vasteland is Belcampo een mooie bestemming: een jungle-lodge en biologische boerderij vlakbij de Cotton Tree Chocolate Factory en de oude Maya-ruïnes van Lubaantun. Reis met NatGeo: Dompel jezelf op een expeditie onder in de adembenemende natuur van Belize of bezoek de Belcampo Lodge.

Antarctica

Men zegt dat er tijdens het piekseizoen op het eiland ZuidGeorgia dat zich in de buurt van het Antarctisch schiereiland bevindt meer wilde dieren per vierkante meter zijn dan waar ook ter wereld
Men zegt dat er tijdens het piekseizoen op het eiland Zuid-Georgia, dat zich in de buurt van het Antarctisch schiereiland bevindt, meer wilde dieren per vierkante meter zijn dan waar ook ter wereld.
Robert Bush, Alamy Stock Photo

Een ezelspinguïn kan tot wel 450 duiken per dag maken om voedsel te verzamelen. Maar je hebt maar één Zuidpoolcruise nodig om het te zien gebeuren. Op Antarctica leven albatrossen, zeeluipaarden, stormvogels, orka’s, verschillende pinguïnsoorten en niet te vergeten het kleine maar belangrijke krill. Op het hoogtepunt van het broedseizoen leven op het naburige eiland Zuid-Georgia meer wilde dieren per vierkante meter dan waar dan ook ter wereld. Verjaag je winterdip met een bezoek aan het einde van december, wanneer je 24 uur daglicht per etmaal hebt om naar hartenlust te wandelen langs neonblauwe ijsbergen, te kajakken door ‘diamantslijpsel’ (een fijne sneeuw van ijsnaalden) en foto’s te maken van duizenden schattige babypinguïns die tegen het einde van het jaar uit het ei kruipen. Reis met NatGeo: Bekijk het hoogseizoen van de natuur op de Zuidpool.

Baja California Sur

Every winter thousands of gray whales migrate some 6000 miles south to breeding grounds in Baja California
Every winter, thousands of gray whales migrate some 6,000 miles south to breeding grounds in Baja California.
Ann Johansson, Getty Images

Elke winter trekken duizenden grijze walvissen bijna tienduizend kilometer naar het zuiden, naar hun broedgebied voor de kust van Baja California. Op uitstapjes in rubberboten kunnen bezoekers in de Bahía de Magdalena deze vriendelijke reuzen van soms wel veertig ton van dichtbij bewonderen. In de Golf van Californië (of Zee van Cortés), die door Jacques Cousteau het “aquarium van de wereld” werd genoemd, leven ruim 650 vissoorten naast tuimelaars, bultruggen, blauwe en gewone vinvissen, pijlstaartroggen, haaien en zeeleeuwen. Kleine eilandjes omringd door mangroven, zoals Isla Espíritu Santo, zijn perfecte uitgangspunten om te gaan zwemmen, snorkelen en kajakken. Terug in de regionale hoofdstad La Paz kun je op je walviservaring toasten met margarita’s, plaatselijke ceviche en verse vistaco’s. Reis met NatGeo: Vaar op een schip langs migrerende grijze walvissen voor de kust van Baja California.

De in Virginia wonende journaliste Cait Etherton schrijft geregeld voor National Geographic Travel. Volg haar op Twitter.