Gasten van het Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba, een populaire bestemming voor pasgetrouwde stellen, zijn ook dolgelukkig als ze hier niet met hun wederhelft vertoeven. Dat komt onder andere omdat het hotel op een van de mooiste witte zandstranden van dit Caraïbische eiland staat: Eagle Beach. En deels omdat de gemiddelde Amerikaan of Europeaan met een verblijf van een week in dit resort een lagere CO2-voetafdruk achterlaat dan in eigen land – met inbegrip van de retourvlucht naar Aruba.

Hoe is dat mogelijk? Wel, omdat de eigenaar en directeur van Bucuti, Ewald Biemans, in het groot denkt. Zijn resort loopt al dertig jaar voorop in duurzame gastvrijheid. Van het organiseren van schoonmaakacties op stranden in de begindagen tot de installatie van energiezuinige apparaten en het ondersteunen van acties voor het behoud van zeeschildpadden – in dit resort weet men hoe je milieubehoud moet aanpakken.

Maar twee jaar geleden wilden Biemans en zijn team nog een stap verdergaan en het eerste klimaatneutrale resort in het Caraïbisch gebied creëren.

Om klimaatneutraal te worden moest er heel wat gebeuren. Het betekent niet simpelweg dat je wat minder handdoeken wast en een paar lichten uitdoet. Het certificaat voor klimaatneutraliteit vereist dat de CO2-uitstoot van alle activiteiten ten behoeve van het resort worden meegeteld, waaronder het dagelijks vervoer voor het personeel, de aanlevering van voedsel en goederen, en ook alle CO2 die wordt uitgestoten bij het organiseren van congressen en zakenreizen. En hoewel veel bedrijven hun voetafdruk kunnen verlagen met de aankoop van emissierechten, was Biemans vastbesloten om het resort zelf geheel klimaatneutraal te maken. En zijn team kwam verrassend ver.

Het resort is nu voorzien van een van de grootste zonnepanelen die door de Arubaanse overheid worden toegestaan, terwijl de kleine hoeveelheid emissierechten die het toch moest aankopen, van een plaatselijk windpark werden betrokken. Maar het produceren van je eigen energie is niet de enige manier om klimaatneutraal te worden. In de afgelopen paar jaar heeft Bucuti nog meer stappen gezet om minder afval(water) en meer schone energie te produceren. Daarbij worden methoden gebruikt waarvan de gasten niets merken, zoals energiezuinige apparatuur of het verminderen van looswater en niet-recyclebaar afval. Maar sommige besparingen worden bereikt door initiatieven die het verblijf van de gasten juist aangenamer maken. In het restaurant worden maaltijden met verse ingrediënten van plaatselijke boerderijen en met koraalduivel (een invasieve zeevis) van plaatselijke vissers geserveerd. En na de maaltijd gaat het overtollige voedsel terug naar plaatselijke boerderijen om als varkensvoer te dienen.

Milieubehoud houdt niet op bij het berekenen van de CO2-voetafdruk. Het hotel steunt ook een reeks programma’s ten behoeve van lokale kunstenaars, het behoud van de plaatselijke flora en fauna en zelfs een jaarlijks recyclingfestival.

In het Bucuti  Tara Beach Resort wordt gebruikgemaakt van zonnepanelen en wordt aanvullende zonne en windenergie aangekocht om het resort geheel klimaatneutraal te maken
In het Bucuti & Tara Beach Resort wordt gebruikgemaakt van zonnepanelen en wordt aanvullende zonne- en windenergie aangekocht om het resort geheel klimaatneutraal te maken.
Bucuti & Tara Beach Resort

Biemans zal de eerste zijn om te zeggen dat de weg naar duurzaamheid niet eenvoudig is. Maar de voordelen ervan wegen op tegen de inspanningen. Bucuti is volgens hem een plek waar het personeel met trots werkt en waar gasten in alle comfort van een relaxte vakantie in een schitterende omgeving kunnen genieten. En als ze weer naar huis vliegen, zijn ze volgens Biemans “schuldenvrij.” Veel gasten vragen zelfs om advies over energiezuinige apparatuur of andere tips die ze thuis of in hun bedrijf kunnen toepassen.

“Ik krijg elke dag complimentjes over de waardering voor deze plek,” zegt Biemans. “Daardoor bouwen we veel goodwill op.”

Lees ook: 7x Hidden gems van Aruba