Ontdek de opwindende historische architectuur van Havana

In de hoofdstad van Cuba vind je een van de meest indrukwekkende historische binnensteden van heel Zuid-Amerika.

Door Jeannette Kimmel
Gepubliceerd 20 sep. 2018 12:03 CEST
Maak een reis door de opwindende geschiedenis van Oud Havana

Gesitueerd rond vijf grote pleinen is La Havana Vieja, Oud Havana, een van de meest indrukwekkende centra van historische architectuur in Zuid-Amerika. De veelkleurige façades van de wijk – van neoclassicistisch tot Art Nouveau – getuigen van het veelzijdige erfgoed van Cuba.

Havana werd begin zestiende eeuw door de Spaanse conquistador Pánfilo de Narváez op de zuidwestkust van het eiland Cuba gesticht, maar verhuisde tweemaal van plek voordat de stad zijn definitieve ligging, op de noordwestkust van het Caraïbische eiland, had gevonden.

Die ligging aan de Golf van Mexico was strategisch en maakte de stad tot een gebruikelijke ankerplaats voor schepen die van en naar de Nieuwe Wereld voeren. Al snel was Havana de grootste haven in het Spaanse West-Indië. Ook nu nog zijn hier enkele van de oudste vestingwerken van heel Amerika te vinden, terwijl Oud Havana kan bogen op enkele van de vroegste en mooiste voorbeelden van koloniale architectuur in Latijns-Amerika.

Het oorspronkelijke stratenplan van Oud Havana is nog intact. Zo’n negenhonderd historische gebouwen zijn gesitueerd rond vijf grote pleinen – de Plaza de Armas, Plaza Vieja, Plaza de San Francisco, Plaza del Cristo en Plaza de la Catedral – terwijl Caraïbische, Spaanse, Franse en Britse invloeden worden weerspiegeld in barokke en neoclassicistische bouwwerken en juweeltjes van Art Deco.

Gedurende de negentiende en twintigste eeuw zorgden strikte bouwvoorschriften ervoor dat deze architectuur bewaard is gebleven: rond de keienstraatjes zie je prachtige smeedijzeren poorten, oude binnenhoven en stenen balkons. Tot de hoogtepunten behoren het Castillo de la Real Fuerza, een van de oudste forten van Amerika. De achttiende-eeuwse Catedral de San Cristóbal de la Habana, aan het gelijknamige plein, is een must. Om de hoek ligt het Taller Experimental de Gráfica, een centrum voor experimentele kunst waar je kunstenaars aan het werk kunt zien.

Hoe kun je er komen?

De internationale luchthaven José Martí ligt op 22 kilometer van Oud Havana en verbindt de stad met Noord-Amerika, Europa en andere Caraïbische eilanden.

Wat is er te doen?

Al jarenlang worden toeristen uit de hele wereld aangetrokken door het culturele erfgoed, de ongerepte stranden en het bruisende nachtleven van Cuba. Bezoek aduana.co.cuvoor de meest actueleinformatie over de Cubaanse douaneregels. Veel touroperators organiseren groepsreizen met inbegrip van overnachtingen, maaltijden, transport en culturele rondleidingen, waaronder ook ‘Cuba: Discovering Its People and Culture’van National Geographic, met bezoeken aan Havana, Cienfuegos en het historische stadje Trinidad.

Wanneer kun je gaan?

Havana heeft een tropisch klimaat, en zoals in de rest van het Caraïbisch gebied loop je van juni tot november de kans om in een orkaan terecht te komen. Van november tot maart is het doorgaans droger, hoewel alles tijdens het hoogseizoen duurder is. Sommige hotels bieden in het laagseizoen – in mei, juni en september – minder voorzieningen. In de zomermaanden vallen er stevige tropische buien. Maar laat je door zo’n hoosbui in de middag niet afschrikken en duik dan in een van de vele cafés aan de Plaza Vieja (er is zelfs een microbrouwerij) en zoek verkoeling met een verse mojito terwijl je deze spectaculaire stad in je opneemt.

Journaliste Jeannette Kimmel werkte eerder voor het tijdschrift National Geographic Traveler. Volg haar avonturen op Twitteren Instagram.

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

bekijk videos

Reizen1:24

Deze opmerkelijke, eeuwenoude kerken werden zonder spijkers gebouwd

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze opmerkelijke, eeuwenoude kerken werden zonder spijkers gebouwd
Reizen
Ontdek een imposante eeuwenoude stad in Thailand
Reizen
In vogelvlucht over Cambodja’s eeuwenoude stenen stad
Reizen
Extreem weer bedreigt een van de grootste watervallen op aarde
Reizen
Moderne juweeltjes: 10 musea met een spectaculaire architectuur

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.