De natuur van Rijnland-Palts

Heuvels en uitgestrekte bossen. Met her en der rotspartijen, maar ook rivieren en watervallen. En bijzondere attracties zoals de Teufelsschlucht (duivelskloof) en een 360 meter lange hangbrug over een kloof.

Door Corno van den Berg
foto's van Corno van den Berg
Gepubliceerd 5 jun. 2018 14:05 CEST
Een wandeling in het natuurpark Teufelsschlucht
Een wandeling in het natuurpark Teufelsschlucht
Foto door Corno van den Berg

De Teufelsschlucht. Alleen al vanwege de naam wil ik de kloof bezoeken. Een scheur in Moeder Aarde, zo kan je dit natuurverschijnsel het best omschrijven. Ik sta voor een bijzondere rotskloof in het landschap die ineens opdoemt bij het dorp Ernzen.

Aan de ingang van het natuurpark Teufelsschlucht
Foto door Corno van den Berg

Een kloof die roept om te worden verkend. Oftewel klimmen en klauteren door de rotsen, met her en der vergezichten. Een ideale speeltuin voor kinderen, merk ik al snel. Een schoolleraar probeert zijn klas bij elkaar te houden, maar de wanhoop in zijn ogen maakt me aan het lachen. En ja, zo voel ik me hier wel. Als een klein kind.

Als ik navraag doe, weet eigenlijk niemand waar de naam vandaan komt. Wel hoor ik een ander bijzonder verhaal. “Deze kloof wordt langzaam een beetje groter. Een deel zakt elk jaar verder weg de achterliggende vallei in,” hoor ik in het bezoekerscentrum. Ik kijk ineens heel anders naar de vele scheuren in de rotsen. “Geen angst. Het gaat erg langzaam,” lacht ze.

In een vallei tussen monumentale rotsen valt ineens de zon tussen de bladeren door. Ik hoor vogels zingen. Zelfs de kinderen zijn even stil. Dit is geen hel, maar eerder de hemel op aarde. En hoe langer ik hier rondloop, hoe meer ik opga in het landschap. Tijdens mijn roadtrip door Rijnland-Palts zie ik een bord van een onbekend nationaal park. Het heet Hünsruck-Hochwald. Hoogbos dus, al weet ik niet wat dat is. Dit is een nieuw nationaal park in Duitsland, dat pas in 2015 werd opgericht. Boswachter Oliver Gross geeft rondleidingen in het park. Dat lijkt me leuk, want ik heb wel wat vragen.

Boswachter Oliver Gross waakt over het nationaal park Hünsruck-Hochwald (Hoogbos)
Foto door Corno van den Berg

Onder meer wat hoogbos is. “Hoogbos groeit op een hoogte tussen de 400 en 700 meter.” Ook hoorde ik over bijzondere dieren die hier voorkomen. “De heuvels vormen het geliefde terrein van de Europese wilde kat die hier leeft. We hebben hier meer dan honderd wilde katten rondlopen,” aldus Oliver. Ze jagen graag in de bossen en schuilen tussen de rotsen.

Dit nachtdier laat zich zelden zien. In een ruime kooi zit een opgevangen dier dat zich wel laat zien. Ik heb dit roofdier nog nooit gezien. Deze plek is een van de belangrijkste in Duitsland, vandaar ook dat het een nationaal park is geworden. De wilde kat wordt inmiddels ook in Limburg geregeld gespot. “Deze dieren stammen overigens niet af van onze kat,” zegt Oliver Hij is trots op zijn gebied, dat lekker ruig is. En vooral ideaal om te wandelen. Er zijn talloze wandelpaden en wonderlijke rotspartijen van duizenden afgebroken stukken rots. De boswachter kijkt uit over zijn achtertuin.

De ochtendnevel siert de imposante Geierlaybrug
Foto door Corno van den Berg

Aan het einde van de dag gaan we naar de Heksenkraag. Het is een lange rotspartij die vanuit de schaduw van de bomen opdoemt. Het begint te regen. En hard te onweren. Het heeft iets illusters. Ik sta droog onder een rots, en kan echt genieten van de kracht van Moeder Natuur.

Het klinkt simpel; een hangbrug over een kloof. Maar het biedt een heerlijk uitzicht over het Mörsdorfer Bachtal. Dit is de Geierlay, een 360 meter lange hangbrug die pas sinds oktober 2015 open is. En al meteen populair is geworden bij wandelaars.

Het is half zeven in de ochtend. Er hangt bijna overal nevel, waardoor het zicht beperkt. Zelfs de brug kan ik niet ontdekken. De mist trekt langzaam weg, waardoor ik steeds verder in de verte kan kijken.

Je loopt letterlijk van loofbos aan de ene kant naar naaldbos aan de andere kant. Er is verder niemand, dat is lekker rustig. Deze brug ligt op zo’n twee kilometer lopen van het dorpje Mörsdorf. Ik hou ervan: attracties waar je iets voor moet doen. Zeker als de wereld net ontwaakt. En ik ook. Op mijn gemak.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Actieve uitstapjes in Rijnland-Palts
Reizen
Cultuur snuiven in Rijnland-Palts
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.