Een yogi mediteert met uitzicht op zee op Black Beach in de Indiase staat Kerala
Een yogi mediteert met uitzicht op zee op Black Beach in de Indiase staat Kerala.
Andrea Artz, Laif, Redux

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘verenigen’ of ‘verbinding'. Voor sommige yogabeoefenaars staat dat voor de verbinding van adem, lichaam en geest. Voor reizende yogi’s kan dat ook een verbinding betekenen met een onvergetelijke plek. Door yoga te beoefenen wordt je bewuster van alles om je heen, waardoor het misschien wel een van de beste manieren is om te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Gelukkig zijn er op enkele van de mooiste ongerepte locaties ter wereld ook speciale plekken te vinden om je spiritueel op te laden.

Kerala, India

Als je yoga in zijn meest pure vorm wilt ervaren, kun je waarschijnlijk het best reizen naar de plaats waar het ooit begon. In de staat Kerala in het zuidwesten van India zijn enkele van de beste centra voor Ayurveda ter wereld te vinden. Deze traditionele geneeswijze kent een eeuwenoude soort yoga die gebaseerd is op de eerste Hindoe-tekst over geneeskunst. Sommige reizigers zullen zweren bij de kracht van Ayurvedische geneeskunst, maar anderen kiezen er misschien voor om op deze locatie meer yoga-ervaring op te doen in de sereniteit van de vele populaire ashrams. Er zijn veel centra die holistische programma’s bieden, met persoonlijke Ayurvedische ‘voorschriften’ voor eten en bewegen. Andere centra bieden kooklessen aan, zodat je dat gevoel van gezondheid en welbevinden ook mee naar huis kunt nemen.

Montezuma, Costa Rica

De stranden van Costa Rica zoals Playa Cocolito zijn een natuurlijke plek om surfen en yoga te combineren
De stranden van Costa Rica, zoals Playa Cocolito, zijn een natuurlijke plek om surfen en yoga te combineren.
HAUSER, LAIF/REDUX

Surfen en yoga vormen een vanzelfsprekende combinatie: voor beide is concentratie, beheersing van de ademhaling en natuurlijk geduld nodig. Costa Rica is misschien wel een van de beste plekken om van het beste van beide te genieten. Montezuma is geliefd onder reizigers vanwege zijn gastvrije inwoners en kunstzinnige vibe. En dan hebben we het nog niet over de heerlijke, vegetariër-vriendelijke eetgelegenheden. Dankzij de ruige, rotsachtige kust is het er minder druk dan in andere nabijgelegen plaatsen, zoals Santa Teresa. Voor de beste golven in de omgeving loop je een stukje langs de kust richting het noorden naar Playa Grande. Hier kun je testen hoe jouw balans is op de golven. Daarna kun je jezelf trakteren op een avocado smoothie met uitzicht op de Golfo de Nicoya.

Amalfikust, Italië

De Amalfikust strekt zich uit langs Positano en Napels in Itali
De Amalfikust strekt zich uit langs Positano en Napels in Italië.
Nigel Hicks, National Geographic Creative

Als je jezelf terugvindt op een boerderij langs de Italiaanse Amalfikust met uitzicht op de Tyrreense Zee, weet je dat je een goede beslissing hebt genomen. Stadjes als Ravello, Praiano en La Selva zijn de perfecte setting voor zo'n avontuur. Wie een echt spirituele ervaring zoekt, maakt een wandeltocht over het Sentiero Degli Dei (pad van de goden), dat het fraaie bergdorpje Agerola verbindt met Nocelle. Het pad loopt langzaam naar beneden en biedt een prachtig uitzicht over de kust en het eiland Capri. Geniet tussen de yogalessen door van de geur van nog ongeplukte tomaten, verse basilicum, olijfgaarden en citrusbomen. En krijg later een maaltijd opgediend met ingrediënten die rechtstreeks van het land komen.

Koh Yao Noi, Thailand

Op plekken als Wat Chalong in Phuket in Thailand komen minder toeristen Yogis vinden er een rustig verblijf
Op plekken als Wat Chalong in Phuket in Thailand komen minder toeristen. Yogi’s vinden er een rustig verblijf.
Günter Standl, Laif, Redux

Als yogabeoefenaar ben je gespitst op je zintuigen (en probeer je daarvan los te komen). Het slaperige, ongerepte eiland Koh Yao Noi biedt volop gelegenheid om dat te oefenen. Koh Yao Noi biedt een welkome ontsnappingsmogelijkheid uit de meer toeristische gebieden van Thailand. De leraren hier geven lessen die zijn gebaseerd op verschillende yoga-stijlen, van hatha tot yin, en onderwijzen daarnaast pranayama (ademhalingstechnieken) en meditatie. Verbeter je fysieke conditie met een avontuurlijk uitstapje bergbeklimmen, en maak een serene kayaktocht door de mangroven, langs felgekleurde tropische planten, groene palmbomen en kleurige vlinders. Sluit de dag af op een verlaten strand en mediteer op het ritme van de oceaan.

Heilige vallei, Peru

Het raam van het retreat center Pachamama Wasi dat wordt gerund door een familie biedt een panoramisch uitzicht over de Valle Sagrado de los Incas
Het raam van het retreat center Pachamama Wasi, dat wordt gerund door een familie, biedt een panoramisch uitzicht over de Valle Sagrado de los Incas.
Kelly Barrett

De meeste reizigers gaan naar Peru om de befaamde ruïnes te bezoeken, zoals de beroemde Machu Picchu. Wie het rustiger aan wil doen, kan een paar nachten blijven om mentaal en spiritueel op krachten te komen in de eenzaamheid van de Valle Sagrado. Veel gelegenheden in de vallei zijn familiebedrijven, waardoor je in een hartelijke sfeer je eigen spirituele pad kunt volgen. Je kunt er ook vaak allerlei activiteiten vinden die hun wortels hebben in eeuwenoude sjamanistisch tradities, van ceremonies in een gemeenschappelijk zweethut tot de oude San Pedro-geneeskunst van de Inca's, die volgens de geestelijken uit de Andes verbonden is met Pachamama, oftewel moeder Aarde. Sommige traditionele genezers adviseren om thee van cocabladeren te drinken om je lichaam te laten wennen aan de hoogte, of om de bladeren gewoon te kauwen. Ga daarna op pad in het omringende landschap om de lucht in te ademen van een van de mooiste en meest historische landschappen ter wereld. Als je ‘s ochtends wakker wordt en overal rondom uitzicht hebt op de Andes, vraag je je af of je nog steeds droomt.

Sedona, Arizona

Een vrouw doet yogaoefeningen onder de sterrenhemel bij Sedona in Arizona
Een vrouw doet yogaoefeningen onder de sterrenhemel bij Sedona in Arizona.
TWILDLIFE, GETTY IMAGES

Misschien maakt het niet eens uit of je geloof hecht aan die specifieke New Age-stroming die zich aangetrokken voelt tot dit zogenaamde ‘vortexcentrum.’ Als je aankomt, voel je de aantrekkingskracht toch wel; of dat nou is vanwege de verschillende alternatieve geneeswijzen die hier worden aangeboden of vanwege de bijzondere gestreepte bergen en steile canyons in het woestijnlandschap. Maak, als je toch in de buurt bent, ook een uitstapje naar de tussen dennen en jeneverbesstruiken gelegen Amitabha Stupa en Peace Park aan de voet van Thunder Mountain. Volgens de boeddhistische traditie staat een stoepa voor de Geest van Verlichting. De ultieme ruimte om spiritueel op te laden.