Verken Mexico-Stad als een Nat Geo Explorer

Ontdek de heerlijke keuken, diepgewortelde cultuur en uitzonderlijke plekjes van deze levendige stad.

Door Rodrigo A. Medellín
Gepubliceerd 22 mrt. 2019 10:46 CET
De archeologische vindplaats van Teotihuacán ligt op drie kwartier rijden ten noordoosten van Mexico-Stad.
De archeologische vindplaats van Teotihuacán ligt op drie kwartier rijden ten noordoosten van Mexico-Stad.
Foto door DeAgostini, Getty Images

Met zijn uitstekende keuken, vriendelijke mensen, diepgewortelde cultuur en bijzondere plekken is Mexico-Stad waarlijk uniek. Je vindt hier een verborgen cultuur, die je als niet-Mexicaan goed kunt ontdekken als je bereid bent om bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan een cantina con botana, te wandelen in de dierentuin of door het Chapultepec-park, de straatjes van Coyoacán te verkennen of op een van de talloze locaties in de omgeving vogels te spotten.

Mijn werk

National Geographic financiert mijn onderzoek naar vleesetende vleerhonden in de regenwouden van de Maya’s. Over deze vleerhonden is weinig bekend, maar we hebben intussen veel gegevens over de dieren ontdekt, waaronder onbekende gedragingen, informatie over hun dieet, verplaatsingen, sociale leven en roestplaatsen, en over de noodzaak om ze te beschermen. Ons werk werd belicht in een tv-documentaire en een artikel voor National Geographic, met foto’s van Anand Varma.

Het goede reizen

Mijn favoriete plekken, waar plaatselijke ingrediënten op een faire manier worden geproduceerd, liggen allemaal in de wijk Polanco: RaizQuintonil en Pujol (waar mijn andere project loopt, de productie van ‘vleerhondvriendelijke’ tequila en mescal). Voor een nóg lokaler ervaring ga ik gewoon naar Lake Xochimilco, waar de meeste restaurants ter plekke verbouwde gewassen en heerlijk Mexicaans eten serveren. En vergeet niet onze botana-cultuur: sommige plaatselijke bars serveren gratis smakelijke en originele gerechten bij elk drankje dat je neemt. Je bestelt bijvoorbeeld een biertje, en dan krijg je er carnitaschicharrón of gehaktballetjes met chipotle bij.

In mijn bagage

Ik heb altijd een zaklampje bij me. Zelfs als je geen vleermuisbioloog bent, komt een zaklamp altijd van pas – bijvoorbeeld om te zoeken naar die USB-stick die je hebt laten vallen, in een holle boom te kijken of een menukaart in een schaars verlicht restaurant te belichten.

Traditionele ambachten

La Ciudadela is een must voor liefhebbers van traditionele kunstnijverheid. Ik neem bezoekers vaak mee naar deze plek en ze komen er altijd tevreden weer vandaan. Er zijn nog meer kunstnijverheidsmarkten in Coyoacán en het centrum, maar La Ciudadela heeft alles te bieden wat je zoekt.

Bezoekers kijken vanaf het paleis van Chapultepec uit over Mexico-Stad.
Foto door Danielle Villasana, Redux

Plaatselijke etiquette

Doe je hoofddeksel af wanneer je een kerk binnengaat. Praat met een glimlach met mensen en probeer altijd een paar woordjes Spaans te spreken. Wij Mexicanen waarderen het zeer als mensen een poging doen om onze taal te spreken. Schaam je niet – het is veel belangrijker dat mensen het proberen dan dat ze niet eens de moeite nemen. Wanneer je een restaurant binnenkomt, glimlach dan rustig en zeg buen provecho (eet smakelijk). Het klinkt misschien vreemd, maar het maakt je bezoek aangenamer. Je kunt het opnieuw zeggen bij het verlaten van het restaurant.

Aanbevolen literatuur

Voor een algemeen beeld van de cultuur in Mexico-Stad raad ik altijd de roman La región más transparente van Carlos Fuentes aan. Een andere roman is Las batallas en el desierto van José Emilio Pacheco. Als je van politiethrillers houdt, kan ik El complot mongol van Rafael Bernal aanbevelen, dat in het Chinatown van Mexico-Stad speelt.

Vriendelijk reizen

Lach de plaatselijke bevolking niet uit. Dat klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar ik heb het zien gebeuren. Als Mexicanen met jou een gesprek aangaan of ze zijn onderling aan het praten, lach ze dan niet uit (tenzij er natuurlijk een vrolijke aanleiding is). Wees royaal met fooien (vijftien procent in gewone tot duurdere restaurants, twaalf procent in goedkopere tentjes). Begroet mensen met ‘buenos dias’, ‘buenas tardes’ of ‘buenas noches’. Zeg ‘adios’ (tot ziens). Probeer tussen het Engels door altijd een paar woordjes Spaans te gebruiken!

Traditionele tacos al pastor worden geserveerd in restaurant El Tizoncito in Mexico-Stad.
Foto door Omar Torres, AFP/Getty Images

Geniet van de aroma’s

Vertrek niet uit Mexico-Stad zonder tacos al pastorte hebben geproefd. Wanneer ik niet in mijn stad ben, is dat het waarnaar ik het meest verlang. Vraag jouw hospita waar ze het gerecht serveren of ga naar de dichtstbijzijnde El Tizoncito, Taco Inn of El Fogoncito.

Buiten de begaande paden

Als mega-metropool kent Mexico-Stad veel plekken waar toeristen nooit komen. De botanische tuin van mijn universiteit (de UNAM, Universidad Nacional Autónoma de México, in de Ciudad Universitaria) ligt er vooral ’s ochtends prachtig bij. La Clandestina Mezcalería in Condesa is een absolute aanrader als je van de betere mescal en eenvoudige gerechten houdt.

Cultureel erfgoed

Het Museo Interactivo de Economía (MIDE) in het historische centrum is uitstekend.

De muurschildering Representación histórica de la cultura (‘Historische verbeelding der cultuur’) van Juan O’Gorman, op de façade van de Biblioteca Central op de campus van de Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) in Mexico-Stad. De campus staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Foto door Lucas Vallecillos, VW Pics, Redux

Verken de natuur

Ons oudste nationale park, de Desierto de los Leones, is bereikbaar met Uber of de taxi.

Reis terug in de tijd

Bezoek de piramiden van Teotihuacán en geniet van een lunch in een van de restaurants aldaar. De Ciudad Universitaria in het zuiden van de stad is prachtig.

Rodrigo Medellín is ecoloog aan de UNAM en is gespecialiseerd in de ecologie, het behoud en het beheer van vleermuizen en andere zoogdieren. In 2018 was zijn werk onderwerp van de National Geographic-documentaire Giant Carnivorous Bats.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com. Het artikel werd geüpdatet op 25 maart 2019 om twee vertaalfouten omtrent de wijk Polanco en Lake Xochimilco aan te passen.

LEES VERDER

48 uur in Mexico-stad

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
In dit deel van Europa vind je de meeste kastelen
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Reizen
Dit paradijselijke nationale park was ooit een quarantainezone
Reizen
Zal ‘virtueel reizen’ ook na de pandemie populair blijven?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.