Met een huurauto zie je meer. Dat ontdekken steeds meer reizigers. Meer dan een derde (36%) van de Nederlanders huurde de afgelopen drie jaar weleens een auto in het buitenland, zo blijkt uit het jaarlijkse trendrapport van Sunny Cars. Nederlanders huren een auto met name voor een flexibele fly-drive vakantie (45%). Voor hen dé manier om zoveel mogelijk uit hun roadtrip te halen.

Vrijheid en flexibiliteit

Bijna twee derde van de reizigers noemt het gevoel van vrijheid en flexibiliteit als voornaamste reden om een auto te huren op vakantie in het buitenland. Zo’n 45% van de boekers gebruikt de huurauto om een rondreis te maken. De helft daarvan stippelt de route, inclusief accommodaties, helemaal van tevoren uit, 12% reist volledig op de bonnefooi.

Twee derde van de reizigers noemt flexibiliteit en vrijheid als voornaamste reden om een auto te huren in het buitenland
Twee derde van de reizigers noemt flexibiliteit en vrijheid als voornaamste reden om een auto te huren in het buitenland.
Shutterstock

Opmerkelijk – en lekker Hollands – is dat 76% van de Nederlandse vakantiegangers prijs als een van de drie belangrijkste aspecten noemt bij het kiezen van een autoverhuurder. Ruim een kwart gaat voor de goedkoopste autocategorie en een grote groep neemt eigen kinderzitjes en navigatiesystemen mee omdat dat geld scheelt. Toch blijkt deze groep vaak duurder uit dan ze hoopten.

Duurder uit door extra verzekeringen ter plekke

Vanwege de angst voor onvoorziene kosten sluiten maar liefst 7 op de 10 reizigers ter plekke nog een extra verzekering af. Daarmee zijn ze, zo blijkt uit het onderzoek, dan alsnog duurder uit dan met een vooraf geboekt all-in huurpakket. Of zo’n all-in verzekering nodig is? Een kwart van de vakantiegangers denkt dat de standaardverzekeringen prima voldoen. Toch blijkt ook dat veel Nederlanders eigenlijk geen idee hebben waar ze wel en niet tegen verzekerd zijn, waardoor ze met onnodig veel risico op pad gaan.

Wist jij bijvoorbeeld dat een sterretje in de ruit van de huurauto door een opspattend steentje nooit verzekerd is, tenzij je een aanvullende verzekering afsluit voor glasschade? Of dat het laten repareren van een lekke band niet gedekt is, tenzij je een glas-banden-bodem-dakverzekering aanvullend hebt afgesloten? En hoe denk je dat het zit met schade aan de auto door een dier dat is aangereden? Of schade aan andere auto’s door jouw toedoen?

Vanwege de angst voor onvoorziene kosten sluiten 7 op de 10 reizigers ter plekke nog een extra verzekering af
Vanwege de angst voor onvoorziene kosten sluiten 7 op de 10 reizigers ter plekke nog een extra verzekering af.
Istock

De voordeligste keuze: vooraf all-in huurauto boeken

Een ander opvallend resultaat uit het trendrapport is dat 37% van de Nederlanders de huurauto pas boekt tijdens de vakantie. Zeker in het hoogseizoen loop je dan het risico dat je extra duur uit bent of dat de gewenste auto niet beschikbaar is. Ga je naar Spanje, dan is het helemáál slim om je huurauto vooraf zeker te stellen. Want Spanje blijft, met 37%, veruit het populairste vakantieland om met een huurauto te ontdekken.

De beste keuze, volgens Sunny Cars, is dus vooraf een all-in huurauto boeken. Dat is voordeliger dan ter plekke verzekeringen bijboeken en daarbij loop je het minste risico op onvoorziene kosten door schade.

Meer weten? Lees hier het hele trendrapport >

Over Sunny Cars

Sunny Cars bestaat al sinds 1991 en behoort tot de grootste autohuurspecialisten in Europa. Met een wereldwijd aanbod van all-inclusive huurauto’s, op meer dan 8.000 bestemmingen in 120 landen, maakt Sunny Cars zorgeloze autohuur mogelijk voor iedereen.

Bij Sunny Cars is de huursom glashelder want alle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, inclusief dekking van glas-banden-bodem-dakschade, terugbetaling eigen risico en een aanvullende WA-verzekering van € 7,5 miljoen. Je kunt dus met een gerust hart nee zeggen tegen extra verzekeringen die je ter plekke worden aangeboden, alles is al geregeld. Het wegslepen van je auto bij een ongeval, het verliezen van de sleutels of inbraakschade aan het navigatiesysteem: zodra je iets overkomt, neemt Sunny Cars de afhandeling én de betaling van je over. De Nederlandssprekende medewerkers zijn 24/7 telefonisch te bereiken.

Een all-inclusive huurauto boeken kan eenvoudig via de website van Sunny Cars of via vrijwel alle ANVR-reisbureaus in Nederland waarvan Sunny Cars preferred partner is.