Rio de Janeiro, ook wel de ‘Cidade Maravilhosa’ genoemd, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, prachtige stranden, vriendelijke mensen en natuurlijk het carnaval. Deze Braziliaanse stad, waar je het standbeeld Christus de Verlosser aantreft, maar ook swingende samba en bossanova, en het uitgestrekte bos van Floresta da Tijuca, is de perfecte mix van natuur en cultuur. Het is deze combinatie van natuurschoon en menselijke creativiteit die maakt dat ik nooit meer uit deze stad weg wil.

Over mijn werk

De Mantis Expedition was een reis door het Atlantisch Woud, op zoek naar zeldzame bidsprinkhanen. Het team bezocht fantastische plekken, van de bergen van Serra dos Órgãos tot de duinen van Itapebussus, waar wilde dieren en mensen co-existeren. Tijdens onze zoektocht naar bidsprinkhanen ontdekten we de rijke biodiversiteit van dit bedreigde bioom, en hoorden we de verhalen van de mensen die er leven.

Reizen voor het goede doel

O Navegador in de wijk Centro in Rio de Janeiro is een gezellig restaurant waar je typisch Braziliaans kunt eten, met een biologische, lokale menukaart. De ingrediënten die ze gebruiken worden ingekocht bij een aantal kleine boerderijen die door families worden gerund, wat bijdraagt aan het ontstaan van een netwerk van duurzame productie.

Wat neem je mee

Ik ga nooit van huis zonder een zaklamp. Als de zon ondergaat, komen talloze dieren tevoorschijn, want de meeste dieren zijn ‘s nachts actief. Veel mensen maken een wandeling in de natuur en zijn dan tevreden als ze een paar vlinders en vogels hebben gezien. Ik vind het juist leuk om ‘s nachts terug te komen en dan de verborgen bewoners te ontdekken. Nachtelijke ontdekkingstochten zijn ontspannen, ze leveren veel moois op en ze zijn te maken door iedereen die een zaklamp heeft. Zorg er in Rio voor dat je altijd weet welke plekken je ‘s nachts veilig kunt bezoeken: ga er niet in je eentje op uit en vraag aan een plaatselijke bewoner waar je beter weg kunt blijven, omdat dat nog weleens kan veranderen.

Traditionele kunst

Lokale ambachtslieden vind je op markten als Feira de São Cristóvão, Feira da Praça XV, Feira de Copacabana en Feira do Lavradio. In de wijk Santa Teresa zijn niet alleen mooie oude huizen en straten, en traditionele restaurants, maar ook veel plaatselijke kunstenaars met een klein winkeltje, zoals Tucum Brasil, waar inheemse kunst wordt verkocht.

Dansers treden op in een Salgeuiro sambaschool een van de vele waar mensen samenkomen om mee te doen aan de beroemde carnavalsoptochten waarvoor ieder jaar ongeveer een miljoen toeristen naar Rio komen
Dansers treden op in een Salgeuiro sambaschool, een van de vele waar mensen samenkomen om mee te doen aan de beroemde carnavalsoptochten waarvoor ieder jaar ongeveer een miljoen toeristen naar Rio komen.
Phil Clarke Hill, In Pictures/Getty Images

Hoe hoort het in Rio

Brazilië is het enige land in Latijns-Amerika waar Portugees wordt gesproken, verwacht niet dat mensen Spaans praten. Veel mensen spreken Engels, vooral in toeristische wijken, en de inwoners van de stad zijn meestal behulpzaam. Rio heeft prachtige stranden en watervallen maar naaktrecreatie is verboden. Het is heel normaal om in restaurants en bars hapjes en drankjes te delen, dus schroom niet om te vragen of je een gerecht kunt delen. Je zult zien dat de inwoners van de stad elkaar vaak omhelzen en zoenen als ze elkaar begroeten.

Wat je moet lezen

Als je je wilt inlezen in landen met regenwouden, is In the Rainforestvan journaliste Catherine Caufield een klassieker. Hoewel het boek al best oud is, geeft het nog steeds een goed beeld van de schoonheid en kwetsbaarheid van dit soort plekken. Maar Brazilië leer je pas echt kennen via de muziek. Voordat je het land bezoekt, moet je beslist eens luisteren Acabou Chorare van Novos Baianos, Tropicalia ou Panis et Circensis, Clube da Esquina van Milton Nascimento en Lô Borges, Caetano Veloso, Gilberto Gil, Elis Regina, Vinicius de Morais en Tom Jobim (bossanova), Nara Leão, Chico Buarque en Gal Costa (Braziliaanse volksmuziek), en Os Mutantes (Braziliaanse rock).

Ga op les

In bepaalde tijden van het jaar kunnen reizigers sambalessen krijgen bij sambascholen en op andere locaties, vooral als het carnaval eraan komt. Reizigers kunnen voor carnaval een carnavalskostuum kopen in lokale gemeenschappen, zodat ze mee kunnen doen aan een parade van een sambaschool.

