De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Dit zijn de gelukkigste landen ter wereld volgens 2019 VN-rapport

In het ‘Wereldgeluksrapport 2019’ van de Verenigde Naties zijn 156 landen gerangschikt naar belangrijke factoren die ons gevoel van welbevinden bevorderen.

Door Christine Blau, Gulnaz Khan
Gepubliceerd 22 mrt. 2019 13:45 CET

Wat maakt een land ‘gelukkig’? De Verenigde Naties behandelen het antwoord op deze vraag in hun jaarlijkse Wereldgeluksrapport, waarin 156 landen naar hun mate van geluk zijn gerangschikt. Tot de sleutelfactoren voor een gevoel van welbevinden behoren het aantal gezonde levensjaren, het sociale netwerk, vertrouwen in de overheid, inkomen per hoofd van de bevolking en vrijgevigheid.

Op de ranglijst voor dit jaar halen dezelfde landen als vorig jaar de top-10, hoewel sommige een paar plekken zijn gestegen terwijl anderen zijn gedaald. Finland blijft op de eerste plek staan, terwijl Australië naar de elfde plek zakt en Oostenrijk de top-10 binnenkomt. Canada, het enige Amerikaanse land in de top-10, zakt van de zevende naar de negende plek. Ook de Verenigde Staten zijn gedaald, naar de negentiende plaats, één plaats lager dan in 2018.

In het rapport van dit jaar ligt de nadruk op geluk en gemeenschap, waarbij factoren als technologie, internetgebruik, ‘Big Data’ en verslavingen zijn meegewogen.

“We bevinden ons in een tijdperk van toenemende spanningen en negatieve emoties,” zei Jeffrey Sachs, directeur van het Sustainable Development Solutions Network en een van de medeauteurs van het rapport, in een persverklaring. Het doel van het Wereldgeluksrapport is om regeringen en individuen een kader te bieden waarbinnen ze geluk in hun landen kunnen bevorderen.

In dat kader riepen de Verenigde Naties in 2012 de twintigste maart uit als ‘Internationale Dag van het Geluk’, om “het belang van geluk en welbevinden als universele doelstellingen en aspiraties in het leven van mensen in de hele wereld en het belang van de erkenning daarvan ten behoeve van beleidsdoeleinden te benadrukken.”

Hoewel ervaringen van toeristen niet specifiek zijn meegewogen, benoemt het rapport wel enkele standaards voor ‘gelukkige’ plekken om te bezoeken. Een glimlach is per slot van rekening besmettelijk. Bekijk in de fotogalerij hierboven de ‘gelukkigste’ landen ter wereld en enkele van de aspecten die deze landen zo uniek maken.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

LEES VERDER

De gelukkigste landen ter wereld in 2020

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vind al je reisinspiratie voor 2019 op de Vakantiebeurs
Reizen
Hongaarse koks brengen een eerbetoon aan klassiekers, met een twist
Reizen
Hongarije: ver van zee, vol van water
Reizen
Het Balatonmeer: de ‘Hongaarse zee’ is ook een culinair paradijs
Reizen
Hongarije: land van kuurbaden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.