Laat je verrukken door dit bloemenrijk

Dertig procent van de planten in het Kaapse Florarijk van Zuid-Afrika groeit nergens anders in de wereld.

Door Marie McGrory
Gepubliceerd 21 mrt. 2018 16:52 CET
Een tapijt van bloemen bedekt een weide in het Bloemenreservaat Postberg, binnen het Nationaal Park Weskus.
Een tapijt van bloemen bedekt een weide in het Bloemenreservaat Postberg, binnen het Nationaal Park Weskus.
Foto door Paul Bruins, Getty Images

Noot van de redactie: Kaapstad kampt momenteel met ernstige droogte, waarvoor bezoekers begrip zouden moeten tonen. Lees meer over deze crisis als je van plan bent vóór juli 2018 Kaapstad te bezoeken.

Veel reizigers bezoeken Zuid-Afrika om de Grote Vijf van de wildernis (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel) te bewonderen, van het uitzicht vanaf de Tafelberg te genieten of op een strand tussen twee oceanen te relaxen – allemaal topattracties die in dit multiculturele land zijn te vinden. Maar Zuid-Afrika heeft zóveel te bieden dat een van zijn meest unieke eigenschappen vaak over het hoofd wordt gezien. Het plantenrijk op aarde wordt door botanisch geografen ingedeeld in zes florarijken. Verreweg de kleinste en meest unieke daarvan ligt in Zuid-Afrika. Dertig procent van de plantengeslachten die in het ‘Kaapse Florarijk’ in Zuid-Afrika groeit, komt nergens anders op aarde voor.

Hieronder volgen vijf manieren – allemaal binnen een dag rijden van Kaapstad – om de unieke flora van het ‘fynbos’, de ‘dunne struiken’ van deze Unesco-werelderfgoedregio, te verkennen.

Een rustig middagje: Kirstenbosch-tuinen

Aan de rand van het drukke Kaapstad beland je plotseling in een oase van rust, kleur en variatie. Deze 526 hectare grote Nationale Botanische Tuin is weids en prachtig ingericht. Dwaal over heuvels van kleur, volg een gedetailleerde kaart of doe mee aan een gratis wandelrondleiding (na betaling van vier euro entree). Op zomeravonden worden in de tuin geregeld muziek- en filmvoorstellingen gegeven. En op een heldere dag mag je de Boomslang Tree Canopy Walkway niet missen: een boomkronenpad van staal en hout dat zich – inderdaad als een boomslang – door het bladerdak slingert en weidse vergezichten over de tuin en de Tafelberg biedt.

Sportieve verkenning: Nationaal Park Tafelberg

Trek een dag lang door de bergen of kies voor het immer populaire kabelbaanritje naar de top van dit wereldwonder - wat je ook doet, het is de moeite waard.
Foto door Neil Austen, Getty Images

Vanaf de meeste plekken in Kaapstad valt de Tafelberg, een van de zeven nieuwe wereldwonderen, moeilijk over het hoofd te zien. Als je geen zin hebt om hem te beklimmen, brengt een kabelbaan je de berg op en weer af, maar houdt het weer en eventuele wachttijden voor de kabelbaan in de gaten. Het Nationaal Park Tafelberg kan bogen op méér plantensoorten dan heel Nieuw-Zeeland, dus een wandeling – vooral met een gids of natuurkenner – biedt je dé gelegenheid om deze ongekende diversiteit te bewonderen. Raadpleeg een touroperator als Hike Table Mountain om uit te zoeken welke van de honderden mogelijke routes jou het best past.

Solo-‘bloemensafari’: Grootbos Private Nature Reserve

Een bloemensafari is de beste manier om de biodiversiteit van deze regio echt te begrijpen en waarderen - het liefst met een kenner als gids bij de hand, die je fascinerende verhalen en wetenschappelijke feiten over enkele van de meest zeldzame bloemen en planten in het Grootbos Private Nature Reserve kan vertellen.
Foto door Marie McGrory

Voor een luxueuze bloemenreis kun je op twee uur rijden van Kaapstad een van de mooiste privéreservaten van de oostkust ontdekken: Grootbos, een National Geographic Unique Lodge of the World, waarbij ‘uniek’ nog voorzichtig is uitgedrukt. Naast adembenemende excursies rond de Walker Bay zal een gids van Grootbos je vergezellen op een bloemensafari, zodat je deze zeldzame en fascinerende flora echt leert kennen en meer te weten komt over de bescherming ervan. Je wordt geïnformeerd over de gecontroleerde branden waarmee het fynbos gezond wordt gehouden, gaat op zoek naar zeldzame orchideeën en dwaalt door glooiend heuvelland dat bezaaid is met Erica irregularis, een bloem die van mei tot en met juli alleen in de streek rond de Walker Bay groeit. Grootbos laat je verliefd worden op deze unieke omgeving, en als extraatje zijn het eten en de wijnen hier van ongekende kwaliteit, met gerechten die grotendeels met verse ingrediënten uit eigen tuin worden bereid.

Strandpicknick: Kaappunt en Kaap de Goede Hoop

Het is niet moeilijk een dag lang over de voetpaden rond de Kaappunt te dolen. Kijk onderweg wel uit dat bavianen je eten niet wegkapen...
Foto door Hougaard Malan, Getty Images

Voeg wat strandtijd aan je florale verkenningen toe, met een bezoek aan de Kaappunt, waar de Atlantische en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Terwijl sommigen kiezen voor een stevige wandeling naar de Oude Vuurtoren, is een wandeling over rotsen en looppaden tussen de Kaappunt en Kaap de Goede Hoop een must. Op deze kustwandeling kom je prachtige suikerbossen en andere kenmerkende bloemen van het fynbos tegen, naast wilde dieren als bavianen en Kaapse bergzebra’s. En als je het kunt opbrengen de ongeveer 150 treden van de trap naar beneden te nemen, bestaat de kans dat je de afgelegen Diaz Beach helemaal voor jezelf hebt.

Kampeeravontuur: Nationaal Park Weskus, Postberg-regio

Een tapijt van bloemen bedekt een weide in het Bloemenreservaat Postberg, binnen het Nationaal Park Weskus.
Foto door Paul Bruins, Getty Images

In de West-Kaap staat het Postberg-reservaat twee maanden per jaar (augustus en september) in bloei, met madeliefjes en bolbloemen in uitbundige kleuren. In de hele streek wemelt het van de bekende plekken waar je jouw zoektocht naar bloemen kunt bevredigen, maar deze kleurrijke route ligt op slechts anderhalf uur rijden van Kaapstad, wat het tot de perfecte dagtrip maakt. Je kunt ook van te voren boeken en er een weekend van maken, met de tweedaagse wandeltocht door het Bloemenreservaat Postberg, beschikbaar voor twaalf personen per keer. Het gebied is alleen toegankelijk tijdens het hoogtepunt van het bloeiseizoen (augustus en september). Hoewel het bloemenseizoen in het park steeds populairder wordt, zie je er ook veel vogelaars, kajakkers en fietsers genieten van alles wat de West-Kaap te bieden heeft.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Groenere luchtvaart zal berusten op deze nieuwe technologieën
Reizen
25 topbestemmingen voor 2021
Reizen
Hier vind je misschien wel de beste chocolade ter wereld
Reizen
In het Parc National de Forêts draait het allemaal om de bomen
Reizen
De reistrends voor 2020: van ‘microvakanties’ tot CO2-compensatie

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.