Luzern is niet de bekendste stad van Zwitserland, maar wel ongelooflijk veelzijdig, met veel fraais op loopafstand. Steek de Kapelbrug over, hos mee in het carnival en neem de tandradbaan: Luzern heeft voor ieder wat wils. National Geographic Traveler zette vier lokale tips voor je op een rijtje.

Voor slenteraars

De Kapelbrug in Luzern
De Kapelbrug in Luzern.
NICOLASMCCOMBER/GETTY IMAGES

Luzern is klein genoeg om te belopen. Wandelend ontdek je veel van de juweeltjes, waaronder de fraaie Altstadt; de Jezuïetenkerk met haar uivormige koepels; de imposante Leeuw van Luzern, in de rotsen uitgehouwen en door Mark Twain als ‘meest ontroerend-tragische stuk steen ter wereld’ omschreven; en de houten Kapelbrug, een overdekte en met bloemen versierde brug die vanbinnen is beschilderd met taferelen uit de Zwitserse geschiedenis.

Voor cultuurvreters

Aan de noordoever van het Vierwoudstrekenmeer staat het vorstelijke Grand Hotel National een 41 kamers tellend monument van Neorenaissance en barok dat rond 1900 werd opgericht door hotelier Csar Ritz en de grote chef Auguste Escoffier Het hotel houdt zijn traditie van culinaire topkwaliteit in ere met vier restaurants een caf en een terras met bar aan het meer
Aan de noordoever van het Vierwoudstrekenmeer staat het vorstelijke Grand Hotel National, een 41 kamers tellend monument van Neorenaissance en -barok dat rond 1900 werd opgericht door hotelier César Ritz en de grote chef Auguste Escoffier. Het hotel houdt zijn traditie van culinaire topkwaliteit in ere, met vier restaurants, een café en een terras met bar aan het meer.
Met vriendelijke toestemming van GRAND HOTEL NATIONAL LUZERN

Het hele jaar bruist Luzern van de festivals. In november verrijken artiesten als John P. Hammond en Buckwheat Zydeco het Lucerne Blues Festival. In februari viert de bevolking carnaval, met optochten en uitgedoste feestvierders. In augustus vindt het meerweekse Lucerne Festival (klassieke muziek, sinds 1938) plaats. In september volgt het World Band Festival, Europa’s grootste blazersevenement, met brassbands en orkesten uit de hele wereld.

Voor verkenners

Stap in je bergschoenen en verken de Alpen buiten Luzern Wandel rond de Eiger en beklim de lager gelegen flanken van de Matterhorn
Stap in je bergschoenen en verken de Alpen buiten Luzern. Wandel rond de Eiger en beklim de lager gelegen flanken van de Matterhorn.
DEIMAGINE/GETTY IMAGES

Het Vierwoudstrekenmeer is het domein van veerponten en raderstoomboten, die passagiers naar badplaatsen als Brunnen en Weggis brengen of halfdaagse cruises over het meer verzorgen, met stops in andere badplaatsen en stadjes – en aansluitingen op een netwerk van (berg)wandelroutes rond het meer. Omdat dit Zwitserland is, zijn er watersportmogelijkheden, waaronder windsurfen, kajakken, waterskiën en peddelsurfen.

Voor treinfanaten

De Matterhorn is vanuit Luzern goed bereikbaar per trein
De Matterhorn is vanuit Luzern goed bereikbaar per trein.
SUPHANAT WONGSANUPHAT/GETTY IMAGES

De steilste tandradbaan ter wereld brengt je naar de 2128 meter hoge Pilatusberg bij Luzern. Vandaar is het tien minuten lopen naar het Esel-panoramadek, met weidse uitzichten over Luzern, het meer en de Alpen. Een andere populair uitstapje is de Dragon Ride, een kabelbaan waarop je van het tussenstation Fräkmüntegg naar de top van de Pilatus ‘vliegt’. Voor treinfanaten is er het transportmuseum Verkehrshaus der Schweiz.

Lees meer over Zwitserland.

Dit artikel is ingekort en verscheen in National Geographic Traveler editie 4, 2018.