Avontuurlijke stedentrip-tip: het Zuid-Tiroolse Chiusa en haar omgeving

Chiusa, ook wel Klausen genoemd, is een kunstenaarsstadje in Zuid-Tirol. Omringd door schattige dorpjes en schitterende natuur is deze stad in Noord-Italië een perfecte uitvalsbasis voor avonturiers.

Gepubliceerd 13 mrt. 2019 11:14 CET

Stel jezelf voor op een terras dat uitkijkt op het majestueuze berglandschap van de Dolomieten, terwijl je nipt aan je glas wijn en smult van een goede maaltijd. Zo ziet het leven in Zuid-Tirol eruit, de regio in het noorden van Italië die maar liefst 300 zonnige dagen per jaar kent. Met 19 lokale restaurants die samen 25 Michelin-sterren hebben, is het tevens de meeste bekroonde provincie van Italië.

Chiusa ligt in het hart van de Isarcovallei.
Foto van Alex Filz

Chiusa en omgeving

Eén van de vakantieregio’s om te ontdekken in Zuid-Tirol is de omgeving rond Chiusa, of Klausen. De regio bestaat uit de kunstenaarsstad Chiusa, het dorp met de scheve toren Barbiano/Barbian, het kastanjedorp Velturno/Feldthurns en het alpenweidegebied Villandro/Villanders.

Verken het bergachtige gebied vanuit het kunstenaarsstadje, gelegen in het hart van de Isarcovallei en bij de stad Bressanone/Brixen. Torengevels, brede erkers, middeleeuwse muren, kronkelende steegjes en Zuid-Tiroolse flair: het charmante stadje Chiusa behoort tot een van de mooiste oude steden van Italië en niet zonder reden deel van I Borghi più belli d’Italia. Proef de traditionele keuken gecombineerd met de beste wijn uit de kelders op het dorpsplein, en neem een kijkje bij het schilderachtige benedictijnenklooster met uitzicht over de stad en de natuur die haar omringt.

De charmante straten van Chiusa.
Foto van Alex Filz

De talloze wandel- en fietspaden die vanuit Chiusa naar de rondom gelegen kastanjebossen, wijngaarden en alpenweiden leiden, maken het stadje tot perfecte bestemming voor een avontuurlijke stedentrip. Aan de ene kant van de stad ligt een dal dat zich uitstrekt tot de toppen van de Alpi di Sarentino, aan de andere kant opent het zich tot aan de poort van de Funesvallei.

De Barbianowaterval.
Foto van Wolfgang Gafriller

Wandelparadijs: van watervallen tot alpenweiden

Van de Barbianowaterval, die over verschillende rotswanden ruim 200 meter omlaag stort (waarvan de laatste val met zijn 85 meter de hoogste is), tot de op een na grootste alpenweide van Zuid-Tirol: de natuur rondom Chiusa nodigt uit om op pad te gaan. Ontdek de gezellige berghutten in het uitgestrekte wandelgebied vol heidevelden, meren en glooiende bergtoppen die tot 2.500 meter reiken. 

Kleine dorpjes liggen prachtig op de kam van het zonnige middelgebergte. Breng zeker een bezoek aan Barbiano, het dorp met de scheve toren – die nog meer overhelt dan de Toren van Pisa –, gelegen op 830 meter hoogte. Vanuit hier wandel je verder naar Tre Chiese: een plaatsje met drie kleine kerken, gebouwd in de 12e en 15e eeuw, dat enkel te voet bereikbaar is en een waanzinnig uitzicht biedt op de Dolomieten.

De drie kerken van Tse Chiese.
Foto van Wolfgang Gafriller

Kastanjedorpen en zilvermijnen

Ook het kastanjedorp Velturno, omzoomd door ruisende loofbomen en machtige tamme kastanjes, wil je niet missen. De ligging is uniek; te midden van velden, weiden en oude dorpen die zich tegen zachte heuvels aanvlijen, met uitzicht op de imposante toppen van de Odle. Het dorp ligt in het midden van de 65 kilometer lange wandelroute 'Keschntweg', en is het thuis van kastanjebomen die wel 3000 jaar oud zijn.

Het alpenweidegebied Villandro leent zich goed voor een mooie hike.
Foto van Santifaller Photography

Op zoek naar wat meer avontuur? Bezoek in het alpenweidegebied Villandro een van de belangrijkste middeleeuwse zilvermijnen uit Zuid-Tirol. Begin 20e eeuw werd hij gesloten, maar inmiddels is de mijn grondig opgeknapt en weer geopend voor publiek. Tijdens een tour neemt een berggids je mee door de tunnels, terwijl een geoloog de geheimen van de mijn onthult. De tocht wordt afgesloten met Zuid-Tiroolse lekkernijen in het mijnwerkershuis.

Meer weten over Chiusa/Klausen en haar omgeving? Lees hier verder!

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.