Oké, eerlijk is eerlijk: op een eiland van 30 bij 9 kilometer is het moeilijk om mooie plekken verborgen te houden. Toch worden deze plekken nog verrassend vaak overgeslagen, omdat veel toeristen niet verder kijken dan de witte bountystranden. Dit zijn de gems van Aruba die je niet mag missen!

1. Nationaal park Arikok

Metershoge cactussen tekenen de heuvelachtige skyline van Arikok: het enige nationale park van Aruba dat maar liefst 20 procent van het eiland beslaat. Wilde geiten en ezels bewonen dit ruige landschap. Hike door droge rivierbeddingen, ontdek de ruige kustlijn, vol witte zandbaaitjes waar de zee woest tegenaan slaat, en bewonder tekeningen in een diep grottenstelsel, van de indianen die hier duizenden jaren geleden leefden. Dit is Aruba hoe het ooit was.

Het landschap van Arikok wordt getekend door enorme cactussen
Het landschap van Arikok wordt getekend door enorme cactussen.
Veerle Witte

2. Natuurlijk zwembad Conchi

Aan deze ruige kant van het eiland kan je enkel komen met een jeep of squad. Zwemmen is overal gevaarlijk, behalve in Conchi, ook wel de natural pool genoemd. Deze rotsformatie van vulkanisch gesteente is door krachtige golfslagen tot een natuurlijk zwembad gevormd, waar je rustig zwemt terwijl de zee met geweld tegen de rotsen omhoog slaat. Boven de grotere pool, waar het soms erg druk kan worden, ligt nog een kleine pool verstopt. Klim ernaartoe voor een privézwembad met uitzicht over de ruige zee.

De kleine pool bij Conchi helemaal voor mezelf
De kleine pool bij Conchi: helemaal voor mezelf!
Veerle Witte

3. San Nicolas

Dit oude stadje aan de zuidoostkant van het eiland ademt een Brits-Caribische sfeer. Bezoek tot de nok toe gedecoreerde kroeg Charlie’s Bar, die al meer dan 70 jaar een begrip is op Aruba, waarna je de straat oversteekt naar het piepkleine Community Museum. Iedere donderdag transformeert San Nicolas tot een openluchttheater van Arubaanse carnavalshows, compleet met kraampjes vol Arubaanse lekkernijen en souvernirs, tijdens het Carubbian Festival.

4. Alto Vista

Via een kronkelende weg, gemarkeerd met witte kruizen bereik je Alto Vista. Deze kleine gele kapel boven op een heuvel is de eerste rooms-katholieke kerk die gebouwd werd op Aruba, in 1750. Aangezien de kerk zo klein is, zijn er buiten banken geplaatst zodat je ook vanaf hier de dienst kan volgen. Met het uitzicht op zee, is dit eveneens een populaire spot om de zon onder te zien gaan. Vergeet niet het vredeslabyrint achter de kapel te lopen: laat de controle varen en je leiden.

Alto Vista
Alto Vista.
Veerle Witte

5. Spaans Lagoen

Vanuit Mangel Halto, een strand aan de zuidoostkust van Aruba met kenmerkende mangroven waar je super goed kunt snorkelen, start ik mijn paddleboardles. We paddlen een stukje langs de kust en slaan rechtsaf de Spaans Lagoen in. Deze binnenbaai van twee kilometer lang is omgeven met mangroven: je deelt hem met niemand anders. Dit is zonder twijfel de meest relaxte plek van Aruba.

Een relaxmomentje in de Spanish Lagoon tijdens de paddleboardles
Een relaxmomentje in de Spanish Lagoon tijdens de paddleboardles!
Dennis Martinez

6. Vuurtoren California

Vanaf de vuurtoren op de meest westelijke punt van het eiland kijk je uit over de eerste zandstranden die de kustlijn van Aruba tekenen: Arashi Beach, Boca Catalina en Malmok. De voormalige huisjes van de vuurtorenwachters zijn nu omgebouwd tot het restaurant La Trattoria. Het uitgestrekte terras biedt een spectaculair uitzicht en is dé plek voor een romantische sunset diner!

7. Renaissance Island

Paradijselijker dan dit wordt het niet: Renaissance Island is een klein privé-eiland van het Renaissance Hotel met twee parelwitte stranden. Flamingo’s paraderen door het kalme azuurblauwe water en langs de ligbedjes op Flamingo Beach. Van toeristen trekken zij zich niks aan. De boot naar het tropische paradijs is gratis voor hotelgasten. Verblijf je niet in het Renaissance Hotel, dan betaal je de hoofdprijs: 99 dollar per persoon.

Strike a pose
Strike a pose!
Veerle Witte

Volg mijn avonturen live op Twitter, waar ik dagelijks meerdere foto's en updates plaats!