Dancers perform at a Salgeuiro samba school one of many that band together to put on the famous Carnival parades which flood Rio with about a million tourists annually
Dancers perform at a Salgeuiro samba school, one of many that band together to put on the famous Carnival parades which flood Rio with about a million tourists annually.
Mario Tama, Getty Images

Ethische reistip

Brazilië is een multicultureel en divers land. In Rio de Janeiro zijn allerlei culturen en religies te vinden, wees dus altijd vriendelijk en respectvol tegen anderen. Ruim je afval op, vooral op het strand. Voer geen wilde dieren.

Proef de ware smaak

De traditionele bestelling op het strand is Biscoito Globo (een snack van cassave) en Matte Leão (koude thee). In de tentjes op of bij het strand is vers kokoswater een must. Tijdens wandelingen door de stad krijg je weer energie van bevroren Açai en verse fruitsappen. Ga voor een lekker ontbijtje naar Jarbô Café (Jardim Botânico), Da Casa da Táta (Gávea), Empório Jardim (Leblon) of Tapi (Leblon of Centro). Lunchen of dineren kan in Zazá Bistrô (Ipanema) of Fogo de Chão (Botafogo).

Vermijd de platgetreden paden

Prainha is een ongerept strand. Het ligt ver van de stad maar is zeer de moeite waard en na een dagje strand kun je lekker vis gaan eten in Guaratiba. Pedra Bonita is een makkelijk te lopen pad dat een geweldig uitzicht biedt over de stad. Pedra da Gávea en Bico do Papagaio zijn voor ervaren wandelaars, nergens in de stad vind je een mooier uitzicht. Maak als het kan een boottochtje naar het eiland Paquetá, een klein dorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Cultureel erfgoed

De inwoners van de stad gaan graag naar de zonsondergang kijken. Ga naar Mureta da Urca, waar mensen ‘s middags aan zee een biertje of een caipirinha gaan drinken, of naar Pedra do Arpoador aan het einde van Ipanema Beach, om de zonsondergang te zien. Typische toeristenbestemmingen die de moeite van een bezoek waard zijn, zijn het beeld van Christus de Verlosser, de Suikerbroodberg, Praia Vermelha, Teatro Municipal, Real Gabinete Português de Leitura, Escadaria Selarón, het Museu do Amanhã en het Museu de Arte Moderna. Van al deze plekken kan ik geen genoeg krijgen. Als je op zoek bent naar live sambamuziek: Lapa is een leuke wijk met een geweldig nachtleven in de weekenden.

Ontdek het buitenleven

In de Jardim Botânico, met zijn talloze planten en dieren als toekans, kapucijnapen, capibara’s en tangaren, kun je fantastisch kennismaken met de natuur. Neem de tijd om de aparte afdelingen te bezoeken voor de orchideeën, bromelia’s, cactussen, vleesetende planten en bijen. Als je tot laat blijft, kun je met een zaklamp op verkenning uitgaan. Het Museu Nacional is het belangrijkste natuurmuseum, en Exposição Floresta Protetora is een leuke, moderne tentoonstelling over het Atlantische Woud. Mocht je in de stad op straat tamarins tegenkomen, voer ze dan beslist niet.

Het grootste stedelijke bosgebied ter wereld de Florest da Tijuca is een met de hand aangelegd regenwoud in Rio de Janeiro waarin honderden soms zeldzame en bedreigde soorten flora en fauna voorkomen
Het grootste stedelijke bosgebied ter wereld, de Florest da Tijuca, is een met de hand aangelegd regenwoud in Rio de Janeiro waarin honderden soms zeldzame en bedreigde soorten flora en fauna voorkomen.
Lena Trindade, Brazil Photos/LightRocket/Getty Images

Waar je geweest moet zijn

Nationaal park Tijuca beschermt alle bossen die in de buurt van de stad liggen. Er komen fantastische wilde soorten in voor. Er zijn paden die een verschillende moeilijkheidsgraad hebben, watervallen en grotten. Mensen die weleens een tropisch regenwoud willen bezoeken dat op slechts tien minuten afstand ligt van het drukke Rio de Janeiro moeten hier beslist naartoe. Ik neem al mijn gasten mee naar het bos, en ze zeggen altijd dat dat hun mooiste ervaring in Rio was.

Leonardo Moutinho Lanna is een in Rio de Janeiro geboren bioloog, grondlegger van Projeto Mantis, wildfotograaf en dichter. Hij wil het verhaal van het Atlantisch Woud vertellen en bijdragen aan het behoud van insecten, met name bidsprinkhanen en hun ecosysteem. Volg @projetomantis op Facebook of Instagram.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com