Met zijn uitstekende keuken, vriendelijke mensen, diepgewortelde cultuur en bijzondere plekken is Mexico-Stad waarlijk uniek. Je vindt hier een verborgen cultuur, die je als niet-Mexicaan goed kunt ontdekken als je bereid bent om bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan een cantina con botana, te wandelen in de dierentuin of door het Chapultepec-park, de straatjes van Coyoacán te verkennen of op een van de talloze locaties in de omgeving vogels te spotten.

Mijn werk

National Geographic financiert mijn onderzoek naar vleesetende vleerhonden in de regenwouden van de Maya’s. Over deze vleerhonden is weinig bekend, maar we hebben intussen veel gegevens over de dieren ontdekt, waaronder onbekende gedragingen, informatie over hun dieet, verplaatsingen, sociale leven en roestplaatsen, en over de noodzaak om ze te beschermen. Ons werk werd belicht in een tv-documentaire en een artikel voor National Geographic, met foto’s van Anand Varma.

Het goede reizen

Mijn favoriete plekken, waar plaatselijke ingrediënten op een faire manier worden geproduceerd, liggen allemaal in de wijk Polanco: Raiz, Quintonil en Pujol (waar mijn andere project loopt, de productie van ‘vleerhondvriendelijke’ tequila en mescal). Voor een nóg lokaler ervaring ga ik gewoon naar Lake Xochimilco, waar de meeste restaurants ter plekke verbouwde gewassen en heerlijk Mexicaans eten serveren. En vergeet niet onze botana-cultuur: sommige plaatselijke bars serveren gratis smakelijke en originele gerechten bij elk drankje dat je neemt. Je bestelt bijvoorbeeld een biertje, en dan krijg je er carnitas, chicharrón of gehaktballetjes met chipotle bij.

In mijn bagage

Ik heb altijd een zaklampje bij me. Zelfs als je geen vleermuisbioloog bent, komt een zaklamp altijd van pas – bijvoorbeeld om te zoeken naar die USB-stick die je hebt laten vallen, in een holle boom te kijken of een menukaart in een schaars verlicht restaurant te belichten.

Traditionele ambachten

La Ciudadela is een must voor liefhebbers van traditionele kunstnijverheid. Ik neem bezoekers vaak mee naar deze plek en ze komen er altijd tevreden weer vandaan. Er zijn nog meer kunstnijverheidsmarkten in Coyoacán en het centrum, maar La Ciudadela heeft alles te bieden wat je zoekt.

Bezoekers kijken vanaf het paleis van Chapultepec uit over MexicoStad
Bezoekers kijken vanaf het paleis van Chapultepec uit over Mexico-Stad.
Danielle Villasana, Redux

Plaatselijke etiquette

Doe je hoofddeksel af wanneer je een kerk binnengaat. Praat met een glimlach met mensen en probeer altijd een paar woordjes Spaans te spreken. Wij Mexicanen waarderen het zeer als mensen een poging doen om onze taal te spreken. Schaam je niet – het is veel belangrijker dat mensen het proberen dan dat ze niet eens de moeite nemen. Wanneer je een restaurant binnenkomt, glimlach dan rustig en zeg buen provecho (eet smakelijk). Het klinkt misschien vreemd, maar het maakt je bezoek aangenamer. Je kunt het opnieuw zeggen bij het verlaten van het restaurant.

Aanbevolen literatuur

Voor een algemeen beeld van de cultuur in Mexico-Stad raad ik altijd de roman La región más transparente van Carlos Fuentes aan. Een andere roman is Las batallas en el desierto van José Emilio Pacheco. Als je van politiethrillers houdt, kan ik El complot mongol van Rafael Bernal aanbevelen, dat in het Chinatown van Mexico-Stad speelt.

Vriendelijk reizen

Lach de plaatselijke bevolking niet uit. Dat klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar ik heb het zien gebeuren. Als Mexicanen met jou een gesprek aangaan of ze zijn onderling aan het praten, lach ze dan niet uit (tenzij er natuurlijk een vrolijke aanleiding is). Wees royaal met fooien (vijftien procent in gewone tot duurdere restaurants, twaalf procent in goedkopere tentjes). Begroet mensen met ‘buenos dias’, ‘buenas tardes’ of ‘buenas noches’. Zeg ‘adios’ (tot ziens). Probeer tussen het Engels door altijd een paar woordjes Spaans te gebruiken!

Traditionele tacos al pastor worden geserveerd in restaurant El Tizoncito in MexicoStad
Traditionele tacos al pastor worden geserveerd in restaurant El Tizoncito in Mexico-Stad.
Omar Torres, AFP/Getty Images

Geniet van de aroma’s

Vertrek niet uit Mexico-Stad zonder tacos al pastorte hebben geproefd. Wanneer ik niet in mijn stad ben, is dat het waarnaar ik het meest verlang. Vraag jouw hospita waar ze het gerecht serveren of ga naar de dichtstbijzijnde El Tizoncito, Taco Inn of El Fogoncito.

Buiten de begaande paden

Als mega-metropool kent Mexico-Stad veel plekken waar toeristen nooit komen. De botanische tuin van mijn universiteit (de UNAM, Universidad Nacional Autónoma de México, in de Ciudad Universitaria) ligt er vooral ’s ochtends prachtig bij. La Clandestina Mezcalería in Condesa is een absolute aanrader als je van de betere mescal en eenvoudige gerechten houdt.

Cultureel erfgoed

Het Museo Interactivo de Economía (MIDE) in het historische centrum is uitstekend.

De muurschildering Representacin histrica de la cultura Historische verbeelding der cultuur van Juan OGorman op de faade van de Biblioteca Central op de campus van de Universidad Nacional Autnoma de Mxico UNAM in MexicoStad De campus staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO
De muurschildering Representación histórica de la cultura (‘Historische verbeelding der cultuur’) van Juan O’Gorman, op de façade van de Biblioteca Central op de campus van de Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) in Mexico-Stad. De campus staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Lucas Vallecillos, VW Pics, Redux

Verken de natuur

Ons oudste nationale park, de Desierto de los Leones, is bereikbaar met Uber of de taxi.

Reis terug in de tijd

Bezoek de piramiden van Teotihuacán en geniet van een lunch in een van de restaurants aldaar. De Ciudad Universitaria in het zuiden van de stad is prachtig.

Rodrigo Medellín is ecoloog aan de UNAM en is gespecialiseerd in de ecologie, het behoud en het beheer van vleermuizen en andere zoogdieren. In 2018 was zijn werk onderwerp van de National Geographic-documentaire Giant Carnivorous Bats.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com. Het artikel werd geüpdatet op 25 maart 2019 om twee vertaalfouten omtrent de wijk Polanco en Lake Xochimilco aan te passen.